De Hoogstraat
 
BLOG Brainwave: Promoveren is als het beklimmen van de Kilimanjaro BLOG Brainwave: Promoveren is als het beklimmen van de Kilimanjaro

Promovenda Maremka Zwinkels: promoveren = teamwork

Daar stond ik dan op 5895 meter hoogte. Gevangen door hoogteziekte, maar ik had het gehaald! Na 4,5 dag lopen, afzien, maar ook genieten. Nooit gedacht dat ik op de top van de Kilimanjaro zou staan.  Het begon als een spontaan idee, zes weken later stond ik er.
 
Hetzelfde dacht ik van promoveren; interessant, leuk, maar kan ik dat wel?! Dat is toch alleen weggelegd voor de aller-slimsten? Niets is minder waar. De basis voor promoveren blijkt doorzettingsvermogen, samenwerking, en een ongelimiteerde nieuwsgierigheid naar hetgeen je gaat onderzoeken.
 
Heb je de Kilimanjaro wel eens gegoogeld? Nieuwsgierig was ik gelijk, en qua fitheid zat het ook wel goed. De deelnemers van mijn sportles zeiden zelfs dat ze nooit meer zouden komen sporten als ik de top niet zou halen. Maar er is meer nodig dan alleen wat conditie en nieuwsgierigheid, want ik had nog nooit zo’n trekking gedaan. Wat kon ik verwachten? Is het daar boven echt zo koud? En wat als ik hoogteziekte krijg? Net als promoveren, blijkt een trekking ook echt teamwork. Mijn vriend en ik verzamelden via vrienden en familie allerlei essentiële trekking gear en gingen er echt aan geloven.
 
Bij promoveren dacht ik: die metingen doen bij kinderen kan ik wel, maar artikelen schrijven? En dat dan ook nog bundelen in een proefschrift en verdedigen? Doodeng!! Tijdens je studie kon je dit nog samen doen, maar nu sta je er echt alleen voor. Dacht ik. Maar, je krijgt heel veel goede begeleiding, je kan cursussen volgen, collega’s om raad vragen, en gaandeweg word je er zelf ook wel handiger in moet ik toegeven. Ik heb nu nog een jaar en ben in de fase aangekomen van mijn promotie dat het voornamelijk op schrijven aankomt en nu denk ik, kom maar op, met dit team achter me komen we er wel, de top is al bijna in zicht!
 
We waren er klaar voor. De dag van vertrek ontmoetten we ons team, bestaande uit 9 man: 1 gids, 1 assistent-gids, 1 kok, en 6 dragers. Zoveel? Als ik geweten had dat we zo goed begeleid zouden worden! Zij sjouwden voor 6 dagen eten, drinken en huisvesting mee naar boven, terwijl de gids erop toezag dat wij voldoende dronken (want dat moet op een berg blijkbaar ter voorkoming van hoogteziekte). En ja het is waar, zowel fysiek als mentaal is het zwaar, koud en alsof er geen einde aan komt. Maar je eigen doorzettingsvermogen en goede samenwerking met het team brengen je uiteindelijk naar de top! Hora est!
 


laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief