De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Melk en meer: over behoeften in de zorg BLOG Brainwave: Melk en meer: over behoeften in de zorg

Psycholoog en onderzoeker Maarten Fischer schrijft over autonomie, competentie en verbondenheid.

Het is elf uur ’s avonds en ik geef mijn 8 maanden oude zoontje Bob een flesje melk. Terwijl Bob de fles te lijf gaat, dwalen mijn gedachten af. De blog! Waar zal ik over schrijven? ‘Wetenschap of zorg, maximaal 300 woorden’. Mogelijkheden genoeg.

Bob heeft zijn fles half leeg en pauzeert even. Tegenwoordig laat ik hem zelf zijn fles vasthouden omdat hij inmiddels snapt dat je hem omhoog moet houden om de melk eruit te krijgen :-). Belangijker is dat hij zelf wil bepalen hoeveel en hoelang hij drinkt. Natuurlijk verslikt hij zich nu en dan, maar dat lijkt hem niet te deren. Misschien weet hij soms al beter dan ik wat goed voor hem is.

Dan schiet het me te binnen: dit gaat over zijn autonomie: het zelf kunnen beslissen, regie hebben. Volgens de Self-Determination Theory1 is autonomie, naast het gevoel van competentie (iets goed kunnen of weten) en verbondenheid met anderen om je heen, een van de belangrijkste menselijke behoeften en voorspellers van persoonlijk welbevinden.

We gebruiken deze theorie momenteel in een onderzoek bij mensen met de spierziekte SMA. In interviews wijzen patiënten ons op deze drie variabelen als factoren voor hun kwaliteit van leven. Waar lichamelijke symptomen en beperkingen een bedreiging vormen, worden allerlei persoonlijke en sociale hulpbronnen zoals creativiteit, durf, doorzettingsvermogen, relativering en sociale steun aangewend om deze basale behoeften te vervullen.

De lichamelijke beperkingen van Bob zullen afnemen als hij ouder wordt. Voor mensen met spierziekten geldt dit niet. Hun aandoening vormt een permanent obstakel in hun psychologische en sociale ontwikkeling. Een geneesmiddel kunnen we patiënten met spierziekten helaas nog niet geven. Wat we als zorgprofessional wel kunnen doen is ons blijven realiseren dat fysieke gezondheid en welbevinden onafhankelijk van elkaar kunnen variëren, en de fundamentele behoeften van patiënten en hun naasten in de spreekkamer vaker op de agenda zetten. Zowel de relatie met, en de zorg voor de patiënt zullen ervan profiteren. En dit zou zo maar eens aan ons eigen gevoel van verbondenheid en competentie kunnen bijdragen.

1Deci EL, Ryan RM. The "what" and "why" of goal pursuits: Human needs and the self-determination of behavior. Psychological Inquiry. 2000;11(4):227-68.
 


laatste nieuws

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

20-06-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

19-06-2018

Nu we weer allemaal veilig thuis zijn kunnen we terugkijken op een fantastische week! Alle handbikers van De Hoogstraat Highlanders hebben de berg bedwongen op zijn/haar eigen manier. [...] » Lees verder

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 30-06-2018

  Clinic Handbiken 'Trappen met je handen', Wilhelminapark, Utrecht

  13:30-14:30
  » Lees meer
 • 10-07-2018

  Clinic Zitvolleybal, Stadsplateau, bovenaan de trappen, voor ingang Stadskantoor Utrecht

  16:00-18:00
 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief