De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Mijn Science in Transition BLOG Brainwave: Mijn Science in Transition

Tanja Nijboer, senior onderzoeker en neuropsycholoog, schrijft over onderzoekers en bouwvakkers.

Een tijdje geleden vond het volgende gesprek plaats tijdens een simpele lunch op een gewone woensdag:
J (6 jaar): "[...] Het is te hopen dat de zon nooit opbrandt, want dan is het bij ons koud en donker […]. Mama, ben jij nu ook een onderzoek aan het doen om een nep-zon te bouwen?" (ik had gezegd dat wetenschappers tegen die tijd heus wel een oplossing hadden verzonnen).
Ik: "Nee, ik kijk alleen maar naar hersenen."
V (4 jaar): "Nee, bouwvakkers bouwen zonnen!"
J: "Dus… wetenschappers bedenken de nieuwe zon, bouwvakkers bouwen haar. Ze moeten samenwerken!"
 
Dat was voor mij een goed voorbeeld van Science in Transition, verwoord door kinderen.
 
Mijn eigen ‘transition’ begon 4 jaar geleden toen ik als experimenteel neuropsycholoog een eerste kennismakingsgesprek had met Anne Visser. Het ging om een kleine aanstelling als senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht. Tot die tijd had ik fundamenteel gedragswetenschappelijk onderzoek gedaan, voornamelijk in labsituaties, want daarin kun je gedrag systematisch onderzoeken onder gecontroleerde omstandigheden. Ik dacht bij het schrijven van de artikelen, vooral voor het onderdeel 'Discussie', altijd na over toepassingen in de toekomst, maar verder stond het behoorlijk ver van mijn bed.
 
De jaren die volgden, waarbij ik zowel in De Hoogstraat als in het UMC mijn onderzoek ging opzetten en uitvoeren, kwam ik erachter dat het gat tussen wetenschap en zorg –  'theorie en kennis' versus 'praktijk en toepassing' - veel groter is  dan ik ooit had kunnen vermoeden. Er leven andere vragen, de aanpak is anders en het liefst de uitkomst ook. Ik ben nog altijd van mening dat voor echte vernieuwingen in de zorg, de fundamentele wetenschap cruciaal is; alleen op een stevig fundament is het goed vernieuwen en verder bouwen. Echter, de uitkomsten uit mijn onderzoeken moeten nu wel leiden tot verbeteringen in de zorg, of dat nu het maken van een goede prognose is, gevoeliger uitkomstmaten voor een neuropsychologisch onderzoek of het ontwikkelen van nieuwe revalidatiemethoden.
 
Mijn laatste stap in deze transitie is de recente start van mijn onderzoek met de virtuele supermarkt (#VRsupermarkt). Samen met het bedrijfsleven en gebaseerd op fundamenteel gedragswetenschappelijke cognitieve modellen gaan we werken aan een virtual reality omgeving om cognitieve klachten veel beter in kaart te brengen en de veranderingen in cognitieve problemen gedurende de  behandeling beter te monitoren en heel concrete feedback te geven. Uiteindelijk zal dit hopelijk leiden tot het vermarkten van een nieuw product. Het is een fantastische transitie, waarbij vrijwel alle fasen nieuw zijn: van contracten en juristen tot vooraf je concrete eindproduct in kaart brengen en daar heel praktisch en tegelijkertijd wetenschappelijk naar toe werken. De eerste voorzichtige stappen zijn gezet.
 
In de tussentijd hoop ik van harte dat er wetenschappers zijn die op zoek gaan naar bouwvakkers om samen aan de oplossing te werken voor het opbranden van onze zon…
 


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief