De Hoogstraat
 
BLOG Brainwave: Is dat niet stoffig? BLOG Brainwave: Is dat niet stoffig?

Lauriane Spreij, promovendus bij De Virtuele Supermarkt, over het stoffige imago van onderzoekers.

Wanneer mensen aan mij vragen wat voor werk ik doe en ik vertel dat ik onderzoeker ben, krijg ik geregeld de reactie: 'Is dat niet stoffig?'. Ik kan er niet omheen dat veel mensen nog steeds het beeld hebben van een warrige onderzoeker die tussen opgestapelde papieren zit of in het lab. Gelukkig komt er een stuk meer bij kijken dan enkel met onze neuzen in stoffige boeken zitten.

Onderzoek doen is namelijk heel veelzijdig en je gaat als wetenschapper door een heel aantal fases. De eerste stap is om op basis van eerder onderzoek en een ontstane behoefte (bijvoorbeeld vanuit de zorg) een nieuw idee te vinden. Gelukkig heb je, als onderzoeker in opleiding, hulp van je promotoren die creatief en vindingrijk te werk gaan. Wanneer het idee van de grond is moet het protocol geschreven worden waarin elke stap wordt uitgedacht. Daarnaast moeten alle juridische zaken geregeld worden wanneer je samenwerkt met het bedrijfsleven. Vervolgens moet het onderzoek goedgekeurd worden door de Medische Ethische Toetsing Commissie. Als die klus geklaard is, mag je beginnen!
 
Maar beginnen betekent dat er eerst een infrastructuur moet worden opgezet om de inclusie van proefpersonen soepel te laten verlopen. Wie doet wat, wanneer en waar? Waar zoek je mensen die mee willen doen aan je onderzoek?

Afgelopen herfstvakantie hebben wij met ons ‘Virtual Reality’ onderzoeksteam deelgenomen aan het Nemo Science Live onderzoeksprogramma waarin wetenschappelijk onderzoek in Nemo wordt verricht met een breed publiek als proefpersoon. Met Science Live wil Nemo onderzoek tastbaar maken voor grote groepen mensen van alle leeftijden. De ruimte van Science Live is sfeervol ingericht, met een knipoog naar de traditionele werkkamers van professoren; een leren bruine bank, een Perzisch tapijt en stapels stoffige oude boeken.

Kinderen en ouders die Nemo de afgelopen herfstvakantie bezochten werden uitgenodigd mee te doen aan ‘echt’ wetenschappelijk onderzoek. Ik kan niet anders zeggen dan dat we de eerste dagen overrompeld waren: wordt het beeld van onderzoek nou eindelijk verworpen? Wat waren er veel kinderen en ouders enthousiast om mee te doen. Er vormde zich letterlijk een rij voor onze ‘stoffige’ onderzoekskamer!

Sindsdien begin ik dan toch een beetje te dromen. Deze kinderen zullen op een dag groot zijn en misschien zullen zij op een mooie dag in gesprek komen met een onderzoeker. Hoe zullen zij reageren op het antwoord op hun vraag: ‘wat voor werk doe je?’. Ik hoop stiekem: ‘Vet stoer’….
 
  


laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief