De Hoogstraat
 
BLOG Brainwave: Over Beren en Schapen BLOG Brainwave: Over Beren en Schapen

Door Marie-Anne Kuijper, kinderrevalidatiearts/medisch manager De Hoogstraat Revalidatie en kinderrevalidatiearts bij Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Een voorbeeld uit de praktijk. Een goede senior onderzoeker heeft een idee waar er nog winst is te halen bij kinderen met cerebrale parese. Hij is enthousiast. Hij brengt dit goed over naar de verschillende partijen. Hij betrekt ouders erbij, kinderdokters, paramedici, onderzoekers van Utrecht en onderzoekers van het slaapcentrum Kempenhaeghe. Het idee krijgt door het praten en goed spitten in de bestaande literatuur steeds meer vorm. De maatschappelijk tendens is om meer aandacht te geven aan preventie. Dit project sluit naadloos aan bij deze tendens. In het project is het de bedoeling om scholing te geven aan verschillende teams over slaap. De therapeuten moeten dus tijd krijgen om geschoold te worden. Tegelijkertijd is er vanuit de zorg al een meerjarenscholingplan gebaseerd op een deskundigheidsoverzicht.  Nieuwe ontwikkelingen zoals kennis van slapen en adviezen t.a.v. slaapproblemen, is hierin niet opgenomen. Het ritme van de zorg t.a.v. innovaties en het ritme van acties komend uit de projectaanvragen lopen niet altijd synchroon.
 
Uiteindelijk is het dán van belang, hoe belangrijk wij (onderzoekers en zorgverleners) deze innovatie vinden. Wát is de winst die we verwachten voor onze kinderen en hun ouders? Als de zorgvragers (ouders en kinderen) en ‘wij’ het belangrijk vinden, dan vinden we een oplossing voor de beren die er zijn op het gebied van implementatie van zorg & onderzoek door wederzijds begrip. Want beren zijn er: ‘We hebben het altijd zo gedaan’, ‘Welk probleem moeten we oplossen?’ of ‘Kunnen jullie als zorgverlener het er niet even bij doen?’.
 
De onderzoeker van tegenwoordig moet dus eigenlijk een schaap zijn met vijf poten: vanuit patiënt/ revalidant perspectief denken, inhoudelijk goed, commercieel handig, communicatief vaardig, de politieke arena kennen, wat heeft de maatschappij aan mijn onderzoek en het zorgveld goed kennen. De onderzoeker, die je in de stripboeken ziet- in een grote studeerkamer met veel georganiseerde rommel om zich heen in een versleten jasje met een hoornen bril is niet meer van deze tijd. Überhaupt het zitten al niet meer: onze onderzoekers lopen en staan…
 
Ik denk dat een innovatie slaagt als je een gezamenlijk doel hebt (wat is de relevantie van de innovatie voor kinderen en ouders). Dit delen geeft energie & enthousiasme en dan kunnen de beren broodjes gaan smeren en het schaap met vijf poten kan dan volop gaan grazen.
 


laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief