De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Mantelzorg: samen verder BLOG Brainwave: Mantelzorg: samen verder

Promovendus Vincent Cox is bezig met het ontwikkelen en onderzoeken van een e-health programma dat mantelzorgers ondersteunt.

Mantelzorg
Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of iemand die om een andere reden hulp nodig heeft uit hun omgeving. Laatst las ik dat zo’n 20% - 1 op de 5 (!) – van de volwassenen in Nederland mantelzorg verleent. Dat is veel!

Revalidatie en mantelzorg
Gelukkig is er veel mogelijk met behulp van revalidatie en kan een groot deel van de mensen met hersenletsel na de revalidatie weer naar huis. Velen van hen blijven echter in meer of mindere mate beperkingen houden en zijn afhankelijk van de zorg van anderen. Deze taak wordt meestal ingevuld door mensen die dicht bij hen staan; in veel gevallen de partner. Dat is niet altijd gemakkelijk. Ook voor de partner en andere naasten is er veel veranderd. De dagelijkse verzorging neemt meer tijd in beslag dan voorheen en daarnaast kunnen er allerlei veranderingen een rol spelen, op lichamelijk vlak, op gebied van de cognitie – bijvoorbeeld concentratie en geheugen - en zelfs het karakter kan door het hersenletsel veranderd zijn.

Samen verder
In eerste instantie gaat de aandacht voornamelijk uit naar het begeleiden van de revalidant. Dat is - vanzelfsprekend - belangrijk, maar de partner komt daardoor niet altijd aan bod. En dat terwijl ze toch echt samen verder moeten! De laatste tijd dringt bij de overheid en in de zorg het besef steeds meer door dat ook de mantelzorgers begeleiding nodig hebben. Dat werd ook mij duidelijk, toen ik gesprekken voerde met partners binnen mijn onderzoeksproject CARE4Carer. Sommigen waren verrassend enthousiast: hun partner was positief veranderd en ze genoten nu samen meer van de leuke dingen in het leven dan voor het hersenletsel. Maar bij anderen zag ik de schaduwzijde: het ging helemaal niet goed! De nieuwe situatie was onhoudbaar en soms leek zelfs een scheiding in aantocht. Ik besefte: dit moeten we zien te voorkomen. Hier moeten we iets aan doen. Hier gaan we iets aan doen. En dat gaan we samen doen.

Vincent Cox, promovendus Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief