De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Ben je nou al afgestudeerd? BLOG Brainwave: Ben je nou al afgestudeerd?

Over onderzoek, promoveren en innoveren bij Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht.
Door: Martin Heine

Bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht wordt een groot deel van het wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door onderzoekers in opleiding (OIO), of wel promovendi. Het kenniscentrum heeft, in wisselende samenstelling, 6-8 van die promovendi. Maar wat is eigenlijk, promoveren?

Geen studeren!
De term OIO, of in het Engels PhD-student, schept wat mij betreft gelijk één van de grootste misvattingen onder de niet-promovendi. Promoveren is geen studeren!; iets wat ik geregeld moet uitleggen als men vraagt of ik nou inmiddels een keer ben ‘afgestudeerd’. In welke functie je ook werkt, je probeert eigenlijk altijd je vaardigheden en kennis uit te breiden en te versterken en jezelf op te leiden, toch?

Promotieplechtigheid
Als promoveren geen studeren is, wat is het dan wel? Een promovendus (uit het Latijn: 'hij die (nog) gepromoveerd moet worden') is iemand die door een geaccrediteerde instelling -meestal een universiteit- formeel erkend is als iemand die uitzicht heeft op een promotie tot de academische graad van doctor (red: geen dokter). In de praktijk betekent dit dat ik mijn wetenschappelijk werk moet verdedigen voor een commissie zeergeleerde (doctors) en hooggeleerde  (professoren) gevestigde namen; de promotieplechtigheid.
De eisen waaraan dat werk moet voldoen verschillen per onderzoeksveld, land en zelfs per geaccrediteerde instelling. Echter, in alle gevallen is  deze plechtigheid een proeve van bekwaamheid, van beheersing van je vak en kennis van je werkveld. De kers op de taart!

Werkveld
Zelf ben ik werkzaam bij een groot onderzoek dat wordt uitgevoerd bij verschillende zorginstellingen. Vanuit die functie ben ik projectmanager en voer ik wekelijks fysieke testen uit met echte patiënten. Ik ben verantwoordelijk voor de kwaliteit en integriteit van de verzamelde onderzoeksgegevens, bouw een netwerk op van collega’s, presenteer resultaten voor (meestal….) volle zalen - desgevraagd in het nagenoeg vloeiend Engels - en ik publiceer de onderzoeksresultaten in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften. Laat je deze taken over aan een ‘student’?

Overweging
Misschien moeten we zo’n promotieplechtigheid ook voor andere functies invoeren? Je bent fysiotherapeut in opleiding (FT-student in het Engels) en na een x aantal jaar ervaring kan je promoveren tot ‘volwaardig’ fysiotherapeut…
Hora Est!

PS: na het klinken van het Hora Est! (‘Het is tijd!’), is de promotieplechtigheid ten einde en hoeft de promovendus de laatst gestelde vraag niet meer te beantwoorden.

Martin Heine, promovendus
Twitter: @m_heine01
Researchgate 
Meer over het onderzoek van Martin
 


laatste nieuws

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

20-06-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

19-06-2018

Nu we weer allemaal veilig thuis zijn kunnen we terugkijken op een fantastische week! Alle handbikers van De Hoogstraat Highlanders hebben de berg bedwongen op zijn/haar eigen manier. [...] » Lees verder

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 30-06-2018

  Clinic Handbiken 'Trappen met je handen', Wilhelminapark, Utrecht

  13:30-14:30
  » Lees meer
 • 10-07-2018

  Clinic Zitvolleybal, Stadsplateau, bovenaan de trappen, voor ingang Stadskantoor Utrecht

  16:00-18:00
 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief