De Hoogstraat
Steun ons!
 
Verband tussen psychologische factoren en kwaliteit van leven bij mensen met ALS Verband tussen psychologische factoren en kwaliteit van leven bij mensen met ALS

Uit recent onderzoek is gebleken dat het verband tussen religie en algehele kwaliteit van leven bij mensen met ALS steeds sterker wordt in de loop van de ziekte.

Het artikel betreft een systematisch literatuuronderzoek naar de samenhang tussen psychologische factoren en kwaliteit van leven bij mensen met amyotrofische laterale sclerose (ALS).

Aanwezige stemmingsproblemen (angst en depressie) hangen samen met een lager niveau van gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven bij mensen met ALS, terwijl een hoger niveau van religie in verband wordt gebracht met een betere algehele kwaliteit van leven. Dit verband tussen religie en kwaliteit van leven lijkt sterker te worden in de loop van de ziekte.

Het lijkt relevant voor behandelaars van ALS teams om zich te realiseren dat naast het beïnvloeden van fysieke factoren ook het beïnvloeden van psychologische factoren, zoals stemming, van belang kan zijn om kwaliteit van leven te optimaliseren bij patiënten met ALS. Verder onderzoek is nodig om te kijken hoe deze psychologisch factoren bij mensen met ALS kunnen worden beïnvloed. 

Associations between psychological factors and health-related quality of life and global quality of life in patients with ALS: a systematic review.
Van Groenestijn AC, Kruitwagen-van Reenen ET, Visser-Meily JM, van den Berg LH, Schröder CD.
Health Qual Life Outcomes. 2016 Jul 20;14(1):107


laatste nieuws

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

06-03-2018

Wanneer u niet- aangeboren hersenletsel heeft, kunnen er bij u en uw naasten vragen ontstaan over bijvoorbeeld wonen, werken en mantelzorg. Tijdens de informatiemarkt op maandag 26 maart kunt u kennismaken met verschillende organisaties die u kunnen helpen bij deze vragen. U bent van harte welkom om 19.00 in De Hoogstraat Revalidatie.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

01-03-2018

Revalidatiearts Janneke Stolwijk-Swüste over de stroom van nieuwe kennis en bijblijven [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief