De Hoogstraat
Steun ons!
 
Blog BRAINWAVE: revalidatie is topsport Blog BRAINWAVE: revalidatie is topsport

Post doc onderzoeker Astrid Balemans over de vergelijking tussen topsporters en revalidanten.

Zomer 2015: De straten van Utrecht kleuren geel en aan weerszijden staat publiek. "Ja! Daar komt er weer eentje!" Tom Dumoulin flitst met 55 kilometer per uur voorbij. Beijing, een maand later: de Utrechtse Dafne Schippers loopt de sterren van de hemel en wint een gouden medaille op de 200 meter. Hoe is dat toch mogelijk? Een ding is zeker: bij een topsporter bestaat iedere dag uit trainen én herstellen. Het startniveau bepaalt de intensiteit, de duur en de vorm van een training. Op weg naar het einddoel wordt de voortgang van de sporter continu gemonitord en zonodig bijgestuurd.

Revalidanten zijn in veel opzichten te vergelijken met topsporters. Ook voor hen zijn trainen en herstellen belangrijke onderdelen om verder te komen. Iedere revalidant heeft een compleet andere uitgangspositie en een eigen doel. Daarom kunnen nauwkeurige inspanningsanalyses, waarin de startpositie wordt bepaald en de voortgang wordt gemonitord, het revalidatieproces bespoedigen.

Neem Richelle, een 18-jarige dame met cerebrale parese (CP) die bij De Hoogstraat in behandeling is. Richelle heeft veel last van vermoeidheid. Eerder kreeg ze het advies om zo veel mogelijk te blijven lopen. Maar ze gaat eerder achteruit dan vooruit. Ze kan daardoor veel dingen niet doen die ze graag wil doen.

Behandelaar Joep vraagt zich af wat hij haar het beste kan adviseren. Met behulp van een inspanningsanalyse, die wij als pilot vanuit het kenniscentrum uitvoeren, meten wij hoeveel energie Richelle tijdens het lopen verbruikt en wat ze maximaal tot haar beschikking heeft aan energie. Wat blijkt? Richelle verbruikt tijdens wandelen op rustig tempo al 75 procent van haar maximale capaciteit. Ter vergelijking: topsporters trainen vaak op 75 procent van hun maximum. Het grote verschil is dat sporters de rest van de dag hierop aanpassen, terwijl Richelle dit moet combineren met werk, therapie en afspreken met vrienden.

Na de analyse begrijpt Richelle eindelijk waar haar klachten vandaan komen. “Ah, het is dus niet gek dat ik zo snel moe word!” Vervolgens kijkt Joep naar de manier waarop Richelle haar dag indeelt. Ze blijkt tijdens het sporten haar lichaam op de juiste manier te belasten om fit te worden en te blijven, maar gunt zichzelf na de training te weinig rust om te herstellen. Op basis van onze bevindingen deelt Richelle haar dag nu anders in. Ze voelt zich beter en kan ook weer de dingen doen die ze leuk vindt.

De klachten van Richelle zijn afgenomen doordat inzichtelijk is geworden hoe belastend bepaalde activiteiten voor haar zijn en hoe ze de bezigheden beter over de dag kan verdelen. Deze belasting is bij iedereen anders, zeker in de revalidatie. Vanuit het kenniscentrum werken we daarom aan een subsidieaanvraag waarmee we dit soort analyses bij mensen met een beroerte en bij CP verder kunnen verkennen. Maar in de revalidatie is dit soort aanvullend onderzoek ook voor andere diagnoses én voor de lange termijn eigenlijk onmisbaar.
 laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief