De Hoogstraat
Steun ons!
 
Publicatie: Het hebben van vertrouwen in relatie tot secundaire gezondheidsproblemen bij mensen met een dwarslaesie Publicatie: Het hebben van vertrouwen in relatie tot secundaire gezondheidsproblemen bij mensen met een dwarslaesie

Een systematische review en meta-analyse gepubliceerd in Archives of Physical Medicine and Rehabilitation.
 

Mensen met een dwarslaesie kunnen naast de directe gevolgen, te maken krijgen met verschillende bijkomende gevolgen de zogenaamde secundaire gezondheidsproblemen. Dit kunnen lichamelijke gevolgen zijn, zoals pijn, doorligplekken of urineweginfecties. Ook kunnen de secundaire gevolgen van psychische aard zijn zoals angsten of depressieve gevoelens.

Om te onderzoeken hoe het ontstaan van deze secundaire gezondheidsproblemen samenhangt met het vertrouwen van mensen hebben wij in de bestaande literatuur gekeken wat hierover bekend is.

Er blijken niet zo heel veel studies te zijn die zich richten op de relatie tussen lichamelijke secundaire gezondheidsproblemen en het hebben van vertrouwen. De studies die gedaan zijn vinden over het algemeen dat mensen met meer vertrouwen minder lichamelijke problemen ondervinden en/of er minder last van hebben.

Er zijn meerdere studies gedaan naar de psychologische secundaire gezondheidsproblemen en hier hebben we de samenhang veel duidelijker aan kunnen tonen. Mensen die vertrouwen hebben in het oplossen van problemen in het algemeen, of vertrouwen hebben in het kunnen hanteren van hun dwarslaesie hebben minder gevoelens van angst of depressie.

Deze bevindingen maken duidelijk dat het vergroten van het vertrouwen (in eigen kunnen en in het omgaan met de dwarslaesie) een belangrijk doel binnen de revalidatie behoort te zijn.

Dit artikel is gepubliceerd in het internationale tijdschrift Archives of Physical Medicine and Rehabilitation.

Van Diemen T, Crul T, van Nes I, Geertzen JHB, Post MWM. Associations Between Self-Efficacy and Secondary Health Conditions in People Living With Spinal Cord Injury: A Systematic Review and Meta-Analysis. Arch Phys Med Rehabil.
 


laatste nieuws

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

20-06-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

19-06-2018

Nu we weer allemaal veilig thuis zijn kunnen we terugkijken op een fantastische week! Alle handbikers van De Hoogstraat Highlanders hebben de berg bedwongen op zijn/haar eigen manier. [...] » Lees verder

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 30-06-2018

  Clinic Handbiken 'Trappen met je handen', Wilhelminapark, Utrecht

  13:30-14:30
  » Lees meer
 • 10-07-2018

  Clinic Zitvolleybal, Stadsplateau, bovenaan de trappen, voor ingang Stadskantoor Utrecht

  16:00-18:00
 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief