De Hoogstraat
Steun ons!
 
Publicatie Kenniscentrum Publicatie Kenniscentrum

Spiermassaverlies bij mensen met Cerebrale Parese.

Mensen met cerebrale parese (CP) hebben, al op jonge leeftijd, kleinere spiervolumes. Zij ervaren ook een afname in grof motorische functies zoals lopen bij het ouder worden. Dit komt mogelijk door een verder verlies van spiermassa tijdens het ouder worden.

In een recente publicatie (in the Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle) legt Olaf Verschuren, samen met collega’s, de link tussen sarcopenie (spiermassaverlies door veroudering) en het verlies aan spiermassa en functie bij mensen met CP. In dit review-artikel wordt o.a. de pathofysiologie van sarcopenie besproken en vergeleken met CP. Vervolgens wordt er, op basis van wat er bekend is aan positieve interventies bij sarcopenie, bediscussieerd wat er bij mensen met CP zou kunnen worden ingezet. Drie belangrijke elementen die aandacht behoeven zijn: fysieke activiteit, proteïne intake en vitamine D (zie Figuur).
 
Dit artikel zet de lezer (dokter, maar zeker ook onderzoeker) aan tot nadenken over de onderliggende pathofysiologie van secundaire stoornissen bij mensen met CP. Aanpak van deze stoornissen is belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden van individuen met CP (van kind tot volwassene).

Verschuren O, Smorenburg ARP, Luiking Y, Bell K, Barber L, Peterson MD.
Determinants of muscle preservation in individuals with cerebral palsy across the lifespan: a narrative review of the literature. (full text)
Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle (2018)


 Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht is het onderzoeks- en innovatiecentrum van UMC Utrecht Hersencentrum en De Hoogstraat Revalidatie.


laatste nieuws

Stappen in gezinsgerichte zorg

Stappen in gezinsgerichte zorg

22-05-2018

Internationale belangstelling voor de ontwikkeling van thuisconsulten in de kinderrevalidatie. [...] » Lees verder

Aangepaste sportdag Fit & Gezond

Aangepaste sportdag Fit & Gezond

08-05-2018

Zaterdag 26 mei van 13:00 tot 17:30 organiseert De Hoogstraat samen met De Hoogstraat Orthopedietechniek de sportdag Fit & Gezond voor iedereen met een lichamelijke beperking of chronische aandoening vanaf 18 jaar. [...] » Lees verder

Publicatie Kenniscentrum

Publicatie Kenniscentrum

08-05-2018

Wat te doen aan houdingsadviezen bij kinderen met cerebrale parese die een dreigende heuplateralisatie hebben: wat zegt de literatuur hierover?
  [...] » Lees verder

Dinsdag 8 mei | Dag van de Beroerte

Dinsdag 8 mei | Dag van de Beroerte

08-05-2018

Vandaag is het de Europese Dag van de Beroerte. Op deze dag geven verschillende instellingen voorlichting, vooral gericht op de risicofactoren en het ontstaan van een beroerte. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 26-05-2018

  KNZB: Open Zwemtraining, voor jongeren < 15 jr. met een beperking, Amersfoort

  08:15-10:45
  » Lees meer
 • 26-05-2018

  Kom in beweging tijdens de 'Sportdag Fit & Gezond' in De Hoogstraat & probeer diverse sporten uit!

  13:00-17:30
  » Lees meer
 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
 • 23-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief