De Hoogstraat
Steun ons!
 
Spastische kinderen moeten stilstaan bij bewegen Spastische kinderen moeten stilstaan bij bewegen

Belangrijk nieuws voor spastische kinderen: door regelmatig te gaan staan, kunnen zij hun gezondheid positief beïnvloeden.

Uit recente onderzoeken blijkt dat langdurig zitten slecht is voor de gezondheid. De grootste spieren van het lichaam - in benen en billen - zijn niet actief als je zit. Als iemand ook nog een beetje onderuitzakt en goed ondersteund wordt, gaan ook de rug- en buikspieren in de 'relaxstand'.

Bewegen is gezond, zitten niet
Spastische kinderen hebben vlak voor, tijdens of na de geboorte een hersenbeschadiging opgelopen (dit komt voor bij 1 op de 400 kinderen), waardoor ze houdings- en bewegingsstoornissen hebben. De ernst varieert: sommige kinderen zijn volledig afhankelijk van een rolstoel en bij anderen is de afwijking nauwelijks zichtbaar. Voor veel spastische kinderen is veel en langdurig zitten in een (rol)stoel helaas dagelijkse kost.
Stilzitten is slecht omdat er weinig energie verbruikt wordt en er geen activiteit van de spieren nodig is. De spieren verbruiken dan geen energie en de vetten en suikers die kinderen binnen krijgen als zij eten, blijven langer in het bloed zitten. Als kinderen een hele dag stilzitten, heeft dat een negatieve invloed op hun suikerstofwisseling. Als zij echter het zitgedrag kort onderbreken met matig intensieve beweging voorkomt dat een verstoring van de suikerstofwisseling. Die verstoring is niet alleen slecht voor hart en vaten, maar ook voor het brein.

Onderzoek
Uit onderzoek, onder leiding van dr. Olaf Verschuren, onderzoeker van het UMC Utrecht Hersencentrum en Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, blijkt dat staan (met of zonder hulpmiddel) kan worden gezien als een lichte fysieke activiteit voor spastische kinderen en dus een positieve bijdrage aan de gezondheid kan leveren. Tijdens het staan wordt door deze kinderen namelijk voldoende energie verbruikt en voldoende spieractiviteit gevraagd om van een matig intensieve beweging te spreken. Regelmatig het zitten onderbreken door te gaan staan (met of zonder hulpmiddel) zal dan ook een positieve invloed hebben op de suikerstofwisseling van deze kinderen. Samen met collega’s uit Canada en Amerika beschrijft Verschuren de resultaten in het toonaangevende tijdschrift Journal of Pediatrics.
Hoofdonderzoeker Olaf Verschuren hoopt dat er in de toekomst meer aandacht komt voor deze kant van het bewegingscontinuüm: “We moeten stilstaan bij meer beweging.”

Lees de Engelse samenvatting.

Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door de Phelps Stichting.


laatste nieuws

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

06-03-2018

Wanneer u niet- aangeboren hersenletsel heeft, kunnen er bij u en uw naasten vragen ontstaan over bijvoorbeeld wonen, werken en mantelzorg. Tijdens de informatiemarkt op maandag 26 maart kunt u kennismaken met verschillende organisaties die u kunnen helpen bij deze vragen. U bent van harte welkom om 19.00 in De Hoogstraat Revalidatie.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

01-03-2018

Revalidatiearts Janneke Stolwijk-Swüste over de stroom van nieuwe kennis en bijblijven [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief