De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: De werkelijkheid is altijd anders dan de theorie BLOG Brainwave: De werkelijkheid is altijd anders dan de theorie

Neurowetenschapper Teuni ten Brink over toegepast onderzoek

Tijdens mijn opleiding tot neurowetenschapper heb ik kennis gemaakt met verschillende soorten onderzoek, waarbij een onderscheid te maken is tussen 'zuivere' wetenschap (die streeft naar fundamentele kennis) en toegepaste wetenschap (gericht op toepassing van kennis).

Bewust gekozen
Toen ik na mijn stage binnen het kenniscentrum van  het UMC Utrecht en De Hoogstraat begon als promovendus, vonden sommige van mijn studiegenoten en supervisoren dit jammer. Maar ik heb bewust gekozen om de fundamentele vragen deels achter me te laten en de weg van de toegepaste wetenschap in te slaan. Het kenniscentrum met De Hoogstraat als academische werkplaats, is hier de uitgelezen plek voor.

Wetenschappelijke vorming
Voor mijn wetenschappelijke vorming is de samenwerking tussen De Hoogstraat, het UMC Utrecht Hersencentrum en de Universiteit Utrecht belangrijk. Ik doe mee met het Research Innovation Overleg in het UMCU en ik vertegenwoordig de PhD’s van het kenniscentrum binnen het UMCU Hersencentrum. Binnen de universiteit sluit ik aan bij fundamenteel wetenschappelijk overleg, volg zomercursussen, geef onderwijs en begeleid studenten.

Rol van de zorg
Ik heb daarnaast intensief contact met zorgverleners op de werkvloer: behandelaars laten me weten welke revalidanten mee zouden kunnen doen met het onderzoek, en we vragen verpleegkundigen, ergotherapeuten en fysiotherapeuten om revalidanten te observeren.

Kennis is dichtbij
Je merkt dat de inhoudelijke kennis dichtbij is. Logopedisten hebben bijvoorbeeld spontaan meegedacht over hoe we revalidanten met afasie kunnen includeren, dat wil zeggen: meenemen in het onderzoek. Andersom hoop ik op basis van de onderzoeksresultaten een bijdrage te kunnen leveren aan de zorg.

Uitdagingen
Het is niet makkelijk om goed toegepast onderzoek te doen: de werkelijkheid is altijd anders dan de theorie. Maar door dagelijks rond te lopen in De Hoogstraat word je gestimuleerd om goed na te denken. Bij toegepast onderzoek is het heel belangrijk is om dicht bij de maatschappij te zijn. En het is vooral erg leuk om écht deel uit te maken van een organisatie als deze!


laatste nieuws

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

20-06-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

19-06-2018

Nu we weer allemaal veilig thuis zijn kunnen we terugkijken op een fantastische week! Alle handbikers van De Hoogstraat Highlanders hebben de berg bedwongen op zijn/haar eigen manier. [...] » Lees verder

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 30-06-2018

  Clinic Handbiken 'Trappen met je handen', Wilhelminapark, Utrecht

  13:30-14:30
  » Lees meer
 • 10-07-2018

  Clinic Zitvolleybal, Stadsplateau, bovenaan de trappen, voor ingang Stadskantoor Utrecht

  16:00-18:00
 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief