De Hoogstraat
Steun ons!
 
Publicatie: Overbelasting bij mantelzorgers van mensen met ALS Publicatie: Overbelasting bij mantelzorgers van mensen met ALS

Mantelzorgers van mensen met Amyotrofische Laterale Sclerose ervaren tijdens de ziekte van de patiënt steeds meer gevoelens van overbelasting.

Door meer inzicht te krijgen in welke factoren gerelateerd zijn aan deze gevoelens van overbelasting, kunnen we mantelzorgers beter ondersteunen.

Een systematisch literatuuronderzoek is uitgevoerd om te onderzoeken welke factoren gerelateerd zijn aan overbelasting van mantelzorgers. Welke steun helpt? En wat zijn de dingen waardoor de belasting juist teveel wordt?

In totaal zijn in dit literatuuronderzoek 25 wetenschappelijke artikelen gevonden waarin een relatie tussen patiënt- en mantelzorgerfactoren en mantelzorgeroverbelasting is onderzocht. Vervolgens is de kwaliteit van het bewijs voor de onderzochte relaties gescoord.

Uit het literatuuronderzoek blijkt dat mantelzorgers zich vaker overbelast voelen als:
1) de patiënt meer fysieke klachten heeft
2) er meer gedragsveranderingen zijn bij de patiënt
3) zij zelf meer depressieve gevoelens hebben.
 
Deze kennis maakt het mogelijk om mantelzorgers die risico lopen op overbelasting eerder te identificeren. Het biedt daarnaast handvatten om effectieve  ondersteuning van mantelzorgers te ontwikkelen.
 

Ondersteuningsprogramma om gevoelens van overbelasting en stress te verminderen

Op dit moment wordt een ondersteuningsprogramma voor partners van mensen met ALS of PSMA aangeboden en onderzocht. Dit programma bestaat uit een gesprek gevolgd door online begeleiding. In onderzoek evalueren we het programma. We kijken we of partners van mensen met ALS of PSMA door het ondersteuningsprogramma beter om kunnen gaan met problemen en daardoor minder overbelasting ervaren.

Wilt u meer informatie hierover lezen of wilt u zich aanmelden? Ga naar www.als-centrum.nl/kennisplatform/ondersteuningsprogramma-partners-mensen-als-psma
 

Publicatie

Dit literatuuronderzoek is in het Engelstalige wetenschappelijk tijdschrift Palliative Medicine gepubliceerd.

De Wit J, Bakker LA, Van Groenestijn AC, Van den Berg LH, Schröder CM, Visser-Meily JM, Beelen A. Caregiver burden in amyotrophic lateral sclerosis: A systematic review. Palliat Med. 2017 Jul 1:269216317709965
 


laatste nieuws

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

06-03-2018

Wanneer u niet- aangeboren hersenletsel heeft, kunnen er bij u en uw naasten vragen ontstaan over bijvoorbeeld wonen, werken en mantelzorg. Tijdens de informatiemarkt op maandag 26 maart kunt u kennismaken met verschillende organisaties die u kunnen helpen bij deze vragen. U bent van harte welkom om 19.00 in De Hoogstraat Revalidatie.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

01-03-2018

Revalidatiearts Janneke Stolwijk-Swüste over de stroom van nieuwe kennis en bijblijven [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief