De Hoogstraat
 
BLOG Brainwave: Onderzoek doen is als fietsen BLOG Brainwave: Onderzoek doen is als fietsen

Junior onderzoeker Elsemieke Visse vergelijkt leren fietsen met de leerweg van onderzoek doen.

Wanneer men vraagt “onderzoek doen, dat heb je inmiddels toch wel geleerd?”, antwoord ik metaforisch dat onderzoek doen net als fietsen is.
 
Als baby is die fiets nog niet in beeld. Er zijn vele andere dingen die eerst je aandacht vragen. Als peuter doe je een eerste snuffelstage op de loopfiets, waarna al gauw de driewieler in beeld komt. Spelenderwijs beginnen de eerste vaardigheden zich te ontwikkelen en groei je door naar je eerste fiets.
 
Onderzoek doen is niet anders. Tijdens de basis- en middelbare school observeer je eerst de wereld. Langzamerhand ontwikkel je interesses in bepaalde gebieden. Eenmaal op de universiteit doe je specifieke kennis en vaardigheden op. Na het behalen van je masterstage heb je bewezen te kunnen fietsen met zijwieltjes. Tijdens je promotietraject begeleiden (co-)promotoren je bij het zelfstandig fietsen. Dat gaat geleidelijk; eerst rennen ze naast je met je mee, als het goed gaat laten ze je stiekem steeds meer los. Als je valt, helpen ze je overeind en ga je weer verder. En dan, na veel oefenen, ben je klaar voor je verdediging en behaal je je diploma om zelfstandig te mogen fietsen.
 
De weg ligt dan voor je open. Je kan alle kanten op en je hebt vele keuzes. Misschien ontdek je wel de triathlon en ontwikkel je vaardigheden die in combinatie met het fietsen tot mooie dingen leiden. Of doe je mee aan de Alp d’Huez, en zet je je fietskwaliteiten in voor een goed doel.
 
Of ga je liever wielrennen voor de competitie? Dan doe je mee aan wedstrijden en bij winst bemachtig je een ‘post doc’-functie. En daarna, door voor een topsportcarrière? Een baan als senioronderzoeker, of zelfs, voor de echte Olympiërs, als hoogleraar?
 
De mogelijkheden zijn grenzeloos. En wie weet, besluit je gaandeweg dat het niks voor je is. Haal je je rijbewijs, en ga je voortaan met de auto.
 


laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief