De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Is dat niet stoffig? BLOG Brainwave: Is dat niet stoffig?

Lauriane Spreij, promovendus bij De Virtuele Supermarkt, over het stoffige imago van onderzoekers.

Wanneer mensen aan mij vragen wat voor werk ik doe en ik vertel dat ik onderzoeker ben, krijg ik geregeld de reactie: 'Is dat niet stoffig?'. Ik kan er niet omheen dat veel mensen nog steeds het beeld hebben van een warrige onderzoeker die tussen opgestapelde papieren zit of in het lab. Gelukkig komt er een stuk meer bij kijken dan enkel met onze neuzen in stoffige boeken zitten.

Onderzoek doen is namelijk heel veelzijdig en je gaat als wetenschapper door een heel aantal fases. De eerste stap is om op basis van eerder onderzoek en een ontstane behoefte (bijvoorbeeld vanuit de zorg) een nieuw idee te vinden. Gelukkig heb je, als onderzoeker in opleiding, hulp van je promotoren die creatief en vindingrijk te werk gaan. Wanneer het idee van de grond is moet het protocol geschreven worden waarin elke stap wordt uitgedacht. Daarnaast moeten alle juridische zaken geregeld worden wanneer je samenwerkt met het bedrijfsleven. Vervolgens moet het onderzoek goedgekeurd worden door de Medische Ethische Toetsing Commissie. Als die klus geklaard is, mag je beginnen!
 
Maar beginnen betekent dat er eerst een infrastructuur moet worden opgezet om de inclusie van proefpersonen soepel te laten verlopen. Wie doet wat, wanneer en waar? Waar zoek je mensen die mee willen doen aan je onderzoek?

Afgelopen herfstvakantie hebben wij met ons ‘Virtual Reality’ onderzoeksteam deelgenomen aan het Nemo Science Live onderzoeksprogramma waarin wetenschappelijk onderzoek in Nemo wordt verricht met een breed publiek als proefpersoon. Met Science Live wil Nemo onderzoek tastbaar maken voor grote groepen mensen van alle leeftijden. De ruimte van Science Live is sfeervol ingericht, met een knipoog naar de traditionele werkkamers van professoren; een leren bruine bank, een Perzisch tapijt en stapels stoffige oude boeken.

Kinderen en ouders die Nemo de afgelopen herfstvakantie bezochten werden uitgenodigd mee te doen aan ‘echt’ wetenschappelijk onderzoek. Ik kan niet anders zeggen dan dat we de eerste dagen overrompeld waren: wordt het beeld van onderzoek nou eindelijk verworpen? Wat waren er veel kinderen en ouders enthousiast om mee te doen. Er vormde zich letterlijk een rij voor onze ‘stoffige’ onderzoekskamer!

Sindsdien begin ik dan toch een beetje te dromen. Deze kinderen zullen op een dag groot zijn en misschien zullen zij op een mooie dag in gesprek komen met een onderzoeker. Hoe zullen zij reageren op het antwoord op hun vraag: ‘wat voor werk doe je?’. Ik hoop stiekem: ‘Vet stoer’….
 
  


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief