De Hoogstraat
Steun ons!
 
Mist er zorg na een beroerte? Mist er zorg na een beroerte?

Na een beroerte verandert er meestal veel in het leven van de patiënt. Ziekenhuizen en revalidatiecentra zijn  gespecialiseerd in het begeleiden van patiënt en omgeving om goed te herstellen en grip te krijgen op het nieuwe leven. Hoe het op de langere termijn met mensen gaat is niet duidelijk. Roderick Wondergem heeft dit onderzocht.
 

Na een beroerte verandert er meestal veel in het leven van de patiënt. Vaak is hij of zij een stuk afhankelijker van de omgeving dan voorheen. Ziekenhuizen en revalidatiecentra zijn  gespecialiseerd in het begeleiden van patient en omgeving om goed te herstellen en grip te krijgen op het nieuwe leven. Hoe het op de langere termijn met mensen gaat is niet duidelijk. Roderick Wondergem onderzocht dit door 28 studies met elkaar te vergelijken en te analyseren. Deze bestaande studies volgden duizenden mensen na een beroerte.
 
Uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld genomen in de eerste drie tot zes maanden er verbetering plaats vindt. Daarna wordt dit een stuk minder en blijven de meeste mensen op hetzelfde niveau functioneren. Tussen de twaalf en veertig procent van de mensen gaat zelfs achteruit in de eerste twee tot drie jaar na een beroerte, ondanks de vooruitgang die in de eerste maanden geboekt is. Wondergem keek ook naar factoren die een rol spelen bij deze achteruitgang. Naast fysieke en mentale factoren, spelen ook een hogere leeftijd of een ongezonde levensstijl een rol. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cerebrovascular Disease.
 
Mogelijk is er bij een deel van de mensen na een beroerte meer zorg en/of betere begeleiding nodig om achteruitgang op de langere termijn te voorkomen.
 
Wondergem is docent Fontys Paramedische Hogeschool en werkt als onderzoeker binnen de Academische Werkplaats eerstelijns Fysiotherapie. Dit is een samenwerking tussen UMC Utrecht, Fontys Paramedische Hogeschool, Hogeschool Utrecht, en de Julius Gezondheidscentra. Promotoren zijn Cindy Veenhof, hoogleraar Fysiotherapiewetenschape en Anne Visser-Meily, hoogleraar revalidatiegeneeskunde.
 

The Course of Activities in Daily Living: Who Is at Risk for Decline after First Ever Stroke? Wondergem R, Pisters MF, Wouters EJ, Olthof N, de Bie RA, Visser-Meily JM, Veenhof C. Cerebrovasc Dis. 2016 Oct 18;43(1-2):1-8.

Volg het onderzoek op Twitter via @RiseStudie


laatste nieuws

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

06-03-2018

Wanneer u niet- aangeboren hersenletsel heeft, kunnen er bij u en uw naasten vragen ontstaan over bijvoorbeeld wonen, werken en mantelzorg. Tijdens de informatiemarkt op maandag 26 maart kunt u kennismaken met verschillende organisaties die u kunnen helpen bij deze vragen. U bent van harte welkom om 19.00 in De Hoogstraat Revalidatie.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

01-03-2018

Revalidatiearts Janneke Stolwijk-Swüste over de stroom van nieuwe kennis en bijblijven [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief