De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Melk en meer: over behoeften in de zorg BLOG Brainwave: Melk en meer: over behoeften in de zorg

Psycholoog en onderzoeker Maarten Fischer schrijft over autonomie, competentie en verbondenheid.

Het is elf uur ’s avonds en ik geef mijn 8 maanden oude zoontje Bob een flesje melk. Terwijl Bob de fles te lijf gaat, dwalen mijn gedachten af. De blog! Waar zal ik over schrijven? ‘Wetenschap of zorg, maximaal 300 woorden’. Mogelijkheden genoeg.

Bob heeft zijn fles half leeg en pauzeert even. Tegenwoordig laat ik hem zelf zijn fles vasthouden omdat hij inmiddels snapt dat je hem omhoog moet houden om de melk eruit te krijgen :-). Belangijker is dat hij zelf wil bepalen hoeveel en hoelang hij drinkt. Natuurlijk verslikt hij zich nu en dan, maar dat lijkt hem niet te deren. Misschien weet hij soms al beter dan ik wat goed voor hem is.

Dan schiet het me te binnen: dit gaat over zijn autonomie: het zelf kunnen beslissen, regie hebben. Volgens de Self-Determination Theory1 is autonomie, naast het gevoel van competentie (iets goed kunnen of weten) en verbondenheid met anderen om je heen, een van de belangrijkste menselijke behoeften en voorspellers van persoonlijk welbevinden.

We gebruiken deze theorie momenteel in een onderzoek bij mensen met de spierziekte SMA. In interviews wijzen patiënten ons op deze drie variabelen als factoren voor hun kwaliteit van leven. Waar lichamelijke symptomen en beperkingen een bedreiging vormen, worden allerlei persoonlijke en sociale hulpbronnen zoals creativiteit, durf, doorzettingsvermogen, relativering en sociale steun aangewend om deze basale behoeften te vervullen.

De lichamelijke beperkingen van Bob zullen afnemen als hij ouder wordt. Voor mensen met spierziekten geldt dit niet. Hun aandoening vormt een permanent obstakel in hun psychologische en sociale ontwikkeling. Een geneesmiddel kunnen we patiënten met spierziekten helaas nog niet geven. Wat we als zorgprofessional wel kunnen doen is ons blijven realiseren dat fysieke gezondheid en welbevinden onafhankelijk van elkaar kunnen variëren, en de fundamentele behoeften van patiënten en hun naasten in de spreekkamer vaker op de agenda zetten. Zowel de relatie met, en de zorg voor de patiënt zullen ervan profiteren. En dit zou zo maar eens aan ons eigen gevoel van verbondenheid en competentie kunnen bijdragen.

1Deci EL, Ryan RM. The "what" and "why" of goal pursuits: Human needs and the self-determination of behavior. Psychological Inquiry. 2000;11(4):227-68.
 


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief