De Hoogstraat
 
BLOG Brainwave: Mantelzorg: samen verder BLOG Brainwave: Mantelzorg: samen verder

Promovendus Vincent Cox is bezig met het ontwikkelen en onderzoeken van een e-health programma dat mantelzorgers ondersteunt.

Mantelzorg
Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of iemand die om een andere reden hulp nodig heeft uit hun omgeving. Laatst las ik dat zo’n 20% - 1 op de 5 (!) – van de volwassenen in Nederland mantelzorg verleent. Dat is veel!

Revalidatie en mantelzorg
Gelukkig is er veel mogelijk met behulp van revalidatie en kan een groot deel van de mensen met hersenletsel na de revalidatie weer naar huis. Velen van hen blijven echter in meer of mindere mate beperkingen houden en zijn afhankelijk van de zorg van anderen. Deze taak wordt meestal ingevuld door mensen die dicht bij hen staan; in veel gevallen de partner. Dat is niet altijd gemakkelijk. Ook voor de partner en andere naasten is er veel veranderd. De dagelijkse verzorging neemt meer tijd in beslag dan voorheen en daarnaast kunnen er allerlei veranderingen een rol spelen, op lichamelijk vlak, op gebied van de cognitie – bijvoorbeeld concentratie en geheugen - en zelfs het karakter kan door het hersenletsel veranderd zijn.

Samen verder
In eerste instantie gaat de aandacht voornamelijk uit naar het begeleiden van de revalidant. Dat is - vanzelfsprekend - belangrijk, maar de partner komt daardoor niet altijd aan bod. En dat terwijl ze toch echt samen verder moeten! De laatste tijd dringt bij de overheid en in de zorg het besef steeds meer door dat ook de mantelzorgers begeleiding nodig hebben. Dat werd ook mij duidelijk, toen ik gesprekken voerde met partners binnen mijn onderzoeksproject CARE4Carer. Sommigen waren verrassend enthousiast: hun partner was positief veranderd en ze genoten nu samen meer van de leuke dingen in het leven dan voor het hersenletsel. Maar bij anderen zag ik de schaduwzijde: het ging helemaal niet goed! De nieuwe situatie was onhoudbaar en soms leek zelfs een scheiding in aantocht. Ik besefte: dit moeten we zien te voorkomen. Hier moeten we iets aan doen. Hier gaan we iets aan doen. En dat gaan we samen doen.

Vincent Cox, promovendus Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht


laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief