De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Melk en meer: over behoeften in de zorg BLOG Brainwave: Melk en meer: over behoeften in de zorg

Psycholoog en onderzoeker Maarten Fischer schrijft over autonomie, competentie en verbondenheid.

Het is elf uur ’s avonds en ik geef mijn 8 maanden oude zoontje Bob een flesje melk. Terwijl Bob de fles te lijf gaat, dwalen mijn gedachten af. De blog! Waar zal ik over schrijven? ‘Wetenschap of zorg, maximaal 300 woorden’. Mogelijkheden genoeg.

Bob heeft zijn fles half leeg en pauzeert even. Tegenwoordig laat ik hem zelf zijn fles vasthouden omdat hij inmiddels snapt dat je hem omhoog moet houden om de melk eruit te krijgen :-). Belangijker is dat hij zelf wil bepalen hoeveel en hoelang hij drinkt. Natuurlijk verslikt hij zich nu en dan, maar dat lijkt hem niet te deren. Misschien weet hij soms al beter dan ik wat goed voor hem is.

Dan schiet het me te binnen: dit gaat over zijn autonomie: het zelf kunnen beslissen, regie hebben. Volgens de Self-Determination Theory1 is autonomie, naast het gevoel van competentie (iets goed kunnen of weten) en verbondenheid met anderen om je heen, een van de belangrijkste menselijke behoeften en voorspellers van persoonlijk welbevinden.

We gebruiken deze theorie momenteel in een onderzoek bij mensen met de spierziekte SMA. In interviews wijzen patiënten ons op deze drie variabelen als factoren voor hun kwaliteit van leven. Waar lichamelijke symptomen en beperkingen een bedreiging vormen, worden allerlei persoonlijke en sociale hulpbronnen zoals creativiteit, durf, doorzettingsvermogen, relativering en sociale steun aangewend om deze basale behoeften te vervullen.

De lichamelijke beperkingen van Bob zullen afnemen als hij ouder wordt. Voor mensen met spierziekten geldt dit niet. Hun aandoening vormt een permanent obstakel in hun psychologische en sociale ontwikkeling. Een geneesmiddel kunnen we patiënten met spierziekten helaas nog niet geven. Wat we als zorgprofessional wel kunnen doen is ons blijven realiseren dat fysieke gezondheid en welbevinden onafhankelijk van elkaar kunnen variëren, en de fundamentele behoeften van patiënten en hun naasten in de spreekkamer vaker op de agenda zetten. Zowel de relatie met, en de zorg voor de patiënt zullen ervan profiteren. En dit zou zo maar eens aan ons eigen gevoel van verbondenheid en competentie kunnen bijdragen.

1Deci EL, Ryan RM. The "what" and "why" of goal pursuits: Human needs and the self-determination of behavior. Psychological Inquiry. 2000;11(4):227-68.
 


laatste nieuws

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

19-09-2018

Afgelopen zaterdag klonk om 12.00 het startschot voor de bijna 50 fietsers die de uitdaging aangingen: 25 uur fietsen voor De Hoogstraat. [...] » Lees verder

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

11-09-2018

Restaurants in Utrecht laten hun toegankelijkheid en gastvrijheid voor mensen met een handicap zien op vrijdag 5 oktober 2018 tijdens de nationale ‘Week van de toegankelijkheid’. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

10-09-2018

De Hoogstraat Revalidatie en het Opleidingscentrum NT-e introduceren een nieuwe behandelmethode bij spasticiteit: Extracorporale Shock Wave Therapie (ESWT). [...] » Lees verder

Open avond voor verpleegkundigen

Open avond voor verpleegkundigen

07-09-2018

Ben jij (aankomend) verpleegkundige en nieuwsgierig naar werken in de revalidatie? Onze verpleegkundigen vertellen je tijdens de open avond op 20 september graag welke mogelijkheden er zijn. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 19-09-2018

  Zitvolleybal, 3x gratis proeftrainen in De Hoogstraat, Utrecht

  20:00-21:30
  » Lees meer
 • 20-09-2018

  Open avond verpleegkundigen

  18:00-20:00
  » Lees meer
 • 22-09-2018

  Dag van de aangepaste sport, voor jong en oud, probeer het uit! Leusden

  10:00-12:00
  » Lees meer
 • 24-09-2018

  Open Avond: Dospovo Volksdansvereniging, Gymzaal, De Hoogstraat, Bring a Friend!

  19:30-22:15
  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief