De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Promoveren is leren (begeleiden ook) BLOG Brainwave: Promoveren is leren (begeleiden ook)

Prof.dr. Marcel Post schrijft over het tijdspad van promotieonderzoeken.

Woensdagochtend zit ik in de trein richting Rotterdam voor een bespreking over een promotieonderzoek. De aanstelling van de dame in kwestie is inmiddels afgelopen en haar daarop aansluitende zwangerschapsverlof ook. Het proefschrift is echter nog anderhalf artikel en de algemene discussie van de eindstreep verwijderd. Een flinke klus en ik vraag me af hoe dit verder zal gaan.
 
Eigenlijk kan ik me geen promotieonderzoek herinneren dat echt op tijd klaar was. ‘Op tijd klaar’ is dan: manuscript ingeleverd voor einde aanstelling. Wat doen we fout? Doen we iets fout?
 
Dat promotieonderzoeken niet op tijd klaar zijn is in Nederland heel gewoon. Volgens de vereniging van universiteiten duurt het gemiddeld 60 maanden. Slechts 11% rondt het proefschrift binnen vier jaar af en een kwart helemaal niet. Bij mijn promovendi staat het record op acht jaar. Vooral vervelend voor de promovendus zelf maar ook de begeleider leeft tussen hoop en vrees. “Gras gaat niet harder groeien als je er aan trekt” hield een oud-hoogleraar me voor toen de jaren verstreken. Gelukkig is het tot nog toe altijd positief afgelopen (afkloppen).
 
‘Ik weet zeker dat met iets meer begeleiding een veel groter deel van de promoties een succes zou worden’, schrijft Ionica Smeets. Moeten we ons dit aantrekken? Natuurlijk, maar hier is meer over te zeggen dan past in een blog. Het is in ieder geval steeds weer een zoektocht naar de balans tussen kwaliteit en haalbaarheid, regie houden en eigen verantwoordelijkheid geven en vanaf dag 1 beseffen dat er haast bij is.
 
In Rotterdam blijkt haar stemming opperbest. Thuis gaat alles goed en ze begint binnenkort aan haar nieuwe baan. Niet alleen een baan ‘op niveau’, maar waarvoor het ook belangrijk is dat zij haar promotie afmaakt. We maken een planning voor de komende maanden.  
 


laatste nieuws

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

20-06-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

19-06-2018

Nu we weer allemaal veilig thuis zijn kunnen we terugkijken op een fantastische week! Alle handbikers van De Hoogstraat Highlanders hebben de berg bedwongen op zijn/haar eigen manier. [...] » Lees verder

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 30-06-2018

  Clinic Handbiken 'Trappen met je handen', Wilhelminapark, Utrecht

  13:30-14:30
  » Lees meer
 • 10-07-2018

  Clinic Zitvolleybal, Stadsplateau, bovenaan de trappen, voor ingang Stadskantoor Utrecht

  16:00-18:00
 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief