De Hoogstraat
 
BLOG Brainwave: De werkelijkheid is altijd anders dan de theorie BLOG Brainwave: De werkelijkheid is altijd anders dan de theorie

Neurowetenschapper Teuni ten Brink over toegepast onderzoek

Tijdens mijn opleiding tot neurowetenschapper heb ik kennis gemaakt met verschillende soorten onderzoek, waarbij een onderscheid te maken is tussen 'zuivere' wetenschap (die streeft naar fundamentele kennis) en toegepaste wetenschap (gericht op toepassing van kennis).

Bewust gekozen
Toen ik na mijn stage binnen het kenniscentrum van  het UMC Utrecht en De Hoogstraat begon als promovendus, vonden sommige van mijn studiegenoten en supervisoren dit jammer. Maar ik heb bewust gekozen om de fundamentele vragen deels achter me te laten en de weg van de toegepaste wetenschap in te slaan. Het kenniscentrum met De Hoogstraat als academische werkplaats, is hier de uitgelezen plek voor.

Wetenschappelijke vorming
Voor mijn wetenschappelijke vorming is de samenwerking tussen De Hoogstraat, het UMC Utrecht Hersencentrum en de Universiteit Utrecht belangrijk. Ik doe mee met het Research Innovation Overleg in het UMCU en ik vertegenwoordig de PhD’s van het kenniscentrum binnen het UMCU Hersencentrum. Binnen de universiteit sluit ik aan bij fundamenteel wetenschappelijk overleg, volg zomercursussen, geef onderwijs en begeleid studenten.

Rol van de zorg
Ik heb daarnaast intensief contact met zorgverleners op de werkvloer: behandelaars laten me weten welke revalidanten mee zouden kunnen doen met het onderzoek, en we vragen verpleegkundigen, ergotherapeuten en fysiotherapeuten om revalidanten te observeren.

Kennis is dichtbij
Je merkt dat de inhoudelijke kennis dichtbij is. Logopedisten hebben bijvoorbeeld spontaan meegedacht over hoe we revalidanten met afasie kunnen includeren, dat wil zeggen: meenemen in het onderzoek. Andersom hoop ik op basis van de onderzoeksresultaten een bijdrage te kunnen leveren aan de zorg.

Uitdagingen
Het is niet makkelijk om goed toegepast onderzoek te doen: de werkelijkheid is altijd anders dan de theorie. Maar door dagelijks rond te lopen in De Hoogstraat word je gestimuleerd om goed na te denken. Bij toegepast onderzoek is het heel belangrijk is om dicht bij de maatschappij te zijn. En het is vooral erg leuk om écht deel uit te maken van een organisatie als deze!


laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief