De Hoogstraat
Steun ons!
 
Promotie Anne Kruijsen Promotie Anne Kruijsen

Op donderdag 18 juni verdedigt Anne Kruijsen om 10.30 uur in Utrecht haar proefschrift "Evaluating rehabilitation interventions in preschool children with Cerebral Palsy".

Kinderen met cerebrale parese (CP) ondervinden vaak problemen in hun dagelijkse activiteiten. Om de ontwikkeling te stimuleren, krijgen peuters met CP vaak fysiotherapie en/of ergotherapie. Alhoewel er veel verschillende behandelingen beschikbaar zijn is er geen bewijs welke interventie het meest effectief is voor peuters met CP.

Anne Kruijsen-Terpstra van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (UMC Utrecht Hersencentrum en de Hoogstraat Revalidatie) vergeleek de effectiviteit van drie fysiotherapie / ergotherapie interventies; een interventie met accent op het trainen van de (lichamelijke) mogelijkheden van het kind en een interventie met accent  op het aanpassen van de omgeving werden vergeleken met ‘reguliere’ therapie. Daarnaast onderzocht ze welke factoren op tweejarige leeftijd samenhangen met de ontwikkeling van dagelijkse activiteiten. Het onderzoek werd uitgevoerd samen met de BOSK, de Vereniging van mensen met een lichamelijke handicap, en vele revalidatiecentra en afdelingen in Nederland.

In haar onderzoek bleek dat de drie onderzochte interventies even effectief waren in het optimaliseren van de ontwikkeling van het dagelijks functioneren van peuters met CP. Problemen op tweejarige leeftijd bleken een voorspeller voor verdere ontwikkeling; de ontwikkeling van dagelijkse activiteiten was minder gunstig voor de peuters met CP die op tweejarige leeftijd ernstige problemen hadden met hun grove motoriek en hun verstandelijke ontwikkeling.

Ook onderzocht Kruijsen-Terpstra wat de ervaringen en behoeftes van ouders van peuters met CP waren met betrekking tot de therapie van hun kind. Zij liet zien dat informatie, communicatie en partnerschap alsmede het proces waarin ze in staat gesteld worden weer de eigen regie over beslissingen en hun leven te nemen (family empowerment), belangrijke thema’s zijn voor deze ouders. Ervaringen en behoeftes bleken te verschillen tussen ouders en te veranderen over de tijd.

Nederlandse samenvatting

Meer informatie over het onderzoek


laatste nieuws

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

06-03-2018

Wanneer u niet- aangeboren hersenletsel heeft, kunnen er bij u en uw naasten vragen ontstaan over bijvoorbeeld wonen, werken en mantelzorg. Tijdens de informatiemarkt op maandag 26 maart kunt u kennismaken met verschillende organisaties die u kunnen helpen bij deze vragen. U bent van harte welkom om 19.00 in De Hoogstraat Revalidatie.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

01-03-2018

Revalidatiearts Janneke Stolwijk-Swüste over de stroom van nieuwe kennis en bijblijven [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief