De Hoogstraat
Steun ons!
 
Promotie: aandacht voor naaste na beroerte belangrijk voor kwaliteit van leven Promotie: aandacht voor naaste na beroerte belangrijk voor kwaliteit van leven

Willeke Kruithof heeft donderdag 8 december haar proefschrift met de titel: Stroke, social support and the partner met succes verdedigd.

Willeke Kruithof gaat in haar proefschrift in op het belang van aandacht voor patiënt én naasten na een beroerte. Een beroerte heeft vaak blijvende gevolgen. De aandacht van zorgprofessionals gaat na een beroerte voornamelijk uit naar de patiënt, maar uit dit promotieonderzoek blijkt aandacht voor de partner ook erg belangrijk te zijn. Patiënt en partner beïnvloeden elkaar namelijk in hun kwaliteit van leven. De blijvende gevolgen van een beroerte (bijvoorbeeld lichamelijk, cognitief en/of psychosociaal) zorgen dat niet alleen patiënten, maar ook partners risico lopen op een verminderde kwaliteit van leven.

Tevens bleek dat sociale steun door partner en directe omgeving juist een positieve invloed kan hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt. Voor partners kan het geven van steun zowel negatieve (zoals ervaren zorglast, angst of depressieve klachten) als positieve ervaringen (zoals waardering) geven. Positieve ervaringen bleken de negatieve ervaringen deels te compenseren.
Zorgprofessionals kunnen in een vroeg stadium na een beroerte (op 2 maanden) voor een groot deel voorspellen welke partners risico lopen op een verminderde kwaliteit van leven in termen van zorglast, angst- en depressieve klachten één jaar na een beroerte. Aandacht voor deze partners kan hun kwaliteit van leven positief beïnvloeden.

Het hebben van aandacht voor patiënt én partner vraagt om een gezinsgerichte cultuur in de organisatie en de juiste houding van professionals. De belangrijkste uitgangspunten zijn: (a) focus op de partner en niet alleen op de patiënt, (b) beseffen dat iedere familie verschillend is; ze hebben verschillende behoeften en sterke kanten.

Hulpverleners zouden met deze aspecten rekening moeten houden en bij zichzelf te rade gaan of er genoeg aandacht is voor de familie. 

Promotie
Datum en tijd: 8 december 2016 14:30-15:30 uur
Locatie: Academiegebouw Universiteit Utrecht
Promovendus: Willeke Kruithof
Proefschrift: Stroke, social support and the partner  
Promotoren: Prof .dr. J.M.A. Visser-Meily, Prof. dr. M.W.M. Post


laatste nieuws

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

06-03-2018

Wanneer u niet- aangeboren hersenletsel heeft, kunnen er bij u en uw naasten vragen ontstaan over bijvoorbeeld wonen, werken en mantelzorg. Tijdens de informatiemarkt op maandag 26 maart kunt u kennismaken met verschillende organisaties die u kunnen helpen bij deze vragen. U bent van harte welkom om 19.00 in De Hoogstraat Revalidatie.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief