De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Van onderzoek naar zorginnovatie: What's in it for you? BLOG Brainwave: Van onderzoek naar zorginnovatie: What's in it for you?

Carin Schröder, psycholoog en onderzoeker, schrijft over de kunst van het implementeren.
 

Practice based research
Het identificeren van de meest effectieve zorg, maar ook het beschikbaar maken van deze zorg voor de patiënt,  is de essentie van mijn werk. Als onderzoeker probeer ik recht te doen aan de dagelijkse zorgpraktijk door vooral ‘practice based research’ op te zetten. Als zorgverlener, in mijn geval als psycholoog, wil ik gebruik maken van zorg die effectief is gebleken. Hiervoor is het nodig dat resultaten van het onderzoek worden vertaald naar zorginnovaties die worden geïmplementeerd in de dagelijkse praktijk.
 
Implementatie van zorginnovatie
Vooral deze laatste stap, het implementeren van zorginnovaties in de praktijk, blijkt steeds weer een struikelblok. Implementatie van een zorginnovatie vraagt een gedragsverandering van o.a. hulpverleners, zorgmanagers en planners. Zorgverleners moeten andere dingen gaan doen, maar vaak is ook een andere organisatie van zorg nodig. Implementatie van een zorginnovatie betekent naast het aanleren van nieuw gedrag ook het stoppen van oud gedrag. Afleren van gedrag is wellicht nog moeilijker dan het aanleren van nieuw gedrag. En dit is zeker moeilijk wanneer er een beloning (vb. financiële vergoeding, compliment voor behalen van productie afspraken) is voor het oude gedrag en geen beloning voor het nieuwe gedrag (vb. de zorginnovatie wordt niet vergoed en valt buiten de productie afspraken). En ja, elke psycholoog weet als geen ander dat dit ongunstige omstandigheden zijn voor het aanleren van nieuw gedrag.
 
What’s in it for you?
Niets zo leuk wanneer een collega dan toch komt vertellen dat de zorginnovatie heeft geleid tot betere resultaten voor de patiënt en meer lol in het werk. En jazeker, daar heeft de patiënt wat aan.  Steeds vaker realiseer ik me dat voor het goed implementeren van zorginnovaties en het beschikbaar maken van effectieve zorg voor een grote groep patiënten, ik terug moet naar de cruciale vraag : What’s in it for you?”. Pas wanneer op deze vraag door alle betrokken partijen een duidelijk antwoord kan worden geformuleerd, wordt het vliegwiel van implementatie goed in gang gezet.
Enfin…. voor mijn eerstvolgende innovatieproject heb ik mijn vraag weer helder.
 


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief