De Hoogstraat
 
BLOG Brainwave: Mijn Science in Transition BLOG Brainwave: Mijn Science in Transition

Tanja Nijboer, senior onderzoeker en neuropsycholoog, schrijft over onderzoekers en bouwvakkers.

Een tijdje geleden vond het volgende gesprek plaats tijdens een simpele lunch op een gewone woensdag:
J (6 jaar): "[...] Het is te hopen dat de zon nooit opbrandt, want dan is het bij ons koud en donker […]. Mama, ben jij nu ook een onderzoek aan het doen om een nep-zon te bouwen?" (ik had gezegd dat wetenschappers tegen die tijd heus wel een oplossing hadden verzonnen).
Ik: "Nee, ik kijk alleen maar naar hersenen."
V (4 jaar): "Nee, bouwvakkers bouwen zonnen!"
J: "Dus… wetenschappers bedenken de nieuwe zon, bouwvakkers bouwen haar. Ze moeten samenwerken!"
 
Dat was voor mij een goed voorbeeld van Science in Transition, verwoord door kinderen.
 
Mijn eigen ‘transition’ begon 4 jaar geleden toen ik als experimenteel neuropsycholoog een eerste kennismakingsgesprek had met Anne Visser. Het ging om een kleine aanstelling als senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht. Tot die tijd had ik fundamenteel gedragswetenschappelijk onderzoek gedaan, voornamelijk in labsituaties, want daarin kun je gedrag systematisch onderzoeken onder gecontroleerde omstandigheden. Ik dacht bij het schrijven van de artikelen, vooral voor het onderdeel 'Discussie', altijd na over toepassingen in de toekomst, maar verder stond het behoorlijk ver van mijn bed.
 
De jaren die volgden, waarbij ik zowel in De Hoogstraat als in het UMC mijn onderzoek ging opzetten en uitvoeren, kwam ik erachter dat het gat tussen wetenschap en zorg –  'theorie en kennis' versus 'praktijk en toepassing' - veel groter is  dan ik ooit had kunnen vermoeden. Er leven andere vragen, de aanpak is anders en het liefst de uitkomst ook. Ik ben nog altijd van mening dat voor echte vernieuwingen in de zorg, de fundamentele wetenschap cruciaal is; alleen op een stevig fundament is het goed vernieuwen en verder bouwen. Echter, de uitkomsten uit mijn onderzoeken moeten nu wel leiden tot verbeteringen in de zorg, of dat nu het maken van een goede prognose is, gevoeliger uitkomstmaten voor een neuropsychologisch onderzoek of het ontwikkelen van nieuwe revalidatiemethoden.
 
Mijn laatste stap in deze transitie is de recente start van mijn onderzoek met de virtuele supermarkt (#VRsupermarkt). Samen met het bedrijfsleven en gebaseerd op fundamenteel gedragswetenschappelijke cognitieve modellen gaan we werken aan een virtual reality omgeving om cognitieve klachten veel beter in kaart te brengen en de veranderingen in cognitieve problemen gedurende de  behandeling beter te monitoren en heel concrete feedback te geven. Uiteindelijk zal dit hopelijk leiden tot het vermarkten van een nieuw product. Het is een fantastische transitie, waarbij vrijwel alle fasen nieuw zijn: van contracten en juristen tot vooraf je concrete eindproduct in kaart brengen en daar heel praktisch en tegelijkertijd wetenschappelijk naar toe werken. De eerste voorzichtige stappen zijn gezet.
 
In de tussentijd hoop ik van harte dat er wetenschappers zijn die op zoek gaan naar bouwvakkers om samen aan de oplossing te werken voor het opbranden van onze zon…
 


laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief