De Hoogstraat
 
BLOG Brainwave: Melk en meer: over behoeften in de zorg BLOG Brainwave: Melk en meer: over behoeften in de zorg

Psycholoog en onderzoeker Maarten Fischer schrijft over autonomie, competentie en verbondenheid.

Het is elf uur ’s avonds en ik geef mijn 8 maanden oude zoontje Bob een flesje melk. Terwijl Bob de fles te lijf gaat, dwalen mijn gedachten af. De blog! Waar zal ik over schrijven? ‘Wetenschap of zorg, maximaal 300 woorden’. Mogelijkheden genoeg.

Bob heeft zijn fles half leeg en pauzeert even. Tegenwoordig laat ik hem zelf zijn fles vasthouden omdat hij inmiddels snapt dat je hem omhoog moet houden om de melk eruit te krijgen :-). Belangijker is dat hij zelf wil bepalen hoeveel en hoelang hij drinkt. Natuurlijk verslikt hij zich nu en dan, maar dat lijkt hem niet te deren. Misschien weet hij soms al beter dan ik wat goed voor hem is.

Dan schiet het me te binnen: dit gaat over zijn autonomie: het zelf kunnen beslissen, regie hebben. Volgens de Self-Determination Theory1 is autonomie, naast het gevoel van competentie (iets goed kunnen of weten) en verbondenheid met anderen om je heen, een van de belangrijkste menselijke behoeften en voorspellers van persoonlijk welbevinden.

We gebruiken deze theorie momenteel in een onderzoek bij mensen met de spierziekte SMA. In interviews wijzen patiënten ons op deze drie variabelen als factoren voor hun kwaliteit van leven. Waar lichamelijke symptomen en beperkingen een bedreiging vormen, worden allerlei persoonlijke en sociale hulpbronnen zoals creativiteit, durf, doorzettingsvermogen, relativering en sociale steun aangewend om deze basale behoeften te vervullen.

De lichamelijke beperkingen van Bob zullen afnemen als hij ouder wordt. Voor mensen met spierziekten geldt dit niet. Hun aandoening vormt een permanent obstakel in hun psychologische en sociale ontwikkeling. Een geneesmiddel kunnen we patiënten met spierziekten helaas nog niet geven. Wat we als zorgprofessional wel kunnen doen is ons blijven realiseren dat fysieke gezondheid en welbevinden onafhankelijk van elkaar kunnen variëren, en de fundamentele behoeften van patiënten en hun naasten in de spreekkamer vaker op de agenda zetten. Zowel de relatie met, en de zorg voor de patiënt zullen ervan profiteren. En dit zou zo maar eens aan ons eigen gevoel van verbondenheid en competentie kunnen bijdragen.

1Deci EL, Ryan RM. The "what" and "why" of goal pursuits: Human needs and the self-determination of behavior. Psychological Inquiry. 2000;11(4):227-68.
 


laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief