De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Kaas op de Lasagna BLOG Brainwave: Kaas op de Lasagna

Eline van Lieshout, junior onderzoeker bij project B-STARS: hersenstimulatie na stroke schrijft over includeren en kaas.

Geïnspireerd door het stuk van Annerieke over de wet van Lasagna2 – wat zal ik vanavond eens gaan eten? – schrijf ik een stuk over het werkwoord includeren. Includeren: opnemen in, insluiten in, voorbeeld: ‘proefpersonen includeren in een onderzoek’1. Het woord heeft een negatieve lading en de wet van Lasagna liegt er ook niet over; patiënten aantallen die gehaald moeten worden binnen een bepaalde tijdsduur worden flink overschat, er blijken niet voldoende patiënten geschikt te zijn, patiënten (of de partners) zien deelname niet zitten enzovoorts.
 
Binnen de revalidatiezorg worden het beoogd aantal inclusies voor wetenschappelijke onderzoeken zelden gehaald, maar bij andere disciplines is dit ook het gesprek van de dag.  ‘Hoe gaat het met je onderzoek? Op hoeveel inclusies zit je? Hoeveel moet je er nog?’ Vrienden en familie die weten dat ik een flink aantal patiënten moet includeren vragen vaak medelevend of ik er alweer ‘eentje bij heb’. Hoe kan het zijn dat dit zo’n lastig en vaak niet succesvol proces is? Ligt het aan mij, spookt er na een tijdje door je hoofd.
 
Een vraag van een buitenstaander zou kunnen zijn: waarom moet je per se een bepaald getal aan patiënten includeren? Dat is een goede vraag! Door middel van bepaalde calculaties kan je berekenen hoeveel patiënten je nodig moet hebben wil je met zekerheid uitspraken kunnen doen over de resultaten van het onderzoek. Het zijn dus geen getallen die zomaar uit de lucht komen vallen om het leven van onderzoekers extra zwaar te maken, maar om de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek te bevorderen.
 
Desalniettemin, zittend in het vliegtuig naar een onontdekte plek in Europa voor een weekendje weg, kijk ik met een goed gevoel naar mijn inclusie-proces. Binnen driekwartjaar heb ik (pas) 11 inclusies, maar dit voelt toch als een mijlpaal. De 10e inclusie werd dan ook gevierd met tompoezen met het logo van de studie erop (Twitter). Successen moet je vieren, ook al zijn ze klein.
 
De mooie, interessante, ontroerende en gezellige momenten die ik meemaak tijdens het includeren zijn toch de extra kaas op de Lasagna. Denk aan facetimen met de familie van een patiënt (voor een goede vertaling naar de moedertaal), enthousiaste patiënten die dezelfde dag nog willen beginnen, een voorzichtige glimlach terwijl de mondspieren nog verzwakt zijn (facialisparese na CVA), een wijsvinger die wat kan bewegen (hemiparese na CVA) of vrolijk geknik bij een patiënt die (nog) niet kan praten.

1www.woorden.org/woord/includeren
2Lasagna L. Problems in publication of clinical trial methodology. Clin Pharmacol Ther. 1979;25:751–3.


 


laatste nieuws

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

20-06-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

19-06-2018

Nu we weer allemaal veilig thuis zijn kunnen we terugkijken op een fantastische week! Alle handbikers van De Hoogstraat Highlanders hebben de berg bedwongen op zijn/haar eigen manier. [...] » Lees verder

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 30-06-2018

  Clinic Handbiken 'Trappen met je handen', Wilhelminapark, Utrecht

  13:30-14:30
  » Lees meer
 • 10-07-2018

  Clinic Zitvolleybal, Stadsplateau, bovenaan de trappen, voor ingang Stadskantoor Utrecht

  16:00-18:00
 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief