De Hoogstraat
Steun ons!
 
Promotie: aandacht voor naaste na beroerte belangrijk voor kwaliteit van leven Promotie: aandacht voor naaste na beroerte belangrijk voor kwaliteit van leven

Willeke Kruithof heeft donderdag 8 december haar proefschrift met de titel: Stroke, social support and the partner met succes verdedigd.

Willeke Kruithof gaat in haar proefschrift in op het belang van aandacht voor patiënt én naasten na een beroerte. Een beroerte heeft vaak blijvende gevolgen. De aandacht van zorgprofessionals gaat na een beroerte voornamelijk uit naar de patiënt, maar uit dit promotieonderzoek blijkt aandacht voor de partner ook erg belangrijk te zijn. Patiënt en partner beïnvloeden elkaar namelijk in hun kwaliteit van leven. De blijvende gevolgen van een beroerte (bijvoorbeeld lichamelijk, cognitief en/of psychosociaal) zorgen dat niet alleen patiënten, maar ook partners risico lopen op een verminderde kwaliteit van leven.

Tevens bleek dat sociale steun door partner en directe omgeving juist een positieve invloed kan hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt. Voor partners kan het geven van steun zowel negatieve (zoals ervaren zorglast, angst of depressieve klachten) als positieve ervaringen (zoals waardering) geven. Positieve ervaringen bleken de negatieve ervaringen deels te compenseren.
Zorgprofessionals kunnen in een vroeg stadium na een beroerte (op 2 maanden) voor een groot deel voorspellen welke partners risico lopen op een verminderde kwaliteit van leven in termen van zorglast, angst- en depressieve klachten één jaar na een beroerte. Aandacht voor deze partners kan hun kwaliteit van leven positief beïnvloeden.

Het hebben van aandacht voor patiënt én partner vraagt om een gezinsgerichte cultuur in de organisatie en de juiste houding van professionals. De belangrijkste uitgangspunten zijn: (a) focus op de partner en niet alleen op de patiënt, (b) beseffen dat iedere familie verschillend is; ze hebben verschillende behoeften en sterke kanten.

Hulpverleners zouden met deze aspecten rekening moeten houden en bij zichzelf te rade gaan of er genoeg aandacht is voor de familie. 

Promotie
Datum en tijd: 8 december 2016 14:30-15:30 uur
Locatie: Academiegebouw Universiteit Utrecht
Promovendus: Willeke Kruithof
Proefschrift: Stroke, social support and the partner  
Promotoren: Prof .dr. J.M.A. Visser-Meily, Prof. dr. M.W.M. Post


laatste nieuws

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

Bijeenkomst scholingsprogramma kinderrevalidatie bij De Hoogstraat Revalidatie

Bijeenkomst scholingsprogramma kinderrevalidatie bij De Hoogstraat Revalidatie

08-06-2018

Maandag 4 juni vond de tweede bijeenkomst vanuit het scholingsprogramma medisch specialistische revalidatie (MSR) plaats bij De Hoogstraat Revalidatie. Dit is de tweede bijeenkomst die Revalidatie Nederland organiseert in het kader van kennis delen en verbinden. Afgelopen maandag stond de kinderrevalidatie centraal. Vertegenwoordigers van onder andere het Ministerie van VWS, zorgverzekeraars en koepel- en branche organisaties waren aanwezig.   [...] » Lees verder

Verbeteren van communicatieproblemen bij afasie

Verbeteren van communicatieproblemen bij afasie

07-06-2018

Afasie is één van de meest ingrijpende gevolgen van een CVA. In zorginstellingen waar personen met afasie behandeld worden, bestaan er vaak communicatieproblemen tussen zorgverleners, personen met afasie en hun naasten. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
 • 23-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief