De Hoogstraat
Steun ons!
 
Hogeschool Utrecht krijgt feestelijke cheque van NSGK Hogeschool Utrecht krijgt feestelijke cheque van NSGK

60.000 euro voor optimalisatie rolstoeltraining kinderen

Mytylschool De Trappenberg in Huizen kreeg 23 februari feestelijk bezoek. Daar vond een rolstoeltraining voor kinderen plaats waarnaar de Hogeschool Utrecht (HU) nader onderzoek doet.De HU ontvangt een bijdrage van 60.000 euro van NSGK, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Die werd symbolisch overhandigd met een cheque.

De gift is bestemd voor de ontwikkeling van een optimaal programma voor het verbeteren van fitheid, rolstoelvaardigheid, zelfvertrouwen en participatie in dagelijks bewegen van kinderen (6 t/m 18 jaar) die een rolstoel gebruiken. De laatste twee doelen vormen een grote meerwaarde ten opzichte van bestaande trainingen die vaak alleen gericht zijn op lichamelijk welzijn.

Marleen Sol (Phd student rolstoelvaardigheid) is werkzaam bij de HU, lectoraat Leefstijl en Gezondheid, en is verantwoordelijk voor het onderzoek dat plaatsvindt i.s.m. Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht. Zij werkt samen met K-J Projects - een initiatief van paralympisch zitskiër Kees-Jan van der Klooster. De afgelopen jaren heeft hij rolstoelvaardigheidstrainingen voor kinderen ontwikkeld. Steeds meer Mytylscholen zien de unieke invalshoek en meerwaarde van zijn training. De HU gaat de effecten in kaart brengen zodat de training verder kan worden geoptimaliseerd en uitgerold.
 
Partners
Marleen Sol nam de cheque in ontvangst van Silvia Muije van NSGK. Sol is blij met de bijdrage: ‘Met dit geld kunnen we gedegen onderzoek doen en onze bevindingen en ervaringen breed inzetten onder professionals en ouders. Hierdoor kunnen we nog meer kinderen helpen die in hun dagelijks leven een rolstoel moeten gebruiken.’

De rolstoeltraining op Mytylschool De Trappenberg werd gegeven i.s.m. therapeuten van Revalidatiecentrum De Trappenberg. Andere samenwerkingspartners in het onderzoek en de implementatie zijn vijf mytylscholen door het land en De BOSK (Vereniging voor mensen met lichamelijke handicap en hun ouders).
 
Innovatie van de zorg
De kennis die met het onderzoek wordt vergaard, wordt verspreid onder professionals en ouders.
Ouders krijgen de informatie die zij nodig hebben om thuis met hun kind te oefenen. Het programma wordt via het consortium ‘Fit for the Future!’ uitgezet onder scholen en fysiotherapeuten. De fysiotherapeuten van de deelnemende mytylscholen worden zelf ook getraind in het afnemen van de testen, zodat ze die in de toekomst kunnen blijven gebruiken bij het evalueren van hun fysiotherapeutische zorg. Naast de effecten voor het kind leidt dit project dus ook direct tot innovatie van de zorg voor kinderen die een rolstoel gebruiken.
 
Drempels wegnemen

Een samenleving waarin kinderen en jongeren met en zonder handicap sámen leven, dat is de droom van NSGK. In Nederland zijn veel drempels waardoor zij niet gewoon mee kunnen doen en vaak aan de zijlijn staan. Door het ondersteunen van projecten helpt NSGK de drempels uit de weg te ruimen. De projecten dragen net als deze bij aan een toegankelijker samenleving, positieve beeldvorming en een versterkt zelfvertrouwen van kinderen en jongeren met een beperking.


Foto © Marieke Wijntjes
 


laatste nieuws

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

Bijeenkomst scholingsprogramma kinderrevalidatie bij De Hoogstraat Revalidatie

Bijeenkomst scholingsprogramma kinderrevalidatie bij De Hoogstraat Revalidatie

08-06-2018

Maandag 4 juni vond de tweede bijeenkomst vanuit het scholingsprogramma medisch specialistische revalidatie (MSR) plaats bij De Hoogstraat Revalidatie. Dit is de tweede bijeenkomst die Revalidatie Nederland organiseert in het kader van kennis delen en verbinden. Afgelopen maandag stond de kinderrevalidatie centraal. Vertegenwoordigers van onder andere het Ministerie van VWS, zorgverzekeraars en koepel- en branche organisaties waren aanwezig.   [...] » Lees verder

Verbeteren van communicatieproblemen bij afasie

Verbeteren van communicatieproblemen bij afasie

07-06-2018

Afasie is één van de meest ingrijpende gevolgen van een CVA. In zorginstellingen waar personen met afasie behandeld worden, bestaan er vaak communicatieproblemen tussen zorgverleners, personen met afasie en hun naasten. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
 • 23-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief