De Hoogstraat
 
Blog BRAINWAVE: revalidatie is topsport Blog BRAINWAVE: revalidatie is topsport

Post doc onderzoeker Astrid Balemans over de vergelijking tussen topsporters en revalidanten.

Zomer 2015: De straten van Utrecht kleuren geel en aan weerszijden staat publiek. "Ja! Daar komt er weer eentje!" Tom Dumoulin flitst met 55 kilometer per uur voorbij. Beijing, een maand later: de Utrechtse Dafne Schippers loopt de sterren van de hemel en wint een gouden medaille op de 200 meter. Hoe is dat toch mogelijk? Een ding is zeker: bij een topsporter bestaat iedere dag uit trainen én herstellen. Het startniveau bepaalt de intensiteit, de duur en de vorm van een training. Op weg naar het einddoel wordt de voortgang van de sporter continu gemonitord en zonodig bijgestuurd.

Revalidanten zijn in veel opzichten te vergelijken met topsporters. Ook voor hen zijn trainen en herstellen belangrijke onderdelen om verder te komen. Iedere revalidant heeft een compleet andere uitgangspositie en een eigen doel. Daarom kunnen nauwkeurige inspanningsanalyses, waarin de startpositie wordt bepaald en de voortgang wordt gemonitord, het revalidatieproces bespoedigen.

Neem Richelle, een 18-jarige dame met cerebrale parese (CP) die bij De Hoogstraat in behandeling is. Richelle heeft veel last van vermoeidheid. Eerder kreeg ze het advies om zo veel mogelijk te blijven lopen. Maar ze gaat eerder achteruit dan vooruit. Ze kan daardoor veel dingen niet doen die ze graag wil doen.

Behandelaar Joep vraagt zich af wat hij haar het beste kan adviseren. Met behulp van een inspanningsanalyse, die wij als pilot vanuit het kenniscentrum uitvoeren, meten wij hoeveel energie Richelle tijdens het lopen verbruikt en wat ze maximaal tot haar beschikking heeft aan energie. Wat blijkt? Richelle verbruikt tijdens wandelen op rustig tempo al 75 procent van haar maximale capaciteit. Ter vergelijking: topsporters trainen vaak op 75 procent van hun maximum. Het grote verschil is dat sporters de rest van de dag hierop aanpassen, terwijl Richelle dit moet combineren met werk, therapie en afspreken met vrienden.

Na de analyse begrijpt Richelle eindelijk waar haar klachten vandaan komen. “Ah, het is dus niet gek dat ik zo snel moe word!” Vervolgens kijkt Joep naar de manier waarop Richelle haar dag indeelt. Ze blijkt tijdens het sporten haar lichaam op de juiste manier te belasten om fit te worden en te blijven, maar gunt zichzelf na de training te weinig rust om te herstellen. Op basis van onze bevindingen deelt Richelle haar dag nu anders in. Ze voelt zich beter en kan ook weer de dingen doen die ze leuk vindt.

De klachten van Richelle zijn afgenomen doordat inzichtelijk is geworden hoe belastend bepaalde activiteiten voor haar zijn en hoe ze de bezigheden beter over de dag kan verdelen. Deze belasting is bij iedereen anders, zeker in de revalidatie. Vanuit het kenniscentrum werken we daarom aan een subsidieaanvraag waarmee we dit soort analyses bij mensen met een beroerte en bij CP verder kunnen verkennen. Maar in de revalidatie is dit soort aanvullend onderzoek ook voor andere diagnoses én voor de lange termijn eigenlijk onmisbaar.
 laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief