De Hoogstraat
 
Publicatie Kenniscentrum Publicatie Kenniscentrum

Spiermassaverlies bij mensen met Cerebrale Parese.

Mensen met cerebrale parese (CP) hebben, al op jonge leeftijd, kleinere spiervolumes. Zij ervaren ook een afname in grof motorische functies zoals lopen bij het ouder worden. Dit komt mogelijk door een verder verlies van spiermassa tijdens het ouder worden.

In een recente publicatie (in the Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle) legt Olaf Verschuren, samen met collega’s, de link tussen sarcopenie (spiermassaverlies door veroudering) en het verlies aan spiermassa en functie bij mensen met CP. In dit review-artikel wordt o.a. de pathofysiologie van sarcopenie besproken en vergeleken met CP. Vervolgens wordt er, op basis van wat er bekend is aan positieve interventies bij sarcopenie, bediscussieerd wat er bij mensen met CP zou kunnen worden ingezet. Drie belangrijke elementen die aandacht behoeven zijn: fysieke activiteit, proteïne intake en vitamine D (zie Figuur).
 
Dit artikel zet de lezer (dokter, maar zeker ook onderzoeker) aan tot nadenken over de onderliggende pathofysiologie van secundaire stoornissen bij mensen met CP. Aanpak van deze stoornissen is belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden van individuen met CP (van kind tot volwassene).

Verschuren O, Smorenburg ARP, Luiking Y, Bell K, Barber L, Peterson MD.
Determinants of muscle preservation in individuals with cerebral palsy across the lifespan: a narrative review of the literature. (full text)
Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle (2018)


 Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht is het onderzoeks- en innovatiecentrum van UMC Utrecht Hersencentrum en De Hoogstraat Revalidatie.


laatste nieuws

Dag voor mensen met een hoge dwarslaesie

Dag voor mensen met een hoge dwarslaesie

07-02-2018

Op zaterdag 24 maart bent u van harte welkom op de Informatieve Contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie. Ook uw naasten zijn van harte welkom. [...] » Lees verder

Netwerkavond kinderrevalidatie druk bezocht

Netwerkavond kinderrevalidatie druk bezocht

06-02-2018

Donderdag 1 februari organiseerde De Hoogstraat een netwerkavond kinderrevalidatie. De bijeenkomst werd druk bezocht door (kinder)artsen, therapeuten en professionals uit ziekenhuizen, zorginstellingen en diverse zorgpartners. Na de opening door kinderrevalidatiearts Marie-Anne Kuijper deelde Saskia Coenen haar ervaringen als ouder tijdens de periode dat haar zoon revalideerde; “Niet alleen mijn zoon, maar ook ík heb veel geleerd van de therapeuten. Daardoor kwamen we samen steeds een stapje verder.” 
  [...] » Lees verder

Publicatie Kenniscentrum

Publicatie Kenniscentrum

06-02-2018

Spiermassaverlies bij mensen met Cerebrale Parese. [...] » Lees verder

Team De Hoogstraat Highlanders weer compleet voor HandbikeBattle 2018

Team De Hoogstraat Highlanders weer compleet voor HandbikeBattle 2018

01-02-2018

Het Hoogstraat Highlanders team is weer compleet! Zes handbikers gaan onder begeleiding van buddy’s, een verpleegkundige en een arts naar Oostenrijk om op 14 juni mee te doen aan de HandbikeBattle 2018. Tijdens de HandbikeBattle leggen de handbikers 20 kilometer af met stijgingspercentages van 12%. Een mooie maar ook zware uitdaging! [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 24-03-2018

    Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

    11:00-16:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief