De Hoogstraat
Steun ons!
 
Promotie over secundaire gezondheidsproblemen bij een dwarslaesie op de lange termijn Promotie over secundaire gezondheidsproblemen bij een dwarslaesie op de lange termijn

Jacinthe Adriaansen heeft dinsdag 25 oktober 2016 haar proefschrift "Secondary health conditions in long-term spinal cord injury" met succes verdedigd.

In haar promotieonderzoek, beschrijft Jacinthe Adriaansen welke secundaire gezondheidsproblemen voorkomen onder mensen die minimaal 10 jaar een dwarslaesie hebben, welke invloed dit heeft op de kwaliteit van leven en welke nazorg er gegeven wordt. Dit onderzoek is onderdeel van het landelijk onderzoeksprogramma “Active LifestyLe Rehabilitation Interventions in aging Spinal Cord injury (ALLRISC)”. Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. Deze beschadiging leidt niet alleen tot verlamming en gevoelsverlies onder het niveau van de dwarslaesie, maar kan ook leiden tot secundaire gezondheidsproblemen zoals: doorligplekken, spasticiteit, blaas- en darmproblemen zoals incontinentie en obstipatie, spier- en gewrichtsklachten, zenuwpijn  en luchtwegproblematiek. Voorafgaand aan dit onderzoek was het nog niet bekend hoe het met de groep mensen met een langer bestaande dwarslaesie in Nederland gaat en wat de behoefte aan zorg is van deze groep. Middels een uitgebreid medisch consult en een vragenlijst is nu onderzoek gedaan naar deze secundaire gezondheidsproblemen.

Dit promotieonderzoek toont aan dat vrijwel alle (98,5%) mensen met een langer bestaande dwarslaesie last hebben van secundaire gezondheidsproblemen. De meest voorkomende secundaire gezondheidsproblemen waren spier- en gewrichtsklachten (64%), oedeem (39%), zenuwpijn (34%) en urineweginfecties (33%). In tegenstelling tot de verwachting vooraf was er geen verband tussen het langer hebben van de dwarslaesie en de aanwezigheid van secundaire gezondheidsproblemen. Een ander opvallend resultaat was het veelvuldig voorkomen van hoge bloeddruk, een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Deelnemers met een lage dwarslaesie bleken vaker hoge bloeddruk te hebben dan de algemene bevolking. Over het algemeen waren de deelnemers redelijk tevreden over hun kwaliteit van leven en was er geen samenhang tussen het hebben van secundaire gezondheidsproblemen en de ervaren kwaliteit van leven. Er was alleen sprake van een zwakke samenhang tussen het vóórkomen van spier- en gewrichtsklachten, doorligplekken, problematische spasticiteit en obstipatie met kwaliteit van leven.

Ondanks het veelvuldig vóórkomen van secundaire gezondheidsproblemen was er bij veel deelnemers geen sprake van een gestructureerd revalidatie nazorgtraject. Bij een aanzienlijk deel van de deelnemers leidde het onderzoek tot verandering in het medisch beleid.
 
De onderzoeksresultaten geven de noodzaak aan van een meer systematische en levenslange revalidatienazorg voor mensen met een dwarslaesie in Nederland en daarmee tot de preventie en tevens vermindering van de impact van secundaire gezondheidsproblemen. 


Promotie
Datum en tijd: 25 oktober 2016 14:30-15:30 uur
Locatie: Academiegebouw Universiteit Utrecht
Promovendus: Jacinthe Adriaansen
Proefschrift: Secondary health conditions in long-term spinal cord injury
Promotoren: Prof. dr. J.M.A. Visser-Meily, Prof. dr. M.W.M. Post
Co-promotor: Dr. F.W.A. van Asbeck

Nederlands samenvatting

Meer informatie over het onderzoek
 


laatste nieuws

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

06-03-2018

Wanneer u niet- aangeboren hersenletsel heeft, kunnen er bij u en uw naasten vragen ontstaan over bijvoorbeeld wonen, werken en mantelzorg. Tijdens de informatiemarkt op maandag 26 maart kunt u kennismaken met verschillende organisaties die u kunnen helpen bij deze vragen. U bent van harte welkom om 19.00 in De Hoogstraat Revalidatie.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

01-03-2018

Revalidatiearts Janneke Stolwijk-Swüste over de stroom van nieuwe kennis en bijblijven [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 17-03-2018

  Aangepaste Sportdag De Ronde Venen, Wilnis

  10:00-13:00
  » Lees meer
 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief