De Hoogstraat
 
BLOG Brainwave: Het postdoc dilemma BLOG Brainwave: Het postdoc dilemma

Onderzoeker Dirk-Wouter Smits over de periode na promotieonderzoek.
 

Lang geleden in een land hier ver vandaan waren er eens drie postdocs. Het waren zeer ijverige en bevlogen onderzoekers. Hard werken hadden ze geleerd tijdens een eerdere jarenlange queeste, genaamd ‘promotietraject’. Alle drie hadden ze die queeste voltooid, waren ze trots en dankbaar over hun ontdekkingstocht, en hadden ze er een boek over geschreven: hun zogenaamde proeve van bekwaamheid, of ‘proefschrift’.
 
Nu ze postdoc waren, en meer op eigen benen stonden als onderzoeker, was de tijd rijp om hun opgedane bekwaamheden en ideeën verder te ontplooien. Zo dachten ze. Maar ze merkten al snel dat ze dat niet alleen konden. Daarom zochten ze raad bij elkaar. Samen wensten ze dat, voor elk van hen, hun onderzoeksplannen werkelijkheid werden. En dat bleek te helpen…
 
Op een dag was er een fee. De wensen van de postdocs waren haar ter ore gekomen en zij toverde drie zakken vol gouden dukaten. Met deze ‘subsidie’ konden de drie naar hartenlust hun onderzoeksplannen uitvoeren. Zo leken ze met hun wijsheid de wereld (in hun geval die van de revalidatiegeneeskunde) wat beter te maken.
 
Eind goed al goed en ze leefden nog lang en gelukkig!?
 
Helaas is dit een sprookje. De beschrijving, zonder het (ogenschijnlijk) rooskleurig einde, komt echter overeen met mijn loopbaan tot dusver. Dat blijkt voor vele postdocs zo te zijn. Ik ervaar het soms als een dilemma. Hoe verder te gaan als onderzoeker? Het is tegenwoordig, direct na je promotie, in de meeste gevallen simpelweg een onzeker bestaan: kleine, korte aanstelling(en) op projectbasis waarbij je, na maximaal drie tijdelijke contracten binnen twee jaar (wettelijke regels), je heil meestal weer ergens anders moet zoeken. Natuurlijk, een succesvolle stap na promotie heeft met dukaten te maken (al dan niet van goud), maar ook met begeleiding, met concurrentie, met kansen en met wat je echt wil.
 
De realiteit leert dat een baan als onderzoeker na promotieonderzoek niet vanzelfsprekend is. Denk dus tíjdens je promotie al goed na over trajecten –  nieuwe queesten – ná je promotie. Bespreek dat met elkaar. Ondanks de onzekerheid zie ik het zelf nog rooskleurig in. Vooral ook omdat ik erg geloof in de zaken die ik echt heel erg graag wil onderzoeken sámen met partners in de praktijk, én omdat ik denk dat er ook andere manieren zijn dan alleen via postdoc- of post-postdoc-plekken om je doelen te bereiken.
 
Hoe het met de drie postdocs gaat nu de toverfee er niet is? De eerste postdoc is momenteel bezig om in de vorm van ZZP’er een extra queeste aan te gaan. De tweede denkt er serieus over om een onderzoeksbaan te combineren met een baan in het praktijkveld. En de derde is nog zoekende; de overstap maken naar de bedrijfswereld of toch die grote beurs binnenhalen? Het sprookje kan dus toch een realistisch vervolg krijgen. Als dromen en wensen maar worden omgezet in plannen en doelen.
 


laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief