De Hoogstraat
Steun ons!
 
Samenwerking De Hoogstraat en Rijndam Revalidatie bij dwarslaesie Samenwerking De Hoogstraat en Rijndam Revalidatie bij dwarslaesie

De Hoogstraat Revalidatie en Rijndam Revalidatie gaan hun expertise en  behandelcapaciteit voor revalidatie bij een dwarslaesie uitwisselen.

Wat houdt de samenwerking in?
“De samenwerking maakt het onder andere mogelijk om snelle overname van dwarslaesiepatiënten uit het ziekenhuis naar één van beide centra te garanderen. De revalidatiebehandeling in beide organisaties zal meer en meer op elkaar worden afgestemd waardoor het ook eenvoudiger wordt om in tijden van grote vraag over en weer personeel uit te wisselen en zo de kwaliteit van zorg op peil te houden”, licht Catja Dijkstra, revalidatiearts bij de Hoogstraat toe. ”Rijndam en De Hoogstraat gaan patiënten daarnaast nog laagdrempeliger de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van de specialisaties op het gebied van dwarslaesierevalidatie van beide centra.”

Tebbe Sluis, revalidatiearts bij Rijndam vult aan: “Door de samenwerking kunnen Rijndam en De Hoogstraat nog intensiever samen investeren in kennisontwikkeling en kennisoverdracht zowel voor eigen (nieuwe) medewerkers als voor andere professionals. Gezamenlijk gaan zij scholingsaanbod ontwikkelen waarmee hun kennis naar minder gespecialiseerde revalidatiecentra wordt overgedragen. Dit zodat mensen met een dwarslaesie er na de primaire revalidatie voor kunnen kiezen de verdere begeleiding dichter bij huis te zoeken.”

Wat is een dwarslaesie?
Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. Het is een zeer ernstig letsel dat over het algemeen niet meer kan genezen. Het aantal mensen dat een dwarslaesie krijgt is relatief beperkt maar voor wie het treft zijn de gevolgen ingrijpend. Ieder jaar worden er ongeveer 300 mensen met een dwarslaesie in een revalidatiecentrum opgenomen. Gezien de relatief beperkte omvang van deze patiëntengroep is het van belang de kennis en vaardigheden voor een goede behandeling en begeleiding te concentreren. In Nederland zijn er daarom acht gespecialiseerde revalidatiecentra die mensen met een dwarslaesie mogen behandelen.

Rijndam en De Hoogstraat behoren tot deze acht centra en zijn specialist in dwarslaesierevalidatie. Samen behandelen zij bijna de helft van alle mensen die jaarlijks in Nederland een dwarslaesie krijgen.
Beide centra blijven vanzelfsprekend hun bijdragen leveren aan de ontwikkeling van de dwarslaesierevalidatie in Nederland.

Over De Hoogstraat Revalidatie
De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht helpt kinderen en volwassenen die moeten revalideren vanwege een aangeboren aandoening, een ziekte of een ongeval. Zij hebben complexe, vaak blijvende en met elkaar samenhangende problemen op het gebied van bewegen, voelen, denken, spraak, taal en/of gedrag. De Hoogstraat helpt bij het herstel van een zo groot mogelijke zelfredzaamheid, waardoor een maatschappelijke rol in het gezin, op school, op het werk of in de vrije tijd, mogelijk blijft of (weer) mogelijk wordt.

Over Rijndam Revalidatie
Rijndam is een organisatie voor medisch specialistische revalidatie. Rijndam is er voor kinderen, jongeren en volwassenen die als gevolg van een ziekte, ongeval of aandoening te maken hebben met beperkingen in hun functioneren. Doel van de revalidatie is een zo zelfstandig mogelijk leven. Bij Rijndam werken ruim 800 medewerkers, zo’n 50 vrijwilligers en jaarlijks komen er ongeveer 9.000 patiënten op een aantal locaties in Rotterdam, Schiedam, Dordrecht, Zwijndrecht, Leerdam, Capelle a/d IJssel, Vlaardingen, Maassluis en Gorinchem.


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Para Snow Day, maak kennis met paraskien en -snowboarden, Zoetermeer

  09:30-17:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief