De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: De werkelijkheid is altijd anders dan de theorie BLOG Brainwave: De werkelijkheid is altijd anders dan de theorie

Neurowetenschapper Teuni ten Brink over toegepast onderzoek

Tijdens mijn opleiding tot neurowetenschapper heb ik kennis gemaakt met verschillende soorten onderzoek, waarbij een onderscheid te maken is tussen 'zuivere' wetenschap (die streeft naar fundamentele kennis) en toegepaste wetenschap (gericht op toepassing van kennis).

Bewust gekozen
Toen ik na mijn stage binnen het kenniscentrum van  het UMC Utrecht en De Hoogstraat begon als promovendus, vonden sommige van mijn studiegenoten en supervisoren dit jammer. Maar ik heb bewust gekozen om de fundamentele vragen deels achter me te laten en de weg van de toegepaste wetenschap in te slaan. Het kenniscentrum met De Hoogstraat als academische werkplaats, is hier de uitgelezen plek voor.

Wetenschappelijke vorming
Voor mijn wetenschappelijke vorming is de samenwerking tussen De Hoogstraat, het UMC Utrecht Hersencentrum en de Universiteit Utrecht belangrijk. Ik doe mee met het Research Innovation Overleg in het UMCU en ik vertegenwoordig de PhD’s van het kenniscentrum binnen het UMCU Hersencentrum. Binnen de universiteit sluit ik aan bij fundamenteel wetenschappelijk overleg, volg zomercursussen, geef onderwijs en begeleid studenten.

Rol van de zorg
Ik heb daarnaast intensief contact met zorgverleners op de werkvloer: behandelaars laten me weten welke revalidanten mee zouden kunnen doen met het onderzoek, en we vragen verpleegkundigen, ergotherapeuten en fysiotherapeuten om revalidanten te observeren.

Kennis is dichtbij
Je merkt dat de inhoudelijke kennis dichtbij is. Logopedisten hebben bijvoorbeeld spontaan meegedacht over hoe we revalidanten met afasie kunnen includeren, dat wil zeggen: meenemen in het onderzoek. Andersom hoop ik op basis van de onderzoeksresultaten een bijdrage te kunnen leveren aan de zorg.

Uitdagingen
Het is niet makkelijk om goed toegepast onderzoek te doen: de werkelijkheid is altijd anders dan de theorie. Maar door dagelijks rond te lopen in De Hoogstraat word je gestimuleerd om goed na te denken. Bij toegepast onderzoek is het heel belangrijk is om dicht bij de maatschappij te zijn. En het is vooral erg leuk om écht deel uit te maken van een organisatie als deze!


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief