De Hoogstraat
Steun ons!
 
Promotie Anne Kruijsen Promotie Anne Kruijsen

Op donderdag 18 juni verdedigt Anne Kruijsen om 10.30 uur in Utrecht haar proefschrift "Evaluating rehabilitation interventions in preschool children with Cerebral Palsy".

Kinderen met cerebrale parese (CP) ondervinden vaak problemen in hun dagelijkse activiteiten. Om de ontwikkeling te stimuleren, krijgen peuters met CP vaak fysiotherapie en/of ergotherapie. Alhoewel er veel verschillende behandelingen beschikbaar zijn is er geen bewijs welke interventie het meest effectief is voor peuters met CP.

Anne Kruijsen-Terpstra van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (UMC Utrecht Hersencentrum en de Hoogstraat Revalidatie) vergeleek de effectiviteit van drie fysiotherapie / ergotherapie interventies; een interventie met accent op het trainen van de (lichamelijke) mogelijkheden van het kind en een interventie met accent  op het aanpassen van de omgeving werden vergeleken met ‘reguliere’ therapie. Daarnaast onderzocht ze welke factoren op tweejarige leeftijd samenhangen met de ontwikkeling van dagelijkse activiteiten. Het onderzoek werd uitgevoerd samen met de BOSK, de Vereniging van mensen met een lichamelijke handicap, en vele revalidatiecentra en afdelingen in Nederland.

In haar onderzoek bleek dat de drie onderzochte interventies even effectief waren in het optimaliseren van de ontwikkeling van het dagelijks functioneren van peuters met CP. Problemen op tweejarige leeftijd bleken een voorspeller voor verdere ontwikkeling; de ontwikkeling van dagelijkse activiteiten was minder gunstig voor de peuters met CP die op tweejarige leeftijd ernstige problemen hadden met hun grove motoriek en hun verstandelijke ontwikkeling.

Ook onderzocht Kruijsen-Terpstra wat de ervaringen en behoeftes van ouders van peuters met CP waren met betrekking tot de therapie van hun kind. Zij liet zien dat informatie, communicatie en partnerschap alsmede het proces waarin ze in staat gesteld worden weer de eigen regie over beslissingen en hun leven te nemen (family empowerment), belangrijke thema’s zijn voor deze ouders. Ervaringen en behoeftes bleken te verschillen tussen ouders en te veranderen over de tijd.

Nederlandse samenvatting

Meer informatie over het onderzoek


laatste nieuws

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

Bijeenkomst scholingsprogramma kinderrevalidatie bij De Hoogstraat Revalidatie

Bijeenkomst scholingsprogramma kinderrevalidatie bij De Hoogstraat Revalidatie

08-06-2018

Maandag 4 juni vond de tweede bijeenkomst vanuit het scholingsprogramma medisch specialistische revalidatie (MSR) plaats bij De Hoogstraat Revalidatie. Dit is de tweede bijeenkomst die Revalidatie Nederland organiseert in het kader van kennis delen en verbinden. Afgelopen maandag stond de kinderrevalidatie centraal. Vertegenwoordigers van onder andere het Ministerie van VWS, zorgverzekeraars en koepel- en branche organisaties waren aanwezig.   [...] » Lees verder

Verbeteren van communicatieproblemen bij afasie

Verbeteren van communicatieproblemen bij afasie

07-06-2018

Afasie is één van de meest ingrijpende gevolgen van een CVA. In zorginstellingen waar personen met afasie behandeld worden, bestaan er vaak communicatieproblemen tussen zorgverleners, personen met afasie en hun naasten. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
 • 23-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief