De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Ben je nou al afgestudeerd? BLOG Brainwave: Ben je nou al afgestudeerd?

Over onderzoek, promoveren en innoveren bij Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht.
Door: Martin Heine

Bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht wordt een groot deel van het wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door onderzoekers in opleiding (OIO), of wel promovendi. Het kenniscentrum heeft, in wisselende samenstelling, 6-8 van die promovendi. Maar wat is eigenlijk, promoveren?

Geen studeren!
De term OIO, of in het Engels PhD-student, schept wat mij betreft gelijk één van de grootste misvattingen onder de niet-promovendi. Promoveren is geen studeren!; iets wat ik geregeld moet uitleggen als men vraagt of ik nou inmiddels een keer ben ‘afgestudeerd’. In welke functie je ook werkt, je probeert eigenlijk altijd je vaardigheden en kennis uit te breiden en te versterken en jezelf op te leiden, toch?

Promotieplechtigheid
Als promoveren geen studeren is, wat is het dan wel? Een promovendus (uit het Latijn: 'hij die (nog) gepromoveerd moet worden') is iemand die door een geaccrediteerde instelling -meestal een universiteit- formeel erkend is als iemand die uitzicht heeft op een promotie tot de academische graad van doctor (red: geen dokter). In de praktijk betekent dit dat ik mijn wetenschappelijk werk moet verdedigen voor een commissie zeergeleerde (doctors) en hooggeleerde  (professoren) gevestigde namen; de promotieplechtigheid.
De eisen waaraan dat werk moet voldoen verschillen per onderzoeksveld, land en zelfs per geaccrediteerde instelling. Echter, in alle gevallen is  deze plechtigheid een proeve van bekwaamheid, van beheersing van je vak en kennis van je werkveld. De kers op de taart!

Werkveld
Zelf ben ik werkzaam bij een groot onderzoek dat wordt uitgevoerd bij verschillende zorginstellingen. Vanuit die functie ben ik projectmanager en voer ik wekelijks fysieke testen uit met echte patiënten. Ik ben verantwoordelijk voor de kwaliteit en integriteit van de verzamelde onderzoeksgegevens, bouw een netwerk op van collega’s, presenteer resultaten voor (meestal….) volle zalen - desgevraagd in het nagenoeg vloeiend Engels - en ik publiceer de onderzoeksresultaten in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften. Laat je deze taken over aan een ‘student’?

Overweging
Misschien moeten we zo’n promotieplechtigheid ook voor andere functies invoeren? Je bent fysiotherapeut in opleiding (FT-student in het Engels) en na een x aantal jaar ervaring kan je promoveren tot ‘volwaardig’ fysiotherapeut…
Hora Est!

PS: na het klinken van het Hora Est! (‘Het is tijd!’), is de promotieplechtigheid ten einde en hoeft de promovendus de laatst gestelde vraag niet meer te beantwoorden.

Martin Heine, promovendus
Twitter: @m_heine01
Researchgate 
Meer over het onderzoek van Martin
 


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief