De Hoogstraat
Steun ons!
 
Blog BRAINWAVE: revalidatie is topsport Blog BRAINWAVE: revalidatie is topsport

Post doc onderzoeker Astrid Balemans over de vergelijking tussen topsporters en revalidanten.

Zomer 2015: De straten van Utrecht kleuren geel en aan weerszijden staat publiek. "Ja! Daar komt er weer eentje!" Tom Dumoulin flitst met 55 kilometer per uur voorbij. Beijing, een maand later: de Utrechtse Dafne Schippers loopt de sterren van de hemel en wint een gouden medaille op de 200 meter. Hoe is dat toch mogelijk? Een ding is zeker: bij een topsporter bestaat iedere dag uit trainen én herstellen. Het startniveau bepaalt de intensiteit, de duur en de vorm van een training. Op weg naar het einddoel wordt de voortgang van de sporter continu gemonitord en zonodig bijgestuurd.

Revalidanten zijn in veel opzichten te vergelijken met topsporters. Ook voor hen zijn trainen en herstellen belangrijke onderdelen om verder te komen. Iedere revalidant heeft een compleet andere uitgangspositie en een eigen doel. Daarom kunnen nauwkeurige inspanningsanalyses, waarin de startpositie wordt bepaald en de voortgang wordt gemonitord, het revalidatieproces bespoedigen.

Neem Richelle, een 18-jarige dame met cerebrale parese (CP) die bij De Hoogstraat in behandeling is. Richelle heeft veel last van vermoeidheid. Eerder kreeg ze het advies om zo veel mogelijk te blijven lopen. Maar ze gaat eerder achteruit dan vooruit. Ze kan daardoor veel dingen niet doen die ze graag wil doen.

Behandelaar Joep vraagt zich af wat hij haar het beste kan adviseren. Met behulp van een inspanningsanalyse, die wij als pilot vanuit het kenniscentrum uitvoeren, meten wij hoeveel energie Richelle tijdens het lopen verbruikt en wat ze maximaal tot haar beschikking heeft aan energie. Wat blijkt? Richelle verbruikt tijdens wandelen op rustig tempo al 75 procent van haar maximale capaciteit. Ter vergelijking: topsporters trainen vaak op 75 procent van hun maximum. Het grote verschil is dat sporters de rest van de dag hierop aanpassen, terwijl Richelle dit moet combineren met werk, therapie en afspreken met vrienden.

Na de analyse begrijpt Richelle eindelijk waar haar klachten vandaan komen. “Ah, het is dus niet gek dat ik zo snel moe word!” Vervolgens kijkt Joep naar de manier waarop Richelle haar dag indeelt. Ze blijkt tijdens het sporten haar lichaam op de juiste manier te belasten om fit te worden en te blijven, maar gunt zichzelf na de training te weinig rust om te herstellen. Op basis van onze bevindingen deelt Richelle haar dag nu anders in. Ze voelt zich beter en kan ook weer de dingen doen die ze leuk vindt.

De klachten van Richelle zijn afgenomen doordat inzichtelijk is geworden hoe belastend bepaalde activiteiten voor haar zijn en hoe ze de bezigheden beter over de dag kan verdelen. Deze belasting is bij iedereen anders, zeker in de revalidatie. Vanuit het kenniscentrum werken we daarom aan een subsidieaanvraag waarmee we dit soort analyses bij mensen met een beroerte en bij CP verder kunnen verkennen. Maar in de revalidatie is dit soort aanvullend onderzoek ook voor andere diagnoses én voor de lange termijn eigenlijk onmisbaar.
 laatste nieuws

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

11-09-2018

Restaurants in Utrecht laten hun toegankelijkheid en gastvrijheid voor mensen met een handicap zien op vrijdag 5 oktober 2018 tijdens de nationale ‘Week van de toegankelijkheid’. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

10-09-2018

De Hoogstraat Revalidatie en het Opleidingscentrum NT-e introduceren een nieuwe behandelmethode bij spasticiteit: Extracorporale Shock Wave Therapie (ESWT). [...] » Lees verder

Open avond voor verpleegkundigen

Open avond voor verpleegkundigen

07-09-2018

Ben jij (aankomend) verpleegkundige en nieuwsgierig naar werken in de revalidatie? Onze verpleegkundigen vertellen je tijdens de open avond op 20 september graag welke mogelijkheden er zijn. [...] » Lees verder

Symposium Thuis in Dwarslaesiezorg

Symposium Thuis in Dwarslaesiezorg

05-09-2018

Ben je thuiszorgverpleegkundige en wil je jouw kennis vergroten over zorg bij mensen met een dwarslaesie? [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 19-09-2018

  Zitvolleybal, 3x gratis proeftrainen in De Hoogstraat, Utrecht

  20:00-21:30
  » Lees meer
 • 20-09-2018

  Open avond verpleegkundigen

  18:00-20:00
  » Lees meer
 • 22-09-2018

  Dag van de aangepaste sport, voor jong en oud, probeer het uit! Leusden

  10:00-12:00
  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 07-11-2018

  NJK Boccia 2018, t/m 20 jr, MBO College, Hilversum

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief