De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Is dat niet stoffig? BLOG Brainwave: Is dat niet stoffig?

Lauriane Spreij, promovendus bij De Virtuele Supermarkt, over het stoffige imago van onderzoekers.

Wanneer mensen aan mij vragen wat voor werk ik doe en ik vertel dat ik onderzoeker ben, krijg ik geregeld de reactie: 'Is dat niet stoffig?'. Ik kan er niet omheen dat veel mensen nog steeds het beeld hebben van een warrige onderzoeker die tussen opgestapelde papieren zit of in het lab. Gelukkig komt er een stuk meer bij kijken dan enkel met onze neuzen in stoffige boeken zitten.

Onderzoek doen is namelijk heel veelzijdig en je gaat als wetenschapper door een heel aantal fases. De eerste stap is om op basis van eerder onderzoek en een ontstane behoefte (bijvoorbeeld vanuit de zorg) een nieuw idee te vinden. Gelukkig heb je, als onderzoeker in opleiding, hulp van je promotoren die creatief en vindingrijk te werk gaan. Wanneer het idee van de grond is moet het protocol geschreven worden waarin elke stap wordt uitgedacht. Daarnaast moeten alle juridische zaken geregeld worden wanneer je samenwerkt met het bedrijfsleven. Vervolgens moet het onderzoek goedgekeurd worden door de Medische Ethische Toetsing Commissie. Als die klus geklaard is, mag je beginnen!
 
Maar beginnen betekent dat er eerst een infrastructuur moet worden opgezet om de inclusie van proefpersonen soepel te laten verlopen. Wie doet wat, wanneer en waar? Waar zoek je mensen die mee willen doen aan je onderzoek?

Afgelopen herfstvakantie hebben wij met ons ‘Virtual Reality’ onderzoeksteam deelgenomen aan het Nemo Science Live onderzoeksprogramma waarin wetenschappelijk onderzoek in Nemo wordt verricht met een breed publiek als proefpersoon. Met Science Live wil Nemo onderzoek tastbaar maken voor grote groepen mensen van alle leeftijden. De ruimte van Science Live is sfeervol ingericht, met een knipoog naar de traditionele werkkamers van professoren; een leren bruine bank, een Perzisch tapijt en stapels stoffige oude boeken.

Kinderen en ouders die Nemo de afgelopen herfstvakantie bezochten werden uitgenodigd mee te doen aan ‘echt’ wetenschappelijk onderzoek. Ik kan niet anders zeggen dan dat we de eerste dagen overrompeld waren: wordt het beeld van onderzoek nou eindelijk verworpen? Wat waren er veel kinderen en ouders enthousiast om mee te doen. Er vormde zich letterlijk een rij voor onze ‘stoffige’ onderzoekskamer!

Sindsdien begin ik dan toch een beetje te dromen. Deze kinderen zullen op een dag groot zijn en misschien zullen zij op een mooie dag in gesprek komen met een onderzoeker. Hoe zullen zij reageren op het antwoord op hun vraag: ‘wat voor werk doe je?’. Ik hoop stiekem: ‘Vet stoer’….
 
  


laatste nieuws

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

20-06-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

19-06-2018

Nu we weer allemaal veilig thuis zijn kunnen we terugkijken op een fantastische week! Alle handbikers van De Hoogstraat Highlanders hebben de berg bedwongen op zijn/haar eigen manier. [...] » Lees verder

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 30-06-2018

  Clinic Handbiken 'Trappen met je handen', Wilhelminapark, Utrecht

  13:30-14:30
  » Lees meer
 • 10-07-2018

  Clinic Zitvolleybal, Stadsplateau, bovenaan de trappen, voor ingang Stadskantoor Utrecht

  16:00-18:00
 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief