De Hoogstraat
Steun ons!
 
Spastische kinderen moeten stilstaan bij bewegen Spastische kinderen moeten stilstaan bij bewegen

Belangrijk nieuws voor spastische kinderen: door regelmatig te gaan staan, kunnen zij hun gezondheid positief beïnvloeden.

Uit recente onderzoeken blijkt dat langdurig zitten slecht is voor de gezondheid. De grootste spieren van het lichaam - in benen en billen - zijn niet actief als je zit. Als iemand ook nog een beetje onderuitzakt en goed ondersteund wordt, gaan ook de rug- en buikspieren in de 'relaxstand'.

Bewegen is gezond, zitten niet
Spastische kinderen hebben vlak voor, tijdens of na de geboorte een hersenbeschadiging opgelopen (dit komt voor bij 1 op de 400 kinderen), waardoor ze houdings- en bewegingsstoornissen hebben. De ernst varieert: sommige kinderen zijn volledig afhankelijk van een rolstoel en bij anderen is de afwijking nauwelijks zichtbaar. Voor veel spastische kinderen is veel en langdurig zitten in een (rol)stoel helaas dagelijkse kost.
Stilzitten is slecht omdat er weinig energie verbruikt wordt en er geen activiteit van de spieren nodig is. De spieren verbruiken dan geen energie en de vetten en suikers die kinderen binnen krijgen als zij eten, blijven langer in het bloed zitten. Als kinderen een hele dag stilzitten, heeft dat een negatieve invloed op hun suikerstofwisseling. Als zij echter het zitgedrag kort onderbreken met matig intensieve beweging voorkomt dat een verstoring van de suikerstofwisseling. Die verstoring is niet alleen slecht voor hart en vaten, maar ook voor het brein.

Onderzoek
Uit onderzoek, onder leiding van dr. Olaf Verschuren, onderzoeker van het UMC Utrecht Hersencentrum en Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, blijkt dat staan (met of zonder hulpmiddel) kan worden gezien als een lichte fysieke activiteit voor spastische kinderen en dus een positieve bijdrage aan de gezondheid kan leveren. Tijdens het staan wordt door deze kinderen namelijk voldoende energie verbruikt en voldoende spieractiviteit gevraagd om van een matig intensieve beweging te spreken. Regelmatig het zitten onderbreken door te gaan staan (met of zonder hulpmiddel) zal dan ook een positieve invloed hebben op de suikerstofwisseling van deze kinderen. Samen met collega’s uit Canada en Amerika beschrijft Verschuren de resultaten in het toonaangevende tijdschrift Journal of Pediatrics.
Hoofdonderzoeker Olaf Verschuren hoopt dat er in de toekomst meer aandacht komt voor deze kant van het bewegingscontinuüm: “We moeten stilstaan bij meer beweging.”

Lees de Engelse samenvatting.

Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door de Phelps Stichting.


laatste nieuws

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

Bijeenkomst scholingsprogramma kinderrevalidatie bij De Hoogstraat Revalidatie

Bijeenkomst scholingsprogramma kinderrevalidatie bij De Hoogstraat Revalidatie

08-06-2018

Maandag 4 juni vond de tweede bijeenkomst vanuit het scholingsprogramma medisch specialistische revalidatie (MSR) plaats bij De Hoogstraat Revalidatie. Dit is de tweede bijeenkomst die Revalidatie Nederland organiseert in het kader van kennis delen en verbinden. Afgelopen maandag stond de kinderrevalidatie centraal. Vertegenwoordigers van onder andere het Ministerie van VWS, zorgverzekeraars en koepel- en branche organisaties waren aanwezig.   [...] » Lees verder

Verbeteren van communicatieproblemen bij afasie

Verbeteren van communicatieproblemen bij afasie

07-06-2018

Afasie is één van de meest ingrijpende gevolgen van een CVA. In zorginstellingen waar personen met afasie behandeld worden, bestaan er vaak communicatieproblemen tussen zorgverleners, personen met afasie en hun naasten. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
 • 23-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief