De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Onderzoek doen is als fietsen BLOG Brainwave: Onderzoek doen is als fietsen

Junior onderzoeker Elsemieke Visse vergelijkt leren fietsen met de leerweg van onderzoek doen.

Wanneer men vraagt “onderzoek doen, dat heb je inmiddels toch wel geleerd?”, antwoord ik metaforisch dat onderzoek doen net als fietsen is.
 
Als baby is die fiets nog niet in beeld. Er zijn vele andere dingen die eerst je aandacht vragen. Als peuter doe je een eerste snuffelstage op de loopfiets, waarna al gauw de driewieler in beeld komt. Spelenderwijs beginnen de eerste vaardigheden zich te ontwikkelen en groei je door naar je eerste fiets.
 
Onderzoek doen is niet anders. Tijdens de basis- en middelbare school observeer je eerst de wereld. Langzamerhand ontwikkel je interesses in bepaalde gebieden. Eenmaal op de universiteit doe je specifieke kennis en vaardigheden op. Na het behalen van je masterstage heb je bewezen te kunnen fietsen met zijwieltjes. Tijdens je promotietraject begeleiden (co-)promotoren je bij het zelfstandig fietsen. Dat gaat geleidelijk; eerst rennen ze naast je met je mee, als het goed gaat laten ze je stiekem steeds meer los. Als je valt, helpen ze je overeind en ga je weer verder. En dan, na veel oefenen, ben je klaar voor je verdediging en behaal je je diploma om zelfstandig te mogen fietsen.
 
De weg ligt dan voor je open. Je kan alle kanten op en je hebt vele keuzes. Misschien ontdek je wel de triathlon en ontwikkel je vaardigheden die in combinatie met het fietsen tot mooie dingen leiden. Of doe je mee aan de Alp d’Huez, en zet je je fietskwaliteiten in voor een goed doel.
 
Of ga je liever wielrennen voor de competitie? Dan doe je mee aan wedstrijden en bij winst bemachtig je een ‘post doc’-functie. En daarna, door voor een topsportcarrière? Een baan als senioronderzoeker, of zelfs, voor de echte Olympiërs, als hoogleraar?
 
De mogelijkheden zijn grenzeloos. En wie weet, besluit je gaandeweg dat het niks voor je is. Haal je je rijbewijs, en ga je voortaan met de auto.
 


laatste nieuws

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

20-06-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

19-06-2018

Nu we weer allemaal veilig thuis zijn kunnen we terugkijken op een fantastische week! Alle handbikers van De Hoogstraat Highlanders hebben de berg bedwongen op zijn/haar eigen manier. [...] » Lees verder

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 30-06-2018

  Clinic Handbiken 'Trappen met je handen', Wilhelminapark, Utrecht

  13:30-14:30
  » Lees meer
 • 10-07-2018

  Clinic Zitvolleybal, Stadsplateau, bovenaan de trappen, voor ingang Stadskantoor Utrecht

  16:00-18:00
 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief