De Hoogstraat
 
BLOG Brainwave: Ben je nou al afgestudeerd? BLOG Brainwave: Ben je nou al afgestudeerd?

Over onderzoek, promoveren en innoveren bij Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht.
Door: Martin Heine

Bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht wordt een groot deel van het wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door onderzoekers in opleiding (OIO), of wel promovendi. Het kenniscentrum heeft, in wisselende samenstelling, 6-8 van die promovendi. Maar wat is eigenlijk, promoveren?

Geen studeren!
De term OIO, of in het Engels PhD-student, schept wat mij betreft gelijk één van de grootste misvattingen onder de niet-promovendi. Promoveren is geen studeren!; iets wat ik geregeld moet uitleggen als men vraagt of ik nou inmiddels een keer ben ‘afgestudeerd’. In welke functie je ook werkt, je probeert eigenlijk altijd je vaardigheden en kennis uit te breiden en te versterken en jezelf op te leiden, toch?

Promotieplechtigheid
Als promoveren geen studeren is, wat is het dan wel? Een promovendus (uit het Latijn: 'hij die (nog) gepromoveerd moet worden') is iemand die door een geaccrediteerde instelling -meestal een universiteit- formeel erkend is als iemand die uitzicht heeft op een promotie tot de academische graad van doctor (red: geen dokter). In de praktijk betekent dit dat ik mijn wetenschappelijk werk moet verdedigen voor een commissie zeergeleerde (doctors) en hooggeleerde  (professoren) gevestigde namen; de promotieplechtigheid.
De eisen waaraan dat werk moet voldoen verschillen per onderzoeksveld, land en zelfs per geaccrediteerde instelling. Echter, in alle gevallen is  deze plechtigheid een proeve van bekwaamheid, van beheersing van je vak en kennis van je werkveld. De kers op de taart!

Werkveld
Zelf ben ik werkzaam bij een groot onderzoek dat wordt uitgevoerd bij verschillende zorginstellingen. Vanuit die functie ben ik projectmanager en voer ik wekelijks fysieke testen uit met echte patiënten. Ik ben verantwoordelijk voor de kwaliteit en integriteit van de verzamelde onderzoeksgegevens, bouw een netwerk op van collega’s, presenteer resultaten voor (meestal….) volle zalen - desgevraagd in het nagenoeg vloeiend Engels - en ik publiceer de onderzoeksresultaten in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften. Laat je deze taken over aan een ‘student’?

Overweging
Misschien moeten we zo’n promotieplechtigheid ook voor andere functies invoeren? Je bent fysiotherapeut in opleiding (FT-student in het Engels) en na een x aantal jaar ervaring kan je promoveren tot ‘volwaardig’ fysiotherapeut…
Hora Est!

PS: na het klinken van het Hora Est! (‘Het is tijd!’), is de promotieplechtigheid ten einde en hoeft de promovendus de laatst gestelde vraag niet meer te beantwoorden.

Martin Heine, promovendus
Twitter: @m_heine01
Researchgate 
Meer over het onderzoek van Martin
 


laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief