De Hoogstraat
Steun ons!
 
De Hoogstraat brengt resultaat van revalidatie in beeld De Hoogstraat brengt resultaat van revalidatie in beeld

De Hoogstraat Revalidatie publiceert als eerste revalidatiecentrum in Nederland de vooruitgang van volwassen klinische patiënten in ‘zelfverzorging’ en ‘zich verplaatsen’ op de website.

Met een presentatie in de vorm van toegankelijke infographics zijn de cijfers voor iedereen te begrijpen. De plaatjes maken duidelijk dat verreweg de meeste patiënten in de revalidatie grote vooruitgang boeken.

Volgens Steven Berdenis van Berlekom, directeur zorg en innovatie, is inzicht in het resultaat van de behandeling van cruciaal belang om de revalidatiebehandeling verder te kunnen verbeteren. ‘De revalidatiegeneeskunde staat in Nederland op een hoog peil en de Nederlandse Revalidatiecentra onderscheiden zich al jaren door een hoge patiënttevredenheid. Die wordt mede veroorzaakt doordat patiënten zelf heel goed ervaren dat ze door het revalidatieprogramma verder komen.’

Toch is het volgens Van Berlekom van belang om objectieve maten te vinden waarmee de resultaten op het niveau van patiëntengroepen vergelijkbaar worden. ‘Daarmee kunnen revalidatiecentra de eigen cijfers toetsen aan die van anderen. Door verschillen in uitkomsten gericht te onderzoeken kunnen we van elkaar leren. Dat zal een positief effect hebben op de kwaliteit.’

De revalidatiegeneeskunde richt zich op herstel van alledaagse activiteiten bij ernstige aandoeningen als beroerte of dwarslaesie. Daarom moest er eerst een meetinstrument komen dat de vooruitgang kon aantonen in vaardigheden als eten en drinken, naar het toilet gaan en rolstoelrijden. Daarvoor is De Hoogstraat 10 jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van de Utrechtse Schaal voor Evaluatie van Revalidatie (USER). De USER meet op eenvoudige wijze de ontwikkeling op het gebied van verplaatsen, zelfverzorging, cognitie, pijn, vermoeidheid en stemming. De scores op het gebied van verplaatsen en zelfverzorging gelden op dit moment als de meetlat voor fysieke zelfredzaamheid, één van de hoofddoelen van de revalidatiegeneeskunde. De Hoogstraat gebruikt de USER al lange tijd en inmiddels wordt het instrument in veel revalidatiecentra en verpleeghuizen ingezet. 

Bekijk de resultaten:
Resultaten 2014 totale groep volwassenen
Resultaten 2014 volwassenen met CVA
Resultaten 2014 volwassenen met dwarslaesie
Algemene informatie over resultaten

Meer informatie: communicatie@dehoogstraat.nl


laatste nieuws

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

Antwoord op vragen omtrent NAH | Informatiemarkt 26 maart

06-03-2018

Wanneer u niet- aangeboren hersenletsel heeft, kunnen er bij u en uw naasten vragen ontstaan over bijvoorbeeld wonen, werken en mantelzorg. Tijdens de informatiemarkt op maandag 26 maart kunt u kennismaken met verschillende organisaties die u kunnen helpen bij deze vragen. U bent van harte welkom om 19.00 in De Hoogstraat Revalidatie.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

01-03-2018

Revalidatiearts Janneke Stolwijk-Swüste over de stroom van nieuwe kennis en bijblijven [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief