De Hoogstraat
Steun ons!
 
Onder de mensen: 'Door het sporten heb ik minder fysiotherapie nodig' (bron: DUIC) Onder de mensen: 'Door het sporten heb ik minder fysiotherapie nodig' (bron: DUIC)

Een tragisch ongeluk tijdens het turnen op haar 25e veranderde het leven van Els B. (60) voorgoed. Door een hoge dwarslaesie zit ze in een rolstoel en werken haar spieren vanaf de borst niet meer. Maar sporten geeft haar inmiddels weer veel plezier.

Fanatiek begon ze een jaar geleden weer met tafeltennissen bij de Utrechtse vereniging SVE. Ze deed de sport dertig jaar geleden voor het laatst, in het revalidatiecentrum.

Ze vertelt het met een grote glimlach: “Het is waanzinnig leuk! Ik heb vooral gemist om door inspanning eens echt moe te worden. Het voldane gevoel is heerlijk. Dat had ik nooit meer en ik wist ook niet of dat ooit nog zou komen.” Els sportte veel in haar jeugd, maar door een zeer ongelukkige val op haar nek raakte ze verlamd. Met een aangepaste zitting kan ze rechtop blijven zitten in de rolstoel. Ook een van de drie polsspieren doet het niet meer, waardoor haar handfunctie niet meer werkt en de polsfunctie verminderd.

Stralen
Begeleider Els Duijn is consulent bij Harten voor Sport en stimuleerde haar naamgenoot om weer te gaan tafeltennissen. “Toen bleek dat ze haar tafeltennisbatje 35 jaar na haar revalidatie nog had gingen we maar eens kijken of ze het nog kon. Ik ging de eerste keer mee naar de training en na een kwartier tafeltenniste ze de sterren van de hemel en straalde ze bijna haar stoel uit! De kern van wat wij doen bij Harten voor Sport is kijken naar mogelijkheden. De combinatie van de ondersteuning die wij kunnen bieden en de betekenis en functie van sport is heel belangrijk.”

“Het is goed om te blijven bewegen, omdat ik al zo weinig spieren kan gebruiken. Door het sporten heb ik nu veel minder fysiotherapie nodig.” Ze laat graag zien hoe het nu lukt om te tafeltennissen: door onvoldoende handfunctie kan ze het batje niet goed vasthouden, maar wordt het batje in een handschoen met spalk geklemd. “De aanpassing is 35 jaar oud, dus het klittenband werkt niet zo goed meer”, vertelt ze terwijl ze met de rolstoel naar het activiteitencentrum rijdt, een aantal deuren verderop. Daar staat de tafeltennistafel al opgezet. Els gaat achter de tafel zitten en bewijst over de nodige vaardigheden te beschikken. Strak en snel gaat de bal over het net met een geconcentreerde Els kort op de tafel.

Over het moment dat haar leven radicaal veranderde, zegt ze niet meer precies te weten hoe het ging: “Ik denk dat ik een soort black-out had. Tijdens een ringoefening viel ik op de grond”, vertelt Els. Na het ongeval in 1982 kwam ze in het revalidatiecentrum van De Hoogstraat in Leersum terecht waar ze negentien maanden lang revalideerde. Voor de balans en het trainen van de nog werkende spieren hoorde daar elke dag tafeltennissen bij.

“Je moet zo’n ongeluk wel verwerken. Je leven draait ineens 180 graden. Dat gaat niet in een of twee maanden over. De klap komt pas thuis. Daar moet je het plotseling alleen doen en daar word je niet vrolijk van”, zegt Els openhartig. Ze werd depressief en zag het op momenten niet meer zitten. “Er was in die tijd nog geen begeleiding of nazorg. Op een gegeven moment moet je de keuze maken of je wilt blijven leven, of niet.” Els koos voor het leven en haalde alles eruit wat erin zat. Zacht zegt ze: “Mijn familie is heel belangrijk geweest. Met een goede familie blijf je je grenzen verleggen.”

Tafeltennisvereniging SVE
Zes jaar woont ze nu op de Grote Trekdreef in Overvecht. In het appartementencomplex dat wordt gehuurd door Reinaerde is altijd zorg en professionele hulp beschikbaar, maar ze woont wel zelfstandig. “Voorheen, als de hulp ziek was, had ik toch een probleem. Je kunt ook niet blijven verwachten dat je familie steeds invalt.” In haar huidige woning is ze altijd verzekerd van de zorg die ze vrijwel altijd nodig heeft. “Bij het douchen, eten, aan- en uitkleden, maar ook in nood zijn er altijd mensen. Daar ben ik heel tevreden mee.”

Ook prettig aan wonen op de Grote Trekdreef is ‘Het Trefpunt’, waar activiteiten worden georganiseerd voor en door de bewoners, zoals ‘meubelpimpen’, een beautycontest, fitness en tafeltennis.

Sporten bij een vereniging heeft echter ook voordelen, volgens Els. “Het scheelt als een vereniging echt wil helpen en ze naar oplossingen kijken. Ik merk absoluut dat ze dat willen.” Els is lovend over SVE, met vijf andere mensen met een handicap werd ze lid van de vereniging. Vooral het verenigingsgevoel en de officiële trainer is erg fijn voor de groep, die ‘aangepast sport’ bij de club. “Het is fysiek goed, maar ook de gezelligheid, uitdaging om de grenzen te verleggen en structuur zijn belangrijk.” Els zucht en zegt dan wederom opgewekt: “Het is ook een uitlaatklep en fijn om eens andere mensen te zien van buitenaf.”

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer in deel 12: Tafeltennisen met Els.

Bronvermelding: DUIC Utrecht, klik hier voor het artikel
 


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Para Snow Day, maak kennis met paraskien en -snowboarden, Zoetermeer

  09:30-17:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief