De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Jong geleerd is oud gaan staan BLOG Brainwave: Jong geleerd is oud gaan staan

Dr. Olaf Verschuren doet onderzoek op het gebied van fysieke activiteiten binnen de neurologische revalidatie.

‘Mijn dochter gaat naar groep 3. Ze heeft erg veel zin om te gaan leren lezen en schrijven van de juf die ze ook in groep 1 had. Toen ik haar vroeg wat ze in groep 1 van deze juf had geleerd, schrok ik van haar antwoord: “In groep 1 heb ik leren stilzitten.”

En laat dat stilzitten nu net het gedrag zijn dat ik als onderzoeker vanuit Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht probeer te veranderen binnen de revalidatie (en daarbuiten).
Langdurig stilzitten is namelijk niet gezond. Als we zitten afwisselen met staan en kleine beweegmomentjes, boeken we al een behoorlijke gezondheidswinst.

Om dit beter te begrijpen kunnen we zitten en fysieke activiteiten het best vergelijken met de versnellingen in een auto: zitten is vergelijkbaar met ‘reverse’. Alle processen in het lichaam gaan achteruit: zuurstoftransport, hormoonhuishouding en HDL-cholesterol (het goede cholesterol). Het lichaam wordt een kweekvijver voor (chronische) aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, en verschillende vormen van kanker.

Om de vergelijking met de versnellingen verder door te trekken: schakelen naar de 1e  versnelling betekent: gaan staan. Het energieverbruik gaat omhoog omdat we spieren aanspannen. Daarmee worden belangrijke lichaamsfuncties weer geactiveerd. Het lichaam ontwaakt uit de ‘standby’ modus .

Doorschakelen naar de 2e versnelling is gelijk aan kleine beweegmomenten creëren; iedere 30 minuten ongeveer 40 stappen zetten richting keuken, koffiemachine of prullenbak. De 3e versnelling staat voor 30 minuten matig intensief bewegen per dag (de Nederlandse Norm Gezond Bewegen). Doorschakelen naar de 4e versnelling laat ons drie maal per week gedurende 20 minuten intensief sporten. Voor de mensen die graag nog actiever zijn, is er een mogelijkheid door te schakelen naar de 5e en 6e versnelling.

Deze indeling maakt inzichtelijk dat het ook voor niet-sportieve personen haalbaar is om in kleine stappen aan een gezondere leefstijl te werken. Uit ‘reverse’ komen en gaan schakelen is belangrijk. Ook de eerste versnelling is al een stap vooruit!

Deze gegevens zijn helaas niet bij iedereen bekend. En er is ook nog niet genoeg aandacht voor. Voor de juf van mijn dochter zou dit bruikbare kennis zijn. Jong geleerd is immers oud gedaan. Als kinderen jong meekrijgen wat gezond beweeggedrag is, is de kans groot dat zij dit de rest van hun leven onthouden. Zou het dan ook niet mooi zijn als toekomstige kinderen zouden zeggen “In groep 1 heb ik geleerd dat lang stilzitten slecht is.” Welke ideeën heeft u om leerkrachten hiervoor te motiveren?’

Dr. Olaf Verschuren, senior onderzoeker Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief