De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Over Beren en Schapen BLOG Brainwave: Over Beren en Schapen

Door Marie-Anne Kuijper, kinderrevalidatiearts/medisch manager De Hoogstraat Revalidatie en kinderrevalidatiearts bij Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Een voorbeeld uit de praktijk. Een goede senior onderzoeker heeft een idee waar er nog winst is te halen bij kinderen met cerebrale parese. Hij is enthousiast. Hij brengt dit goed over naar de verschillende partijen. Hij betrekt ouders erbij, kinderdokters, paramedici, onderzoekers van Utrecht en onderzoekers van het slaapcentrum Kempenhaeghe. Het idee krijgt door het praten en goed spitten in de bestaande literatuur steeds meer vorm. De maatschappelijk tendens is om meer aandacht te geven aan preventie. Dit project sluit naadloos aan bij deze tendens. In het project is het de bedoeling om scholing te geven aan verschillende teams over slaap. De therapeuten moeten dus tijd krijgen om geschoold te worden. Tegelijkertijd is er vanuit de zorg al een meerjarenscholingplan gebaseerd op een deskundigheidsoverzicht.  Nieuwe ontwikkelingen zoals kennis van slapen en adviezen t.a.v. slaapproblemen, is hierin niet opgenomen. Het ritme van de zorg t.a.v. innovaties en het ritme van acties komend uit de projectaanvragen lopen niet altijd synchroon.
 
Uiteindelijk is het dán van belang, hoe belangrijk wij (onderzoekers en zorgverleners) deze innovatie vinden. Wát is de winst die we verwachten voor onze kinderen en hun ouders? Als de zorgvragers (ouders en kinderen) en ‘wij’ het belangrijk vinden, dan vinden we een oplossing voor de beren die er zijn op het gebied van implementatie van zorg & onderzoek door wederzijds begrip. Want beren zijn er: ‘We hebben het altijd zo gedaan’, ‘Welk probleem moeten we oplossen?’ of ‘Kunnen jullie als zorgverlener het er niet even bij doen?’.
 
De onderzoeker van tegenwoordig moet dus eigenlijk een schaap zijn met vijf poten: vanuit patiënt/ revalidant perspectief denken, inhoudelijk goed, commercieel handig, communicatief vaardig, de politieke arena kennen, wat heeft de maatschappij aan mijn onderzoek en het zorgveld goed kennen. De onderzoeker, die je in de stripboeken ziet- in een grote studeerkamer met veel georganiseerde rommel om zich heen in een versleten jasje met een hoornen bril is niet meer van deze tijd. Überhaupt het zitten al niet meer: onze onderzoekers lopen en staan…
 
Ik denk dat een innovatie slaagt als je een gezamenlijk doel hebt (wat is de relevantie van de innovatie voor kinderen en ouders). Dit delen geeft energie & enthousiasme en dan kunnen de beren broodjes gaan smeren en het schaap met vijf poten kan dan volop gaan grazen.
 


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief