De Hoogstraat
Steun ons!
 
Mist er zorg na een beroerte? Mist er zorg na een beroerte?

Na een beroerte verandert er meestal veel in het leven van de patiënt. Ziekenhuizen en revalidatiecentra zijn  gespecialiseerd in het begeleiden van patiënt en omgeving om goed te herstellen en grip te krijgen op het nieuwe leven. Hoe het op de langere termijn met mensen gaat is niet duidelijk. Roderick Wondergem heeft dit onderzocht.
 

Na een beroerte verandert er meestal veel in het leven van de patiënt. Vaak is hij of zij een stuk afhankelijker van de omgeving dan voorheen. Ziekenhuizen en revalidatiecentra zijn  gespecialiseerd in het begeleiden van patient en omgeving om goed te herstellen en grip te krijgen op het nieuwe leven. Hoe het op de langere termijn met mensen gaat is niet duidelijk. Roderick Wondergem onderzocht dit door 28 studies met elkaar te vergelijken en te analyseren. Deze bestaande studies volgden duizenden mensen na een beroerte.
 
Uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld genomen in de eerste drie tot zes maanden er verbetering plaats vindt. Daarna wordt dit een stuk minder en blijven de meeste mensen op hetzelfde niveau functioneren. Tussen de twaalf en veertig procent van de mensen gaat zelfs achteruit in de eerste twee tot drie jaar na een beroerte, ondanks de vooruitgang die in de eerste maanden geboekt is. Wondergem keek ook naar factoren die een rol spelen bij deze achteruitgang. Naast fysieke en mentale factoren, spelen ook een hogere leeftijd of een ongezonde levensstijl een rol. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cerebrovascular Disease.
 
Mogelijk is er bij een deel van de mensen na een beroerte meer zorg en/of betere begeleiding nodig om achteruitgang op de langere termijn te voorkomen.
 
Wondergem is docent Fontys Paramedische Hogeschool en werkt als onderzoeker binnen de Academische Werkplaats eerstelijns Fysiotherapie. Dit is een samenwerking tussen UMC Utrecht, Fontys Paramedische Hogeschool, Hogeschool Utrecht, en de Julius Gezondheidscentra. Promotoren zijn Cindy Veenhof, hoogleraar Fysiotherapiewetenschape en Anne Visser-Meily, hoogleraar revalidatiegeneeskunde.
 

The Course of Activities in Daily Living: Who Is at Risk for Decline after First Ever Stroke? Wondergem R, Pisters MF, Wouters EJ, Olthof N, de Bie RA, Visser-Meily JM, Veenhof C. Cerebrovasc Dis. 2016 Oct 18;43(1-2):1-8.

Volg het onderzoek op Twitter via @RiseStudie


laatste nieuws

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

Bijeenkomst scholingsprogramma kinderrevalidatie bij De Hoogstraat Revalidatie

Bijeenkomst scholingsprogramma kinderrevalidatie bij De Hoogstraat Revalidatie

08-06-2018

Maandag 4 juni vond de tweede bijeenkomst vanuit het scholingsprogramma medisch specialistische revalidatie (MSR) plaats bij De Hoogstraat Revalidatie. Dit is de tweede bijeenkomst die Revalidatie Nederland organiseert in het kader van kennis delen en verbinden. Afgelopen maandag stond de kinderrevalidatie centraal. Vertegenwoordigers van onder andere het Ministerie van VWS, zorgverzekeraars en koepel- en branche organisaties waren aanwezig.   [...] » Lees verder

Verbeteren van communicatieproblemen bij afasie

Verbeteren van communicatieproblemen bij afasie

07-06-2018

Afasie is één van de meest ingrijpende gevolgen van een CVA. In zorginstellingen waar personen met afasie behandeld worden, bestaan er vaak communicatieproblemen tussen zorgverleners, personen met afasie en hun naasten. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
 • 23-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief