De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Het postdoc dilemma BLOG Brainwave: Het postdoc dilemma

Onderzoeker Dirk-Wouter Smits over de periode na promotieonderzoek.
 

Lang geleden in een land hier ver vandaan waren er eens drie postdocs. Het waren zeer ijverige en bevlogen onderzoekers. Hard werken hadden ze geleerd tijdens een eerdere jarenlange queeste, genaamd ‘promotietraject’. Alle drie hadden ze die queeste voltooid, waren ze trots en dankbaar over hun ontdekkingstocht, en hadden ze er een boek over geschreven: hun zogenaamde proeve van bekwaamheid, of ‘proefschrift’.
 
Nu ze postdoc waren, en meer op eigen benen stonden als onderzoeker, was de tijd rijp om hun opgedane bekwaamheden en ideeën verder te ontplooien. Zo dachten ze. Maar ze merkten al snel dat ze dat niet alleen konden. Daarom zochten ze raad bij elkaar. Samen wensten ze dat, voor elk van hen, hun onderzoeksplannen werkelijkheid werden. En dat bleek te helpen…
 
Op een dag was er een fee. De wensen van de postdocs waren haar ter ore gekomen en zij toverde drie zakken vol gouden dukaten. Met deze ‘subsidie’ konden de drie naar hartenlust hun onderzoeksplannen uitvoeren. Zo leken ze met hun wijsheid de wereld (in hun geval die van de revalidatiegeneeskunde) wat beter te maken.
 
Eind goed al goed en ze leefden nog lang en gelukkig!?
 
Helaas is dit een sprookje. De beschrijving, zonder het (ogenschijnlijk) rooskleurig einde, komt echter overeen met mijn loopbaan tot dusver. Dat blijkt voor vele postdocs zo te zijn. Ik ervaar het soms als een dilemma. Hoe verder te gaan als onderzoeker? Het is tegenwoordig, direct na je promotie, in de meeste gevallen simpelweg een onzeker bestaan: kleine, korte aanstelling(en) op projectbasis waarbij je, na maximaal drie tijdelijke contracten binnen twee jaar (wettelijke regels), je heil meestal weer ergens anders moet zoeken. Natuurlijk, een succesvolle stap na promotie heeft met dukaten te maken (al dan niet van goud), maar ook met begeleiding, met concurrentie, met kansen en met wat je echt wil.
 
De realiteit leert dat een baan als onderzoeker na promotieonderzoek niet vanzelfsprekend is. Denk dus tíjdens je promotie al goed na over trajecten –  nieuwe queesten – ná je promotie. Bespreek dat met elkaar. Ondanks de onzekerheid zie ik het zelf nog rooskleurig in. Vooral ook omdat ik erg geloof in de zaken die ik echt heel erg graag wil onderzoeken sámen met partners in de praktijk, én omdat ik denk dat er ook andere manieren zijn dan alleen via postdoc- of post-postdoc-plekken om je doelen te bereiken.
 
Hoe het met de drie postdocs gaat nu de toverfee er niet is? De eerste postdoc is momenteel bezig om in de vorm van ZZP’er een extra queeste aan te gaan. De tweede denkt er serieus over om een onderzoeksbaan te combineren met een baan in het praktijkveld. En de derde is nog zoekende; de overstap maken naar de bedrijfswereld of toch die grote beurs binnenhalen? Het sprookje kan dus toch een realistisch vervolg krijgen. Als dromen en wensen maar worden omgezet in plannen en doelen.
 


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief