De Hoogstraat
 
BLOG Brainwave: Promoveren is leren (begeleiden ook) BLOG Brainwave: Promoveren is leren (begeleiden ook)

Prof.dr. Marcel Post schrijft over het tijdspad van promotieonderzoeken.

Woensdagochtend zit ik in de trein richting Rotterdam voor een bespreking over een promotieonderzoek. De aanstelling van de dame in kwestie is inmiddels afgelopen en haar daarop aansluitende zwangerschapsverlof ook. Het proefschrift is echter nog anderhalf artikel en de algemene discussie van de eindstreep verwijderd. Een flinke klus en ik vraag me af hoe dit verder zal gaan.
 
Eigenlijk kan ik me geen promotieonderzoek herinneren dat echt op tijd klaar was. ‘Op tijd klaar’ is dan: manuscript ingeleverd voor einde aanstelling. Wat doen we fout? Doen we iets fout?
 
Dat promotieonderzoeken niet op tijd klaar zijn is in Nederland heel gewoon. Volgens de vereniging van universiteiten duurt het gemiddeld 60 maanden. Slechts 11% rondt het proefschrift binnen vier jaar af en een kwart helemaal niet. Bij mijn promovendi staat het record op acht jaar. Vooral vervelend voor de promovendus zelf maar ook de begeleider leeft tussen hoop en vrees. “Gras gaat niet harder groeien als je er aan trekt” hield een oud-hoogleraar me voor toen de jaren verstreken. Gelukkig is het tot nog toe altijd positief afgelopen (afkloppen).
 
‘Ik weet zeker dat met iets meer begeleiding een veel groter deel van de promoties een succes zou worden’, schrijft Ionica Smeets. Moeten we ons dit aantrekken? Natuurlijk, maar hier is meer over te zeggen dan past in een blog. Het is in ieder geval steeds weer een zoektocht naar de balans tussen kwaliteit en haalbaarheid, regie houden en eigen verantwoordelijkheid geven en vanaf dag 1 beseffen dat er haast bij is.
 
In Rotterdam blijkt haar stemming opperbest. Thuis gaat alles goed en ze begint binnenkort aan haar nieuwe baan. Niet alleen een baan ‘op niveau’, maar waarvoor het ook belangrijk is dat zij haar promotie afmaakt. We maken een planning voor de komende maanden.  
 


laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief