De Hoogstraat
Steun ons!
 
Stroke-Keten van groot belang voor goed herstel bij hersenletsel Stroke-Keten van groot belang voor goed herstel bij hersenletsel

 

Bij hersenletsel is het belangrijk om patiënten na de ziekenhuisopname en bij overgang naar een verpleeghuis voor langere tijd te blijven volgen. Aandacht voor de juiste revalidatiezorg op maat is hierbij essentieel. Herstel kan namelijk zelfs na jaren nog optreden. Om de patiënt maximaal te laten herstellen moet de Stroke-keten goed op elkaar aansluiten.

Om beter kunnen te voorzien in de patiëntbehoefte  en de eerste lijn (als fysiotherapeuten en huisartsen) meer bij de Stroke-keten te betrekken, hebben de afdeling Revalidatie en Neurologie van het Hersencentrum, De Hoogstraat en AcionContinu een aantal acties ondernomen.

Vertegenwoordiging van huisarts en patient
Sinds april zijn een kaderhuisarts cardiovasculaire problematiek en een vertegenwoordiging van de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl toegetreden in het ketenbestuur. Zo kunnen de stem en ideeën van de patiënten nog beter doorklinken in onze zorg. De eerste vergadering leidde al direct tot het  voorstel om ook het CIZ (centrum indicatiestelling zorg) uit te nodigen. Op die manier kunnen alle betrokken partijen meedenken Bijvoorbeeld over het moeizaam verlopen van de aanmeldingen voor deelname aan activiteitencentra en andere dagbesteding sinds 1 jan 2015.

Om ook bij de leden van de patiëntenvereniging te laten zien hoe de Stroke-keten in elkaar zit, geeft revalidatiearts Anne Visser-Meily op 12 mei een voordracht over de UMC Utrecht Stroke keten bij een ontmoetingsavond van de patiëntenvereniging.

Stroke Rehabiliation Update
Een andere actie was de Stroke Rehabiliation Update die op 14 april plaatsvond. Meer dan 150 deelnemers uit de eerste en tweede lijn waren aanwezig luisterden naar diverse sprekers. Veel innovaties passeerden de revue, zoals het gebruik van de Ipad om informatie uit te wisselen, het gebruik van apps in de revalidatie en een nieuw behandelprogramma voor arm/handfunctie. Ook het feit dat arbeidsrevalidatie zo veel meer op de voorgrond is komen te staan, kwam aan de orde. Actueel hierbij is een betere diagnostiek van onzichtbare gevolgen, hoge eisen die gesteld worden aan werken en daardoor eerder uitval.

Ex-topsporter Jacques Brinkman, ooit zelf CV- patiënt in ons ziekenhuis, demonstreert aan de hand van de principes van topsport hoe de revalidatie eruit zou moeten zien: het moet leuk zijn, je moet plezier hebben, samen op trekken, leren omgaan met tegenslag en een helder doel voor ogen hebben. Door doelen te stellen en in groepen te trainen wordt revalidatie leuker en heb je meer effect. Brinkman concludeerde dat deze punten in het UMC Utrecht al grotendeels onderdeel zijn van de dagelijkse praktijk. Revalideren was daardoor niet alleen noodzakelijk maar ook erg plezierig.


laatste nieuws

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

20-06-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

19-06-2018

Nu we weer allemaal veilig thuis zijn kunnen we terugkijken op een fantastische week! Alle handbikers van De Hoogstraat Highlanders hebben de berg bedwongen op zijn/haar eigen manier. [...] » Lees verder

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 30-06-2018

  Clinic Handbiken 'Trappen met je handen', Wilhelminapark, Utrecht

  13:30-14:30
  » Lees meer
 • 10-07-2018

  Clinic Zitvolleybal, Stadsplateau, bovenaan de trappen, voor ingang Stadskantoor Utrecht

  16:00-18:00
 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief