De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst! BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

Revalidatiearts Janneke Stolwijk-Swüste over de stroom van nieuwe kennis en bijblijven

Er is een exponentiele groei van wetenschappelijke artikelen sinds de jaren 70. In 2016 verscheen elke 23 seconden een nieuw artikel in Pubmed. Er worden steeds meer gegevens in de routine zorg verzameld en vastgelegd in elektronische patiëntendossiers. Deze “Big data” worden nu nog beperkt, maar naar verwachting in de toekomst veelvuldig gebruikt voor onderzoek. Dit genereert dan nog meer artikelen.

De crux is dus hoe blijven we bij met al die kennis, hoe zetten we dit zo snel mogelijk om in onze protocollen op de werkvloer zodat de patiënt up-to-date zorg krijgt. Eén studie laat zien dat ons klinisch handelen tot 17 jaar achterloopt op de huidige stand van wetenschap. Richtlijnen die uitkomen zijn bij verschijnen al 2 jaar gedateerd. Dit is natuurlijk onwenselijk. Met z’n allen moeten we deze barrière tussen nieuwe kennis en de dagelijkse praktijk slechten.

Erik-Jan Vlieger beschrijft in zijn boek ‘Het nieuwe brein van de dokter’ de oplossing voor dit probleem: klinische netwerken. Oftewel een groep artsen uit verschillende gezondheidszorginstellingen, nationaal en internationaal, die zorg levert rond een specifieke patiëntenpopulatie en intensief samenwerkt op gebied van kennis. Denk aan samen lezen van literatuur, samen implementeren van richtlijnen en protocollen, samen wetenschappelijk onderzoek bedrijven, samen zinvolle uitkomstmaten formuleren, en vervolgens de data die hieruit volgen met elkaar delen en bekijken.

Dit met elkaar delen en bekijken van uitkomstmaten past binnen ‘value based health care’: samen de hoogste ‘patient value’ creëren binnen een specifieke doelgroep door van elkaar te leren. Patient value wordt gedefinieerd als de voor de patiënt relevante gezondheidszorg uitkomsten gedeeld door de kosten. Patient value stijgt dus bij hogere gezondheid uitkomsten of bij lagere kosten.

In de dwarslaesie revalidatie bestaat zo’n klinisch netwerk al sinds 1993: het Nederlands Vlaams Dwarslaesie Genootschap (NVDG). De Hoogstraat Revalidatie stond aan de bakermat van dit netwerk en participeert nog steeds actief in deze NVDG. Het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, het gecombineerde onderzoeks- en innovatiecentrum van UMC Hersencentrum en De Hoogstraat Revalidatie, is natuurlijk goed vertegenwoordigd in deze NVDG.

Toenemende concurrentie in de zorg en toename van kennis dwingt ons om anno 2018 hernieuwd naar de inrichting van onze dwarslaesiezorg te kijken. Ons al 25 jaar bestaande klinische netwerk is een prachtige basis om gezamenlijk value based health care te gaan bedrijven, veel van elkaar te leren en tot een nog betere dwarslaesiezorg in Nederland te komen.
 


laatste nieuws

Informatiemarkt NAH | 29 oktober

Informatiemarkt NAH | 29 oktober

21-09-2018

Heb je niet-aangeboren hersenletsel #NAH en heb je vragen over bijvoorbeeld wonen, werken of mantelzorg? Dan ben je van harte welkom op de informatiemarkt maandagavond 29 oktober 19-21. [...] » Lees verder

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

19-09-2018

Afgelopen zaterdag klonk om 12.00 het startschot voor de bijna 50 fietsers die de uitdaging aangingen: 25 uur fietsen voor De Hoogstraat. [...] » Lees verder

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

11-09-2018

Restaurants in Utrecht laten hun toegankelijkheid en gastvrijheid voor mensen met een handicap zien op vrijdag 5 oktober 2018 tijdens de nationale ‘Week van de toegankelijkheid’. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

10-09-2018

De Hoogstraat Revalidatie en het Opleidingscentrum NT-e introduceren een nieuwe behandelmethode bij spasticiteit: Extracorporale Shock Wave Therapie (ESWT). [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 13-10-2018

  FC Utrecht Stadium FunRun: charity & fun hardloopevenement, iedereen kan mee doen, schrijf nu in!

  11:00-18:00
  » Lees meer
 • 07-11-2018

  NJK Boccia 2018, t/m 20 jr, MBO College, Hilversum

  » Lees meer
 • 13-11-2018

  Symposium Thuis in Dwarslaesiezorg

  16:30-21:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief