De Hoogstraat
Steun ons!
 
Publicatie: De Caregiver Mastery Scale bij partners van patiënten met NAH Publicatie: De Caregiver Mastery Scale bij partners van patiënten met NAH

Een validatiestudie naar de Caregiver Mastery Scale

Partners van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) ervaren als mantelzorger allerlei negatieve gevolgen zoals overbelasting, angst- en depressieve klachten en een lagere kwaliteit van leven.  Mastery wordt beschouwd als een psychologische eigenschap die bescherming kan bieden tegen deze negatieve gevolgen. Om mastery bij mantelzorgers te meten, is de Caregiver Mastery Scale ontwikkeld voor vrouwen die zorgen voor hun zieke vader of moeder.

In dit onderzoek zijn we nagegaan of deze vragenlijst ook gebruikt kan worden om mastery te meten bij partners van patiënten met NAH. Geconcludeerd wordt dat de Caregiver Mastery Scale een goed instrument is om mastery bij partners van patiënten met NAH te meten; de betrouwbaarheid en validiteit zijn goed.

Dit artikel is gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Clinical Rehabilitation.

Cox VCM, Schepers VPM, Ketelaar M, Kruithof WJ, Van Heugten CM, Visser-Meily JMA. A validation study of the Caregiver Mastery Scale for partners of patients with acquired brain injury. Clin Rehabil. 2017 Sep 28.
 
De Caregiver Mastery Scale zal gebruikt worden in het CARE4Carer project om het effect van een ondersteuningsprogramma voor partners van patiënten met NAH te onderzoeken.


 


laatste nieuws

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

06-03-2018

Wanneer u niet- aangeboren hersenletsel heeft, kunnen er bij u en uw naasten vragen ontstaan over bijvoorbeeld wonen, werken en mantelzorg. Tijdens de informatiemarkt op maandag 26 maart kunt u kennismaken met verschillende organisaties die u kunnen helpen bij deze vragen. U bent van harte welkom om 19.00 in De Hoogstraat Revalidatie.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief