De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Promoveren is leren (begeleiden ook) BLOG Brainwave: Promoveren is leren (begeleiden ook)

Prof.dr. Marcel Post schrijft over het tijdspad van promotieonderzoeken.

Woensdagochtend zit ik in de trein richting Rotterdam voor een bespreking over een promotieonderzoek. De aanstelling van de dame in kwestie is inmiddels afgelopen en haar daarop aansluitende zwangerschapsverlof ook. Het proefschrift is echter nog anderhalf artikel en de algemene discussie van de eindstreep verwijderd. Een flinke klus en ik vraag me af hoe dit verder zal gaan.
 
Eigenlijk kan ik me geen promotieonderzoek herinneren dat echt op tijd klaar was. ‘Op tijd klaar’ is dan: manuscript ingeleverd voor einde aanstelling. Wat doen we fout? Doen we iets fout?
 
Dat promotieonderzoeken niet op tijd klaar zijn is in Nederland heel gewoon. Volgens de vereniging van universiteiten duurt het gemiddeld 60 maanden. Slechts 11% rondt het proefschrift binnen vier jaar af en een kwart helemaal niet. Bij mijn promovendi staat het record op acht jaar. Vooral vervelend voor de promovendus zelf maar ook de begeleider leeft tussen hoop en vrees. “Gras gaat niet harder groeien als je er aan trekt” hield een oud-hoogleraar me voor toen de jaren verstreken. Gelukkig is het tot nog toe altijd positief afgelopen (afkloppen).
 
‘Ik weet zeker dat met iets meer begeleiding een veel groter deel van de promoties een succes zou worden’, schrijft Ionica Smeets. Moeten we ons dit aantrekken? Natuurlijk, maar hier is meer over te zeggen dan past in een blog. Het is in ieder geval steeds weer een zoektocht naar de balans tussen kwaliteit en haalbaarheid, regie houden en eigen verantwoordelijkheid geven en vanaf dag 1 beseffen dat er haast bij is.
 
In Rotterdam blijkt haar stemming opperbest. Thuis gaat alles goed en ze begint binnenkort aan haar nieuwe baan. Niet alleen een baan ‘op niveau’, maar waarvoor het ook belangrijk is dat zij haar promotie afmaakt. We maken een planning voor de komende maanden.  
 


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief