De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Jong geleerd is oud gaan staan BLOG Brainwave: Jong geleerd is oud gaan staan

Dr. Olaf Verschuren doet onderzoek op het gebied van fysieke activiteiten binnen de neurologische revalidatie.

‘Mijn dochter gaat naar groep 3. Ze heeft erg veel zin om te gaan leren lezen en schrijven van de juf die ze ook in groep 1 had. Toen ik haar vroeg wat ze in groep 1 van deze juf had geleerd, schrok ik van haar antwoord: “In groep 1 heb ik leren stilzitten.”

En laat dat stilzitten nu net het gedrag zijn dat ik als onderzoeker vanuit Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht probeer te veranderen binnen de revalidatie (en daarbuiten).
Langdurig stilzitten is namelijk niet gezond. Als we zitten afwisselen met staan en kleine beweegmomentjes, boeken we al een behoorlijke gezondheidswinst.

Om dit beter te begrijpen kunnen we zitten en fysieke activiteiten het best vergelijken met de versnellingen in een auto: zitten is vergelijkbaar met ‘reverse’. Alle processen in het lichaam gaan achteruit: zuurstoftransport, hormoonhuishouding en HDL-cholesterol (het goede cholesterol). Het lichaam wordt een kweekvijver voor (chronische) aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, en verschillende vormen van kanker.

Om de vergelijking met de versnellingen verder door te trekken: schakelen naar de 1e  versnelling betekent: gaan staan. Het energieverbruik gaat omhoog omdat we spieren aanspannen. Daarmee worden belangrijke lichaamsfuncties weer geactiveerd. Het lichaam ontwaakt uit de ‘standby’ modus .

Doorschakelen naar de 2e versnelling is gelijk aan kleine beweegmomenten creëren; iedere 30 minuten ongeveer 40 stappen zetten richting keuken, koffiemachine of prullenbak. De 3e versnelling staat voor 30 minuten matig intensief bewegen per dag (de Nederlandse Norm Gezond Bewegen). Doorschakelen naar de 4e versnelling laat ons drie maal per week gedurende 20 minuten intensief sporten. Voor de mensen die graag nog actiever zijn, is er een mogelijkheid door te schakelen naar de 5e en 6e versnelling.

Deze indeling maakt inzichtelijk dat het ook voor niet-sportieve personen haalbaar is om in kleine stappen aan een gezondere leefstijl te werken. Uit ‘reverse’ komen en gaan schakelen is belangrijk. Ook de eerste versnelling is al een stap vooruit!

Deze gegevens zijn helaas niet bij iedereen bekend. En er is ook nog niet genoeg aandacht voor. Voor de juf van mijn dochter zou dit bruikbare kennis zijn. Jong geleerd is immers oud gedaan. Als kinderen jong meekrijgen wat gezond beweeggedrag is, is de kans groot dat zij dit de rest van hun leven onthouden. Zou het dan ook niet mooi zijn als toekomstige kinderen zouden zeggen “In groep 1 heb ik geleerd dat lang stilzitten slecht is.” Welke ideeën heeft u om leerkrachten hiervoor te motiveren?’

Dr. Olaf Verschuren, senior onderzoeker Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht


laatste nieuws

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

20-06-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

19-06-2018

Nu we weer allemaal veilig thuis zijn kunnen we terugkijken op een fantastische week! Alle handbikers van De Hoogstraat Highlanders hebben de berg bedwongen op zijn/haar eigen manier. [...] » Lees verder

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 30-06-2018

  Clinic Handbiken 'Trappen met je handen', Wilhelminapark, Utrecht

  13:30-14:30
  » Lees meer
 • 10-07-2018

  Clinic Zitvolleybal, Stadsplateau, bovenaan de trappen, voor ingang Stadskantoor Utrecht

  16:00-18:00
 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief