De Hoogstraat
 
BLOG Brainwave: Onderzoekers zijn net zoals uitvinders...toch? BLOG Brainwave: Onderzoekers zijn net zoals uitvinders...toch?

Geschreven door Chantal Hillebregt, PhD student bij POWER Study.

“Ik word later ook uitvinder, net als jij”……aldus mijn 7-jarige zoon.
“Maar… hoe kom je daar nu bij, ik ben toch helemaal geen uitvinder”, vertel ik hem.
“Nou, je probeert toch een probleem op te lossen door daar iets voor uit te vinden?” 
“Ehhh….nou ja, maar…ik ben geen uitvinder ik ben een onderzoe …..”
“…. en hiervoor moet je heel vaak, heel lang achter je computer zitten en zoeken, ook thuis”, voegde hij er nog even aan toe, met een duidelijke ondertoon.
“Doei, ik ga buitenspelen!”
 
Uitvinder vs Onderzoeker
Tja, er zit een kern van waarheid in zijn opmerkingen. Een uitvinder ontwikkelt een innovatief product dat een oplossing is voor een ervaren probleem (had ik maar de paperclip uitgevonden of een punaise). Een onderzoeker doet onderzoek op een methodische manier en probeert zo een ervaren probleem in de maatschappij bloot te leggen, te ontrafelen en zo mogelijk te helpen bij de oplossing door een interventie in te zetten en te toetsen.

Onderzoek POWER
Binnen het onderzoek POWER bijvoorbeeld proberen we de kloof, die zowel revalidant als mantelzorger kunnen ervaren na ontslag bij thuiskomst, te verkleinen door extra sociale ondersteuning in te zetten door middel van ‘toekomstberaden’, een drietal bijeenkomsten in de klinische en poliklinische fase. Begeleid door maatschappelijk werkers wordt getracht de eigen krachten van revalidant, mantelzorger en het sociaal netwerk te bundelen tot één krachtig geheel. Dit met als doel om uiteindelijk o.a. de participatie in het dagelijks leven van zowel revalidant als mantelzorger te vergroten.
 
Interventie Toekomstberaad
Het ervaren probleem is hier duidelijk en innovatief is het onderzoek zeker ook te noemen. Toekomstberaden worden al internationaal en ook nationaal ingezet (Eng: Family Group Conferences, Ned: Eigen Kracht conferenties).  Binnen de revalidatiesetting daarentegen zijn er nog maar weinig onderzoeken en lopende initiatieven. Hierin kunnen we de inspanningen binnen onderzoek POWER zeker uniek in noemen. Hoe weet je dan hoe je zo’n interventie als het ‘toekomstberaad’ moet vormgeven? We hebben veel literatuur van afgeronde onderzoeken gelezen maar de setting GGZ of de Jeugdzorg waar de toekomstberaden veelal ingezet werden, is niet helemaal vergelijkbaar met de revalidatie-setting.
 
In gesprek
Het antwoord hier op was: in gesprek gaan met de mensen waar het om gaat. We startten met de “POWER-tour” en hielden interviews met o.a. de patiëntenverenigingen (DON, Hersenstichting.nl, KortermaarKrachtig), maatschappelijk werkers, managers en artsen. Op zoek naar input: waar is behoefte aan, hoe sluiten we het beste aan bij het ervaren probleem, waar moeten we rekening mee houden, wat is haalbaar binnen de huidige zorgfinanciering? Deze input is vervolgens verwerkt en de interventie ‘toekomstberaad’ verder ontwikkeld.

Of de toekomstberaden net zoals ooit de uitvinding van de paperclip (voor de liefhebbers), een oplossing is voor het ervaren maatschappelijk probleem, dat zal de tijd moeten uitwijzen. We zijn recent begonnen aan de dataverzameling van de 14 participerende revalidatiecentra verspreid over Nederland. Begin 2019 weten we meer…..
 


laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief