De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Onderzoekers zijn net zoals uitvinders...toch? BLOG Brainwave: Onderzoekers zijn net zoals uitvinders...toch?

Geschreven door Chantal Hillebregt, PhD student bij POWER Study.

“Ik word later ook uitvinder, net als jij”……aldus mijn 7-jarige zoon.
“Maar… hoe kom je daar nu bij, ik ben toch helemaal geen uitvinder”, vertel ik hem.
“Nou, je probeert toch een probleem op te lossen door daar iets voor uit te vinden?” 
“Ehhh….nou ja, maar…ik ben geen uitvinder ik ben een onderzoe …..”
“…. en hiervoor moet je heel vaak, heel lang achter je computer zitten en zoeken, ook thuis”, voegde hij er nog even aan toe, met een duidelijke ondertoon.
“Doei, ik ga buitenspelen!”
 
Uitvinder vs Onderzoeker
Tja, er zit een kern van waarheid in zijn opmerkingen. Een uitvinder ontwikkelt een innovatief product dat een oplossing is voor een ervaren probleem (had ik maar de paperclip uitgevonden of een punaise). Een onderzoeker doet onderzoek op een methodische manier en probeert zo een ervaren probleem in de maatschappij bloot te leggen, te ontrafelen en zo mogelijk te helpen bij de oplossing door een interventie in te zetten en te toetsen.

Onderzoek POWER
Binnen het onderzoek POWER bijvoorbeeld proberen we de kloof, die zowel revalidant als mantelzorger kunnen ervaren na ontslag bij thuiskomst, te verkleinen door extra sociale ondersteuning in te zetten door middel van ‘toekomstberaden’, een drietal bijeenkomsten in de klinische en poliklinische fase. Begeleid door maatschappelijk werkers wordt getracht de eigen krachten van revalidant, mantelzorger en het sociaal netwerk te bundelen tot één krachtig geheel. Dit met als doel om uiteindelijk o.a. de participatie in het dagelijks leven van zowel revalidant als mantelzorger te vergroten.
 
Interventie Toekomstberaad
Het ervaren probleem is hier duidelijk en innovatief is het onderzoek zeker ook te noemen. Toekomstberaden worden al internationaal en ook nationaal ingezet (Eng: Family Group Conferences, Ned: Eigen Kracht conferenties).  Binnen de revalidatiesetting daarentegen zijn er nog maar weinig onderzoeken en lopende initiatieven. Hierin kunnen we de inspanningen binnen onderzoek POWER zeker uniek in noemen. Hoe weet je dan hoe je zo’n interventie als het ‘toekomstberaad’ moet vormgeven? We hebben veel literatuur van afgeronde onderzoeken gelezen maar de setting GGZ of de Jeugdzorg waar de toekomstberaden veelal ingezet werden, is niet helemaal vergelijkbaar met de revalidatie-setting.
 
In gesprek
Het antwoord hier op was: in gesprek gaan met de mensen waar het om gaat. We startten met de “POWER-tour” en hielden interviews met o.a. de patiëntenverenigingen (DON, Hersenstichting.nl, KortermaarKrachtig), maatschappelijk werkers, managers en artsen. Op zoek naar input: waar is behoefte aan, hoe sluiten we het beste aan bij het ervaren probleem, waar moeten we rekening mee houden, wat is haalbaar binnen de huidige zorgfinanciering? Deze input is vervolgens verwerkt en de interventie ‘toekomstberaad’ verder ontwikkeld.

Of de toekomstberaden net zoals ooit de uitvinding van de paperclip (voor de liefhebbers), een oplossing is voor het ervaren maatschappelijk probleem, dat zal de tijd moeten uitwijzen. We zijn recent begonnen aan de dataverzameling van de 14 participerende revalidatiecentra verspreid over Nederland. Begin 2019 weten we meer…..
 


laatste nieuws

Informatiemarkt NAH | 29 oktober

Informatiemarkt NAH | 29 oktober

21-09-2018

Heb je niet-aangeboren hersenletsel #NAH en heb je vragen over bijvoorbeeld wonen, werken of mantelzorg? Dan ben je van harte welkom op de informatiemarkt maandagavond 29 oktober 19-21. [...] » Lees verder

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

19-09-2018

Afgelopen zaterdag klonk om 12.00 het startschot voor de bijna 50 fietsers die de uitdaging aangingen: 25 uur fietsen voor De Hoogstraat. [...] » Lees verder

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

11-09-2018

Restaurants in Utrecht laten hun toegankelijkheid en gastvrijheid voor mensen met een handicap zien op vrijdag 5 oktober 2018 tijdens de nationale ‘Week van de toegankelijkheid’. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

10-09-2018

De Hoogstraat Revalidatie en het Opleidingscentrum NT-e introduceren een nieuwe behandelmethode bij spasticiteit: Extracorporale Shock Wave Therapie (ESWT). [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-09-2018

  Open Avond: Dospovo Volksdansvereniging, Gymzaal, De Hoogstraat, Bring a Friend!

  19:30-22:15
  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 07-11-2018

  NJK Boccia 2018, t/m 20 jr, MBO College, Hilversum

  » Lees meer
 • 13-11-2018

  Symposium Thuis in Dwarslaesiezorg

  16:30-21:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief