De Hoogstraat
Steun ons!
 
Internationale train- en beweegnorm voor mensen met Cerebrale Parese Internationale train- en beweegnorm voor mensen met Cerebrale Parese

Mensen met Cerebrale Parese (CP) hebben over het algemeen een slechte conditie en lage fitheid en zijn weinig fysiek actief. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Voor mensen met CP was er echter nog geen richtlijn waarin de gewenste hoeveelheid lichaamsbeweging vanuit een gezondheidskundig oogpunt werd beschreven. Olaf Verschuren, onderzoeker bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, een samenwerking tussen het UMC Utrecht Hersencentrum en de Hoogstraat Revalidatie, bracht hier verandering in. Hij beschreef recent in het tijdschrift Developmental Medicine and Child Neurology een beweegnorm voor volwassenen en kinderen met CP.  

Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Voor mensen met CP was er echter nog geen richtlijn waarin de gewenste hoeveelheid lichaamsbeweging vanuit een gezondheidskundig oogpunt werd beschreven. Olaf Verschuren, onderzoeker bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, een samenwerking tussen het UMC Utrecht Hersencentrum en de Hoogstraat Revalidatie, bracht hier verandering in. Hij beschreef recent in het tijdschrift Developmental Medicine and Child Neurology een beweegnorm voor volwassenen en kinderen met CP.  
 
Olaf Verschuren: “Fysieke activiteit is een belangrijk aspect dat bijdraagt aan een gezonde leefstijl voor mensen met CP. We horen niet voor niets vaak termen als Exercise is Medicine. Ook voor deze patiëntengroep is dat belangrijk. Maar, ook een gezond voedingspatroon met belangrijke bouw- en voedingsstoffen is belangrijk voor de gezondheid. Dat moeten we niet vergeten.”
 
Verhoogd risico
Mensen met CP zitten, afhankelijk van de ernst van de aandoening, gemiddeld tussen de 76 en 99% van de dag en bewegen slechts 2 tot7% matig tot intensief. Slechte fitheid en een laag activiteiten niveau geeft een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en andere chronische klachten. Recent is er in een Amerikaans onderzoek aangetoond dat volwassenen met CP een verhoogde kans hebben op verschillende chronische aandoeningen (zie Figuur). Zij kunnen dus worden gezien als een risicogroep.
Bron: JAMA 2015; 314: 2303–5


 
Richtlijnen voor mensen met CP
Voor een betere gezondheid is een bepaalde mate van beweging noodzakelijk. Echter, voor mensen met CP waren er (tot dit artikel) geen richtlijnen met gegevens hoeveel en hoe vaak er bewogen moet worden en op welke intensiteit. Op basis van de wetenschappelijke literatuur (gecontroleerde studies), klinische ervaring en mening van de experts (de auteurs) zijn er train- en beweegrichtlijnen opgesteld voor mensen met CP.
 
Deze richtlijnen kunnen kinderen en hun ouders, volwassenen met CP en professionals helpen in het nastreven van een fysieke actieve leefstijl. Door deze aanbevelingen te volgen is de verwachting dat de kans op chronische aandoeningen zal afnemen.
 
Beweegnorm
De beweegnorm voor mensen met CP bestaat uit het advies om 5 of meer dagen per week 60 minuten matig tot intensief te bewegen. Daarnaast wordt, voor wie  mogelijk (er zijn ook mensen in een rolstoel waarvoor dat uiteraard niet mogelijk is) aangeraden het zitten in de vrije tijd te beperken tot  2 uur, en het zitten iedere 30-60 minuten te onderbreken door te gaan staan of lopen.
 
Veel mensen met CP hebben een slechte conditie en verminderde spierkracht. Om ze te helpen fitter en sterker te worden staan in het artikel ook richtlijnen beschreven waarmee er getraind kan worden om conditie en spierkracht te verbeteren. Ook deze richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijke literatuur (gecontroleerde studies), klinische ervaring en mening van de experts .
 
Over CP
Cerebrale parese (CP) is een houding- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door beschadiging van de hersenen, die ontstaat voor het eerste levensjaar. CP is in Nederland de meest voorkomende oorzaak van (motorische) beperkingen bij kinderen, en kent verschillende gradaties; van mild (beetje onhandig) tot ernstig (volledig afhankelijk) beperkt. Iedere dag wordt er in Nederland minimaal een kind met CP geboren.


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief