De Hoogstraat
Steun ons!
 
Stroke-Keten van groot belang voor goed herstel bij hersenletsel Stroke-Keten van groot belang voor goed herstel bij hersenletsel

 

Bij hersenletsel is het belangrijk om patiënten na de ziekenhuisopname en bij overgang naar een verpleeghuis voor langere tijd te blijven volgen. Aandacht voor de juiste revalidatiezorg op maat is hierbij essentieel. Herstel kan namelijk zelfs na jaren nog optreden. Om de patiënt maximaal te laten herstellen moet de Stroke-keten goed op elkaar aansluiten.

Om beter kunnen te voorzien in de patiëntbehoefte  en de eerste lijn (als fysiotherapeuten en huisartsen) meer bij de Stroke-keten te betrekken, hebben de afdeling Revalidatie en Neurologie van het Hersencentrum, De Hoogstraat en AcionContinu een aantal acties ondernomen.

Vertegenwoordiging van huisarts en patient
Sinds april zijn een kaderhuisarts cardiovasculaire problematiek en een vertegenwoordiging van de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl toegetreden in het ketenbestuur. Zo kunnen de stem en ideeën van de patiënten nog beter doorklinken in onze zorg. De eerste vergadering leidde al direct tot het  voorstel om ook het CIZ (centrum indicatiestelling zorg) uit te nodigen. Op die manier kunnen alle betrokken partijen meedenken Bijvoorbeeld over het moeizaam verlopen van de aanmeldingen voor deelname aan activiteitencentra en andere dagbesteding sinds 1 jan 2015.

Om ook bij de leden van de patiëntenvereniging te laten zien hoe de Stroke-keten in elkaar zit, geeft revalidatiearts Anne Visser-Meily op 12 mei een voordracht over de UMC Utrecht Stroke keten bij een ontmoetingsavond van de patiëntenvereniging.

Stroke Rehabiliation Update
Een andere actie was de Stroke Rehabiliation Update die op 14 april plaatsvond. Meer dan 150 deelnemers uit de eerste en tweede lijn waren aanwezig luisterden naar diverse sprekers. Veel innovaties passeerden de revue, zoals het gebruik van de Ipad om informatie uit te wisselen, het gebruik van apps in de revalidatie en een nieuw behandelprogramma voor arm/handfunctie. Ook het feit dat arbeidsrevalidatie zo veel meer op de voorgrond is komen te staan, kwam aan de orde. Actueel hierbij is een betere diagnostiek van onzichtbare gevolgen, hoge eisen die gesteld worden aan werken en daardoor eerder uitval.

Ex-topsporter Jacques Brinkman, ooit zelf CV- patiënt in ons ziekenhuis, demonstreert aan de hand van de principes van topsport hoe de revalidatie eruit zou moeten zien: het moet leuk zijn, je moet plezier hebben, samen op trekken, leren omgaan met tegenslag en een helder doel voor ogen hebben. Door doelen te stellen en in groepen te trainen wordt revalidatie leuker en heb je meer effect. Brinkman concludeerde dat deze punten in het UMC Utrecht al grotendeels onderdeel zijn van de dagelijkse praktijk. Revalideren was daardoor niet alleen noodzakelijk maar ook erg plezierig.


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief