De Hoogstraat
Steun ons!
 
Publicatie: Het hebben van vertrouwen in relatie tot secundaire gezondheidsproblemen bij mensen met een dwarslaesie Publicatie: Het hebben van vertrouwen in relatie tot secundaire gezondheidsproblemen bij mensen met een dwarslaesie

Een systematische review en meta-analyse gepubliceerd in Archives of Physical Medicine and Rehabilitation.
 

Mensen met een dwarslaesie kunnen naast de directe gevolgen, te maken krijgen met verschillende bijkomende gevolgen de zogenaamde secundaire gezondheidsproblemen. Dit kunnen lichamelijke gevolgen zijn, zoals pijn, doorligplekken of urineweginfecties. Ook kunnen de secundaire gevolgen van psychische aard zijn zoals angsten of depressieve gevoelens.

Om te onderzoeken hoe het ontstaan van deze secundaire gezondheidsproblemen samenhangt met het vertrouwen van mensen hebben wij in de bestaande literatuur gekeken wat hierover bekend is.

Er blijken niet zo heel veel studies te zijn die zich richten op de relatie tussen lichamelijke secundaire gezondheidsproblemen en het hebben van vertrouwen. De studies die gedaan zijn vinden over het algemeen dat mensen met meer vertrouwen minder lichamelijke problemen ondervinden en/of er minder last van hebben.

Er zijn meerdere studies gedaan naar de psychologische secundaire gezondheidsproblemen en hier hebben we de samenhang veel duidelijker aan kunnen tonen. Mensen die vertrouwen hebben in het oplossen van problemen in het algemeen, of vertrouwen hebben in het kunnen hanteren van hun dwarslaesie hebben minder gevoelens van angst of depressie.

Deze bevindingen maken duidelijk dat het vergroten van het vertrouwen (in eigen kunnen en in het omgaan met de dwarslaesie) een belangrijk doel binnen de revalidatie behoort te zijn.

Dit artikel is gepubliceerd in het internationale tijdschrift Archives of Physical Medicine and Rehabilitation.

Van Diemen T, Crul T, van Nes I, Geertzen JHB, Post MWM. Associations Between Self-Efficacy and Secondary Health Conditions in People Living With Spinal Cord Injury: A Systematic Review and Meta-Analysis. Arch Phys Med Rehabil.
 


laatste nieuws

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

06-03-2018

Wanneer u niet- aangeboren hersenletsel heeft, kunnen er bij u en uw naasten vragen ontstaan over bijvoorbeeld wonen, werken en mantelzorg. Tijdens de informatiemarkt op maandag 26 maart kunt u kennismaken met verschillende organisaties die u kunnen helpen bij deze vragen. U bent van harte welkom om 19.00 in De Hoogstraat Revalidatie.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

01-03-2018

Revalidatiearts Janneke Stolwijk-Swüste over de stroom van nieuwe kennis en bijblijven [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 17-03-2018

  Aangepaste Sportdag De Ronde Venen, Wilnis

  10:00-13:00
  » Lees meer
 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief