De Hoogstraat
Steun ons!
 
Jan Willem Gorter aangesteld als gasthoogleraar kinderrevalidatie Jan Willem Gorter aangesteld als gasthoogleraar kinderrevalidatie

Professor Jan Willem Gorter wordt aangesteld als gasthoogleraar bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht. Zijn aandachtsgebied is de kinderrevalidatie.

Jan Willem Gorter is Professor of Pediatrics en bekleedt de Scotiabank Chair in Child Health Research aan de McMaster University in Hamilton, Canada. Hij is directeur van de onderzoeksgroep CanChild en is aangesteld  bij de School of Rehabilitation Science bij McMaster. In Utrecht is Gorter gepromoveerd in de neurologie en opgeleid tot kinderrevalidatiearts.
 
Zelfmanagement en maatschappelijke participatie
Er zijn steeds meer kinderen met chronische aandoeningen en het is duidelijk dat lichamelijke problemen samenhangen met geestelijk welbevinden en kwaliteit van leven. “Het is daarom belangrijk om breed te investeren in onderzoek dat bijdraagt aan de best mogelijke ontwikkeling van kinderen en jongeren met chronische beperkingen, ” vertelt professor Anne Visser-Meily, hoofd van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, het onderzoeks- en innovatiecentrum van  het UMC Utrecht Hersencentrum en De Hoogstraat Revalidatie.  “De kinderrevalidatie richt zich op het vertalen van ziekte naar het dagelijks functioneren van het kind binnen het gezin. Het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht doet veel onderzoek naar het bevorderen van zelfmanagement en maatschappelijke participatie van kinderen en jongeren met hersenletsel en spierziekten. Daarnaast richten we ons op het bevorderen van eigen kracht en regie van het hele gezin, in nauwe samenwerking met patiëntenverenigingen.”
 
Inspelen op behoeften
Jan Willem Gorter zal een belangrijke bijdrage leveren aan het kinderrevalidatieonderzoek door zijn onderzoek bij CanChild gericht op het bevorderen gezondheid, maatschappelijke participatie en levensloopontwikkeling te koppelen aan het onderzoek in Utrecht.
Met het gasthoogleraarschap hoopt Gorter de internationale samenwerking te versterken en de samenhang in het onderzoek te bevorderen. Bijvoorbeeld door de koppeling tussen basaal-wetenschappelijk onderzoek met klinisch onderzoek naar revalidatiebehandelingen voor kinderen met ontwikkelingsbeperkingen. Gorter: “Met nieuwe revalidatiebehandelingen hopen we beter in te spelen op de behoefte van het kind, tiener en jongvolwassene en zijn omgeving, en secundaire gezondheidsproblemen te voorkomen. Dat is een stevige uitdaging voor de (kinder)revalidatiegeneeskunde, zeker gelet op het sterk groeiende aantal mensen met chronische aandoeningen. Ook hopen we een uitwisselingsprogramma op te zetten voor studenten en onderzoekers om zo van elkaar te leren.”

 
 
 


laatste nieuws

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

06-03-2018

Wanneer u niet- aangeboren hersenletsel heeft, kunnen er bij u en uw naasten vragen ontstaan over bijvoorbeeld wonen, werken en mantelzorg. Tijdens de informatiemarkt op maandag 26 maart kunt u kennismaken met verschillende organisaties die u kunnen helpen bij deze vragen. U bent van harte welkom om 19.00 in De Hoogstraat Revalidatie.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

01-03-2018

Revalidatiearts Janneke Stolwijk-Swüste over de stroom van nieuwe kennis en bijblijven [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief