De Hoogstraat
Steun ons!
 
Promotie over kwaliteit van leven na een beroerte Promotie over kwaliteit van leven na een beroerte

Promovendus Marloes van Mierlo stelt dat psychologische factoren van grote invloed zijn op de kwaliteit van leven na een beroerte.

Omgaan met blijvende gevolgen na een beroerte betekent dat patiënten zich moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. Marloes van Mierlo bracht met haar promotieonderzoek het beloop van kwaliteit van leven tot twee jaar na de beroerte bij 400 patiënten in kaart. Het overgrote deel van deze patiënten werd rechtstreeks uit het ziekenhuis naar huis ontslagen.

Het blijkt dat de meeste verbetering plaatsvindt in de eerste zes maanden na de beroerte. Psychologische factoren zijn hierbij de belangrijkste factoren voor kwaliteit van leven. Dat gaat dan bijvoorbeeld om persoonlijkheidskenmerken (zoals extraversie en zelfvertrouwen), de manier waarop iemand naar zijn ziekte kijkt (zoals hulpeloosheid en acceptatie) en de manier waarop iemand met zijn problemen omgaat (coping). Deze factoren zijn in de onderzochte patiëntengroep meer van belang dan demografische factoren (zoals leeftijd en geslacht) en kenmerken van de beroerte (zoals de ernst van de beroerte).

Van Mierlo stelt dat het belangrijk is om ervan uit te gaan dat iedere patiënt anders is. Om optimaal herstel te stimuleren is het essentieel om hier in de zorg rekening mee te houden. Dit geeft zorg op maat en sluit beter aan bij de patiënt.

De gegevens uit haar onderzoek leidden tot meer inzicht en tot een cursus voor paramedici. Het doel van deze cursus is deelnemers bewust te maken van het belang van psychologische factoren, de rol hiervan bij dagelijkse revalidatie en hoe je rekening kunt houden met deze factoren.

Promotie
Datum en tijd: 22 oktober 2015 14:30-15:30 uur
Locatie: Academiegebouw Universiteit Utrecht
Promovendus: Marloes van Mierlo
Proefschrift: The importance of psychological factores: The Restore4Stroke Patient Cohort study
Promotor(es): Prof .dr. J.M.A. Visser-Meily, Prof. dr. C.M. van Heugten, Prof. dr. M.W.M. Post

Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht
Het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht is een samenwerking tussen het UMC Utrecht Hersencentrum en De Hoogstraat Revalidatie. Meer informatie over het kenniscentrum.


laatste nieuws

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

11-09-2018

Restaurants in Utrecht laten hun toegankelijkheid en gastvrijheid voor mensen met een handicap zien op vrijdag 5 oktober 2018 tijdens de nationale ‘Week van de toegankelijkheid’. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

10-09-2018

De Hoogstraat Revalidatie en het Opleidingscentrum NT-e introduceren een nieuwe behandelmethode bij spasticiteit: Extracorporale Shock Wave Therapie (ESWT). [...] » Lees verder

Open avond voor verpleegkundigen

Open avond voor verpleegkundigen

07-09-2018

Ben jij (aankomend) verpleegkundige en nieuwsgierig naar werken in de revalidatie? Onze verpleegkundigen vertellen je tijdens de open avond op 20 september graag welke mogelijkheden er zijn. [...] » Lees verder

Symposium Thuis in Dwarslaesiezorg

Symposium Thuis in Dwarslaesiezorg

05-09-2018

Ben je thuiszorgverpleegkundige en wil je jouw kennis vergroten over zorg bij mensen met een dwarslaesie? [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 19-09-2018

  Zitvolleybal, 3x gratis proeftrainen in De Hoogstraat, Utrecht

  20:00-21:30
  » Lees meer
 • 20-09-2018

  Open avond verpleegkundigen

  18:00-20:00
  » Lees meer
 • 22-09-2018

  Dag van de aangepaste sport, voor jong en oud, probeer het uit! Leusden

  10:00-12:00
  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 07-11-2018

  NJK Boccia 2018, t/m 20 jr, MBO College, Hilversum

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief