De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Is dat niet stoffig? BLOG Brainwave: Is dat niet stoffig?

Lauriane Spreij, promovendus bij De Virtuele Supermarkt, over het stoffige imago van onderzoekers.

Wanneer mensen aan mij vragen wat voor werk ik doe en ik vertel dat ik onderzoeker ben, krijg ik geregeld de reactie: 'Is dat niet stoffig?'. Ik kan er niet omheen dat veel mensen nog steeds het beeld hebben van een warrige onderzoeker die tussen opgestapelde papieren zit of in het lab. Gelukkig komt er een stuk meer bij kijken dan enkel met onze neuzen in stoffige boeken zitten.

Onderzoek doen is namelijk heel veelzijdig en je gaat als wetenschapper door een heel aantal fases. De eerste stap is om op basis van eerder onderzoek en een ontstane behoefte (bijvoorbeeld vanuit de zorg) een nieuw idee te vinden. Gelukkig heb je, als onderzoeker in opleiding, hulp van je promotoren die creatief en vindingrijk te werk gaan. Wanneer het idee van de grond is moet het protocol geschreven worden waarin elke stap wordt uitgedacht. Daarnaast moeten alle juridische zaken geregeld worden wanneer je samenwerkt met het bedrijfsleven. Vervolgens moet het onderzoek goedgekeurd worden door de Medische Ethische Toetsing Commissie. Als die klus geklaard is, mag je beginnen!
 
Maar beginnen betekent dat er eerst een infrastructuur moet worden opgezet om de inclusie van proefpersonen soepel te laten verlopen. Wie doet wat, wanneer en waar? Waar zoek je mensen die mee willen doen aan je onderzoek?

Afgelopen herfstvakantie hebben wij met ons ‘Virtual Reality’ onderzoeksteam deelgenomen aan het Nemo Science Live onderzoeksprogramma waarin wetenschappelijk onderzoek in Nemo wordt verricht met een breed publiek als proefpersoon. Met Science Live wil Nemo onderzoek tastbaar maken voor grote groepen mensen van alle leeftijden. De ruimte van Science Live is sfeervol ingericht, met een knipoog naar de traditionele werkkamers van professoren; een leren bruine bank, een Perzisch tapijt en stapels stoffige oude boeken.

Kinderen en ouders die Nemo de afgelopen herfstvakantie bezochten werden uitgenodigd mee te doen aan ‘echt’ wetenschappelijk onderzoek. Ik kan niet anders zeggen dan dat we de eerste dagen overrompeld waren: wordt het beeld van onderzoek nou eindelijk verworpen? Wat waren er veel kinderen en ouders enthousiast om mee te doen. Er vormde zich letterlijk een rij voor onze ‘stoffige’ onderzoekskamer!

Sindsdien begin ik dan toch een beetje te dromen. Deze kinderen zullen op een dag groot zijn en misschien zullen zij op een mooie dag in gesprek komen met een onderzoeker. Hoe zullen zij reageren op het antwoord op hun vraag: ‘wat voor werk doe je?’. Ik hoop stiekem: ‘Vet stoer’….
 
  


laatste nieuws

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

19-09-2018

Afgelopen zaterdag klonk om 12.00 het startschot voor de bijna 50 fietsers die de uitdaging aangingen: 25 uur fietsen voor De Hoogstraat. [...] » Lees verder

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

11-09-2018

Restaurants in Utrecht laten hun toegankelijkheid en gastvrijheid voor mensen met een handicap zien op vrijdag 5 oktober 2018 tijdens de nationale ‘Week van de toegankelijkheid’. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

10-09-2018

De Hoogstraat Revalidatie en het Opleidingscentrum NT-e introduceren een nieuwe behandelmethode bij spasticiteit: Extracorporale Shock Wave Therapie (ESWT). [...] » Lees verder

Open avond voor verpleegkundigen

Open avond voor verpleegkundigen

07-09-2018

Ben jij (aankomend) verpleegkundige en nieuwsgierig naar werken in de revalidatie? Onze verpleegkundigen vertellen je tijdens de open avond op 20 september graag welke mogelijkheden er zijn. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 19-09-2018

  Zitvolleybal, 3x gratis proeftrainen in De Hoogstraat, Utrecht

  20:00-21:30
  » Lees meer
 • 20-09-2018

  Open avond verpleegkundigen

  18:00-20:00
  » Lees meer
 • 22-09-2018

  Dag van de aangepaste sport, voor jong en oud, probeer het uit! Leusden

  10:00-12:00
  » Lees meer
 • 24-09-2018

  Open Avond: Dospovo Volksdansvereniging, Gymzaal, De Hoogstraat, Bring a Friend!

  19:30-22:15
  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief