De Hoogstraat
Steun ons!
 
Spastische kinderen moeten stilstaan bij bewegen Spastische kinderen moeten stilstaan bij bewegen

Belangrijk nieuws voor spastische kinderen: door regelmatig te gaan staan, kunnen zij hun gezondheid positief beïnvloeden.

Uit recente onderzoeken blijkt dat langdurig zitten slecht is voor de gezondheid. De grootste spieren van het lichaam - in benen en billen - zijn niet actief als je zit. Als iemand ook nog een beetje onderuitzakt en goed ondersteund wordt, gaan ook de rug- en buikspieren in de 'relaxstand'.

Bewegen is gezond, zitten niet
Spastische kinderen hebben vlak voor, tijdens of na de geboorte een hersenbeschadiging opgelopen (dit komt voor bij 1 op de 400 kinderen), waardoor ze houdings- en bewegingsstoornissen hebben. De ernst varieert: sommige kinderen zijn volledig afhankelijk van een rolstoel en bij anderen is de afwijking nauwelijks zichtbaar. Voor veel spastische kinderen is veel en langdurig zitten in een (rol)stoel helaas dagelijkse kost.
Stilzitten is slecht omdat er weinig energie verbruikt wordt en er geen activiteit van de spieren nodig is. De spieren verbruiken dan geen energie en de vetten en suikers die kinderen binnen krijgen als zij eten, blijven langer in het bloed zitten. Als kinderen een hele dag stilzitten, heeft dat een negatieve invloed op hun suikerstofwisseling. Als zij echter het zitgedrag kort onderbreken met matig intensieve beweging voorkomt dat een verstoring van de suikerstofwisseling. Die verstoring is niet alleen slecht voor hart en vaten, maar ook voor het brein.

Onderzoek
Uit onderzoek, onder leiding van dr. Olaf Verschuren, onderzoeker van het UMC Utrecht Hersencentrum en Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, blijkt dat staan (met of zonder hulpmiddel) kan worden gezien als een lichte fysieke activiteit voor spastische kinderen en dus een positieve bijdrage aan de gezondheid kan leveren. Tijdens het staan wordt door deze kinderen namelijk voldoende energie verbruikt en voldoende spieractiviteit gevraagd om van een matig intensieve beweging te spreken. Regelmatig het zitten onderbreken door te gaan staan (met of zonder hulpmiddel) zal dan ook een positieve invloed hebben op de suikerstofwisseling van deze kinderen. Samen met collega’s uit Canada en Amerika beschrijft Verschuren de resultaten in het toonaangevende tijdschrift Journal of Pediatrics.
Hoofdonderzoeker Olaf Verschuren hoopt dat er in de toekomst meer aandacht komt voor deze kant van het bewegingscontinuüm: “We moeten stilstaan bij meer beweging.”

Lees de Engelse samenvatting.

Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door de Phelps Stichting.


laatste nieuws

Informatiemarkt NAH | 29 oktober

Informatiemarkt NAH | 29 oktober

21-09-2018

Heb je niet-aangeboren hersenletsel #NAH en heb je vragen over bijvoorbeeld wonen, werken of mantelzorg? Dan ben je van harte welkom op de informatiemarkt maandagavond 29 oktober 19-21. [...] » Lees verder

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

19-09-2018

Afgelopen zaterdag klonk om 12.00 het startschot voor de bijna 50 fietsers die de uitdaging aangingen: 25 uur fietsen voor De Hoogstraat. [...] » Lees verder

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

11-09-2018

Restaurants in Utrecht laten hun toegankelijkheid en gastvrijheid voor mensen met een handicap zien op vrijdag 5 oktober 2018 tijdens de nationale ‘Week van de toegankelijkheid’. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

10-09-2018

De Hoogstraat Revalidatie en het Opleidingscentrum NT-e introduceren een nieuwe behandelmethode bij spasticiteit: Extracorporale Shock Wave Therapie (ESWT). [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 22-09-2018

  Dag van de aangepaste sport, voor jong en oud, probeer het uit! Leusden

  10:00-12:00
  » Lees meer
 • 24-09-2018

  Open Avond: Dospovo Volksdansvereniging, Gymzaal, De Hoogstraat, Bring a Friend!

  19:30-22:15
  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 07-11-2018

  NJK Boccia 2018, t/m 20 jr, MBO College, Hilversum

  » Lees meer
 • 13-11-2018

  Symposium Thuis in Dwarslaesiezorg

  16:30-21:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief