De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Onderzoek doen is als fietsen BLOG Brainwave: Onderzoek doen is als fietsen

Junior onderzoeker Elsemieke Visse vergelijkt leren fietsen met de leerweg van onderzoek doen.

Wanneer men vraagt “onderzoek doen, dat heb je inmiddels toch wel geleerd?”, antwoord ik metaforisch dat onderzoek doen net als fietsen is.
 
Als baby is die fiets nog niet in beeld. Er zijn vele andere dingen die eerst je aandacht vragen. Als peuter doe je een eerste snuffelstage op de loopfiets, waarna al gauw de driewieler in beeld komt. Spelenderwijs beginnen de eerste vaardigheden zich te ontwikkelen en groei je door naar je eerste fiets.
 
Onderzoek doen is niet anders. Tijdens de basis- en middelbare school observeer je eerst de wereld. Langzamerhand ontwikkel je interesses in bepaalde gebieden. Eenmaal op de universiteit doe je specifieke kennis en vaardigheden op. Na het behalen van je masterstage heb je bewezen te kunnen fietsen met zijwieltjes. Tijdens je promotietraject begeleiden (co-)promotoren je bij het zelfstandig fietsen. Dat gaat geleidelijk; eerst rennen ze naast je met je mee, als het goed gaat laten ze je stiekem steeds meer los. Als je valt, helpen ze je overeind en ga je weer verder. En dan, na veel oefenen, ben je klaar voor je verdediging en behaal je je diploma om zelfstandig te mogen fietsen.
 
De weg ligt dan voor je open. Je kan alle kanten op en je hebt vele keuzes. Misschien ontdek je wel de triathlon en ontwikkel je vaardigheden die in combinatie met het fietsen tot mooie dingen leiden. Of doe je mee aan de Alp d’Huez, en zet je je fietskwaliteiten in voor een goed doel.
 
Of ga je liever wielrennen voor de competitie? Dan doe je mee aan wedstrijden en bij winst bemachtig je een ‘post doc’-functie. En daarna, door voor een topsportcarrière? Een baan als senioronderzoeker, of zelfs, voor de echte Olympiërs, als hoogleraar?
 
De mogelijkheden zijn grenzeloos. En wie weet, besluit je gaandeweg dat het niks voor je is. Haal je je rijbewijs, en ga je voortaan met de auto.
 


laatste nieuws

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

19-09-2018

Afgelopen zaterdag klonk om 12.00 het startschot voor de bijna 50 fietsers die de uitdaging aangingen: 25 uur fietsen voor De Hoogstraat. [...] » Lees verder

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

11-09-2018

Restaurants in Utrecht laten hun toegankelijkheid en gastvrijheid voor mensen met een handicap zien op vrijdag 5 oktober 2018 tijdens de nationale ‘Week van de toegankelijkheid’. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

10-09-2018

De Hoogstraat Revalidatie en het Opleidingscentrum NT-e introduceren een nieuwe behandelmethode bij spasticiteit: Extracorporale Shock Wave Therapie (ESWT). [...] » Lees verder

Open avond voor verpleegkundigen

Open avond voor verpleegkundigen

07-09-2018

Ben jij (aankomend) verpleegkundige en nieuwsgierig naar werken in de revalidatie? Onze verpleegkundigen vertellen je tijdens de open avond op 20 september graag welke mogelijkheden er zijn. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 20-09-2018

  Open avond verpleegkundigen

  18:00-20:00
  » Lees meer
 • 22-09-2018

  Dag van de aangepaste sport, voor jong en oud, probeer het uit! Leusden

  10:00-12:00
  » Lees meer
 • 24-09-2018

  Open Avond: Dospovo Volksdansvereniging, Gymzaal, De Hoogstraat, Bring a Friend!

  19:30-22:15
  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 07-11-2018

  NJK Boccia 2018, t/m 20 jr, MBO College, Hilversum

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief