De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Kaas op de Lasagna BLOG Brainwave: Kaas op de Lasagna

Eline van Lieshout, junior onderzoeker bij project B-STARS: hersenstimulatie na stroke schrijft over includeren en kaas.

Geïnspireerd door het stuk van Annerieke over de wet van Lasagna2 – wat zal ik vanavond eens gaan eten? – schrijf ik een stuk over het werkwoord includeren. Includeren: opnemen in, insluiten in, voorbeeld: ‘proefpersonen includeren in een onderzoek’1. Het woord heeft een negatieve lading en de wet van Lasagna liegt er ook niet over; patiënten aantallen die gehaald moeten worden binnen een bepaalde tijdsduur worden flink overschat, er blijken niet voldoende patiënten geschikt te zijn, patiënten (of de partners) zien deelname niet zitten enzovoorts.
 
Binnen de revalidatiezorg worden het beoogd aantal inclusies voor wetenschappelijke onderzoeken zelden gehaald, maar bij andere disciplines is dit ook het gesprek van de dag.  ‘Hoe gaat het met je onderzoek? Op hoeveel inclusies zit je? Hoeveel moet je er nog?’ Vrienden en familie die weten dat ik een flink aantal patiënten moet includeren vragen vaak medelevend of ik er alweer ‘eentje bij heb’. Hoe kan het zijn dat dit zo’n lastig en vaak niet succesvol proces is? Ligt het aan mij, spookt er na een tijdje door je hoofd.
 
Een vraag van een buitenstaander zou kunnen zijn: waarom moet je per se een bepaald getal aan patiënten includeren? Dat is een goede vraag! Door middel van bepaalde calculaties kan je berekenen hoeveel patiënten je nodig moet hebben wil je met zekerheid uitspraken kunnen doen over de resultaten van het onderzoek. Het zijn dus geen getallen die zomaar uit de lucht komen vallen om het leven van onderzoekers extra zwaar te maken, maar om de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek te bevorderen.
 
Desalniettemin, zittend in het vliegtuig naar een onontdekte plek in Europa voor een weekendje weg, kijk ik met een goed gevoel naar mijn inclusie-proces. Binnen driekwartjaar heb ik (pas) 11 inclusies, maar dit voelt toch als een mijlpaal. De 10e inclusie werd dan ook gevierd met tompoezen met het logo van de studie erop (Twitter). Successen moet je vieren, ook al zijn ze klein.
 
De mooie, interessante, ontroerende en gezellige momenten die ik meemaak tijdens het includeren zijn toch de extra kaas op de Lasagna. Denk aan facetimen met de familie van een patiënt (voor een goede vertaling naar de moedertaal), enthousiaste patiënten die dezelfde dag nog willen beginnen, een voorzichtige glimlach terwijl de mondspieren nog verzwakt zijn (facialisparese na CVA), een wijsvinger die wat kan bewegen (hemiparese na CVA) of vrolijk geknik bij een patiënt die (nog) niet kan praten.

1www.woorden.org/woord/includeren
2Lasagna L. Problems in publication of clinical trial methodology. Clin Pharmacol Ther. 1979;25:751–3.


 


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief