De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Onderzoek doen is als fietsen BLOG Brainwave: Onderzoek doen is als fietsen

Junior onderzoeker Elsemieke Visse vergelijkt leren fietsen met de leerweg van onderzoek doen.

Wanneer men vraagt “onderzoek doen, dat heb je inmiddels toch wel geleerd?”, antwoord ik metaforisch dat onderzoek doen net als fietsen is.
 
Als baby is die fiets nog niet in beeld. Er zijn vele andere dingen die eerst je aandacht vragen. Als peuter doe je een eerste snuffelstage op de loopfiets, waarna al gauw de driewieler in beeld komt. Spelenderwijs beginnen de eerste vaardigheden zich te ontwikkelen en groei je door naar je eerste fiets.
 
Onderzoek doen is niet anders. Tijdens de basis- en middelbare school observeer je eerst de wereld. Langzamerhand ontwikkel je interesses in bepaalde gebieden. Eenmaal op de universiteit doe je specifieke kennis en vaardigheden op. Na het behalen van je masterstage heb je bewezen te kunnen fietsen met zijwieltjes. Tijdens je promotietraject begeleiden (co-)promotoren je bij het zelfstandig fietsen. Dat gaat geleidelijk; eerst rennen ze naast je met je mee, als het goed gaat laten ze je stiekem steeds meer los. Als je valt, helpen ze je overeind en ga je weer verder. En dan, na veel oefenen, ben je klaar voor je verdediging en behaal je je diploma om zelfstandig te mogen fietsen.
 
De weg ligt dan voor je open. Je kan alle kanten op en je hebt vele keuzes. Misschien ontdek je wel de triathlon en ontwikkel je vaardigheden die in combinatie met het fietsen tot mooie dingen leiden. Of doe je mee aan de Alp d’Huez, en zet je je fietskwaliteiten in voor een goed doel.
 
Of ga je liever wielrennen voor de competitie? Dan doe je mee aan wedstrijden en bij winst bemachtig je een ‘post doc’-functie. En daarna, door voor een topsportcarrière? Een baan als senioronderzoeker, of zelfs, voor de echte Olympiërs, als hoogleraar?
 
De mogelijkheden zijn grenzeloos. En wie weet, besluit je gaandeweg dat het niks voor je is. Haal je je rijbewijs, en ga je voortaan met de auto.
 


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief