De Hoogstraat
Steun ons!
 
Blog Brainwave: waar blijven de vrouwelijke hoogleraren? Blog Brainwave: waar blijven de vrouwelijke hoogleraren?

Promovendus Teuni ten Brink bezocht een 'Talent day' voor vrouwelijke wetenschappers.

Op 19 november bezocht ik een ‘talent day’ voor vrouwelijke wetenschappers, georganiseerd door het NWO (De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Vrienden en sommige collega’s reageerden in eerste instantie lacherig, waarom is het nodig om een dag speciaal voor vrouwelijke wetenschappers te organiseren?

Deze vraag werd uitgebreid beantwoord tijdens de presentatie van de “Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2015”.  Vrouwen zijn, net zoals in het bedrijfsleven, ook in de wetenschap ondervertegenwoordigd op topposities. Terwijl 43,5% van de promovendi vrouw is, neemt dit aandeel in elke opeenvolgende functie af (zie figuur). Van de hoogleraren is slechts 17,1% vrouw. In het UMC Utrecht is dit percentage iets hoger, 20%. Waarom ligt dit percentage zo laag? Er zijn meer dan genoeg vrouwen met hoogleraarpotentie, daar zit het probleem niet.

Een veelgehoord argument is dat vrouwen er vaker voor kiezen in deeltijd te werken, wat landelijk gezien ook zo is (3/4 van de vrouwen tegenover 1/5 van de mannen). Echter, binnen de wetenschap werken vrouwen vaak voltijds, en is het verschil met mannen minimaal (67,8% versus 71,1%). Daarnaast is het in andere landen wél mogelijk: terwijl Malta, Letland en Bulgarije bovenaan de Europese ranglijst staan met meer dan 30% vrouwelijke hoogleraren, staat Nederland op een gênante 24e plek...

Vrouwen grijpen niet alleen naast hoge functies, zij verdienen ook minder dan hun mannelijke collega’s wanneer zij precies dezelfde functie uitvoeren.

Tijdens de NWO dag werd duidelijk dat er niet één oorzaak aan te wijzen is, meerdere factoren spelen een rol. Over het algemeen zijn vrouwen minder goed in onderhandelen, ze vinden het belangrijk om aardig gevonden te worden en zijn minder overtuigd van hun eigen kwaliteiten. Daarnaast zullen zij minder snel solliciteren voor een hogere functie als ze nog niet volledig aan het profiel voldoen, terwijl mannen deze uitdaging desondanks aangaan. Maar naast deze verschillen in gedrag is er mogelijk ook een (onbewust) vooroordeel ten aanzien van vrouwen. Hoogleraar Naomi Ellemers onderzocht of vooroordelen een rol speelden in het toekennen van beurzen voor wetenschappelijk onderzoek. Naar aanleiding van dit onderzoek gaat het NWO kijken in hoeverre het beleid van beoordelingsprocedures aangepast kan worden, om zo bij te dragen aan een betere balans in kansen voor mannen en vrouwen.

In mijn eigen omgeving merk ik het sekseverschil (nog) niet: ik heb me nooit benadeeld gevoeld als vrouw en ik ken een aantal inspirerende vrouwelijke rolmodellen. Van de vier senioronderzoekers is 75% vrouw en we hebben één vrouwelijke en één mannelijke hoogleraar binnen het Kenniscentrum in De Hoogstraat. Echter, deze getallen zijn een uitzondering op de regel, en voor functies na de PhD zijn de cijfers toch pijnlijk duidelijk. Anne Visser-Meily, hoogleraar revalidatiegeneeskunde, herkent dit verhaal. “Het gaat niet alleen om sekseverschillen maar om diversiteit in het algemeen. Een ideale onderzoeksgroep zou moeten bestaan uit mensen met verschillende expertises, leeftijden, seksen, nationaliteiten en persoonlijke kwaliteiten.”

Gelukkig is er ook goed nieuws, jaarlijks neemt het aantal vrouwen op elk niveau in de wetenschap toe. Maar als we op dit tempo doorgaan is pas in 2055 de helft van de hoogleraren vrouw, en blijft veel wetenschappelijk talent onbenut!

Tijdens de NWO dag is het me duidelijk geworden dat we er, ondanks de stappen in de goede richting, nog niet zijn. Aan mijn vrouwelijke collega’s en aan mezelf zou ik willen adviseren om soms wat meer ‘mannelijke’ eigenschappen te tonen: durf te onderhandelen en ga voor een bepaalde beurs of functie. Zoals Eva Jinek zei: "Je bent nooit klaar voor de volgende stap. Ga er gewoon voor, ook al ben je doodsbang!”. 


 


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief