De Hoogstraat
Steun ons!
 
Mist er zorg na een beroerte? Mist er zorg na een beroerte?

Na een beroerte verandert er meestal veel in het leven van de patiënt. Ziekenhuizen en revalidatiecentra zijn  gespecialiseerd in het begeleiden van patiënt en omgeving om goed te herstellen en grip te krijgen op het nieuwe leven. Hoe het op de langere termijn met mensen gaat is niet duidelijk. Roderick Wondergem heeft dit onderzocht.
 

Na een beroerte verandert er meestal veel in het leven van de patiënt. Vaak is hij of zij een stuk afhankelijker van de omgeving dan voorheen. Ziekenhuizen en revalidatiecentra zijn  gespecialiseerd in het begeleiden van patient en omgeving om goed te herstellen en grip te krijgen op het nieuwe leven. Hoe het op de langere termijn met mensen gaat is niet duidelijk. Roderick Wondergem onderzocht dit door 28 studies met elkaar te vergelijken en te analyseren. Deze bestaande studies volgden duizenden mensen na een beroerte.
 
Uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld genomen in de eerste drie tot zes maanden er verbetering plaats vindt. Daarna wordt dit een stuk minder en blijven de meeste mensen op hetzelfde niveau functioneren. Tussen de twaalf en veertig procent van de mensen gaat zelfs achteruit in de eerste twee tot drie jaar na een beroerte, ondanks de vooruitgang die in de eerste maanden geboekt is. Wondergem keek ook naar factoren die een rol spelen bij deze achteruitgang. Naast fysieke en mentale factoren, spelen ook een hogere leeftijd of een ongezonde levensstijl een rol. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cerebrovascular Disease.
 
Mogelijk is er bij een deel van de mensen na een beroerte meer zorg en/of betere begeleiding nodig om achteruitgang op de langere termijn te voorkomen.
 
Wondergem is docent Fontys Paramedische Hogeschool en werkt als onderzoeker binnen de Academische Werkplaats eerstelijns Fysiotherapie. Dit is een samenwerking tussen UMC Utrecht, Fontys Paramedische Hogeschool, Hogeschool Utrecht, en de Julius Gezondheidscentra. Promotoren zijn Cindy Veenhof, hoogleraar Fysiotherapiewetenschape en Anne Visser-Meily, hoogleraar revalidatiegeneeskunde.
 

The Course of Activities in Daily Living: Who Is at Risk for Decline after First Ever Stroke? Wondergem R, Pisters MF, Wouters EJ, Olthof N, de Bie RA, Visser-Meily JM, Veenhof C. Cerebrovasc Dis. 2016 Oct 18;43(1-2):1-8.

Volg het onderzoek op Twitter via @RiseStudie


laatste nieuws

Informatiemarkt NAH | 29 oktober

Informatiemarkt NAH | 29 oktober

21-09-2018

Heb je niet-aangeboren hersenletsel #NAH en heb je vragen over bijvoorbeeld wonen, werken of mantelzorg? Dan ben je van harte welkom op de informatiemarkt maandagavond 29 oktober 19-21. [...] » Lees verder

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

19-09-2018

Afgelopen zaterdag klonk om 12.00 het startschot voor de bijna 50 fietsers die de uitdaging aangingen: 25 uur fietsen voor De Hoogstraat. [...] » Lees verder

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

11-09-2018

Restaurants in Utrecht laten hun toegankelijkheid en gastvrijheid voor mensen met een handicap zien op vrijdag 5 oktober 2018 tijdens de nationale ‘Week van de toegankelijkheid’. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

10-09-2018

De Hoogstraat Revalidatie en het Opleidingscentrum NT-e introduceren een nieuwe behandelmethode bij spasticiteit: Extracorporale Shock Wave Therapie (ESWT). [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 13-10-2018

  FC Utrecht Stadium FunRun: charity & fun hardloopevenement, iedereen kan mee doen, schrijf nu in!

  11:00-18:00
  » Lees meer
 • 07-11-2018

  NJK Boccia 2018, t/m 20 jr, MBO College, Hilversum

  » Lees meer
 • 13-11-2018

  Symposium Thuis in Dwarslaesiezorg

  16:30-21:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief