De Hoogstraat
 
BLOG Brainwave: Van onderzoek naar zorginnovatie: What's in it for you? BLOG Brainwave: Van onderzoek naar zorginnovatie: What's in it for you?

Carin Schröder, psycholoog en onderzoeker, schrijft over de kunst van het implementeren.
 

Practice based research
Het identificeren van de meest effectieve zorg, maar ook het beschikbaar maken van deze zorg voor de patiënt,  is de essentie van mijn werk. Als onderzoeker probeer ik recht te doen aan de dagelijkse zorgpraktijk door vooral ‘practice based research’ op te zetten. Als zorgverlener, in mijn geval als psycholoog, wil ik gebruik maken van zorg die effectief is gebleken. Hiervoor is het nodig dat resultaten van het onderzoek worden vertaald naar zorginnovaties die worden geïmplementeerd in de dagelijkse praktijk.
 
Implementatie van zorginnovatie
Vooral deze laatste stap, het implementeren van zorginnovaties in de praktijk, blijkt steeds weer een struikelblok. Implementatie van een zorginnovatie vraagt een gedragsverandering van o.a. hulpverleners, zorgmanagers en planners. Zorgverleners moeten andere dingen gaan doen, maar vaak is ook een andere organisatie van zorg nodig. Implementatie van een zorginnovatie betekent naast het aanleren van nieuw gedrag ook het stoppen van oud gedrag. Afleren van gedrag is wellicht nog moeilijker dan het aanleren van nieuw gedrag. En dit is zeker moeilijk wanneer er een beloning (vb. financiële vergoeding, compliment voor behalen van productie afspraken) is voor het oude gedrag en geen beloning voor het nieuwe gedrag (vb. de zorginnovatie wordt niet vergoed en valt buiten de productie afspraken). En ja, elke psycholoog weet als geen ander dat dit ongunstige omstandigheden zijn voor het aanleren van nieuw gedrag.
 
What’s in it for you?
Niets zo leuk wanneer een collega dan toch komt vertellen dat de zorginnovatie heeft geleid tot betere resultaten voor de patiënt en meer lol in het werk. En jazeker, daar heeft de patiënt wat aan.  Steeds vaker realiseer ik me dat voor het goed implementeren van zorginnovaties en het beschikbaar maken van effectieve zorg voor een grote groep patiënten, ik terug moet naar de cruciale vraag : What’s in it for you?”. Pas wanneer op deze vraag door alle betrokken partijen een duidelijk antwoord kan worden geformuleerd, wordt het vliegwiel van implementatie goed in gang gezet.
Enfin…. voor mijn eerstvolgende innovatieproject heb ik mijn vraag weer helder.
 


laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief