De Hoogstraat
 
BLOG Brainwave: Gezin in Zicht? BLOG Brainwave: Gezin in Zicht?

Senior-onderzoeker Marjolijn Ketelaar: een aandoening krijg je niet alleen.

“Ik moet morgen even naar de oogarts, de huisarts vertrouwt het niet”. Met deze woorden van mijn partner begonnen wij als gezin met twee kinderen en een hond een paar weken geleden een reis door de medische molen. Een leerzame reis.
 
Als onderzoeker op het thema Family Empowerment werk ik dagelijks met collega’s aan studies en projecten waarbij we ons richten op de vraag hoe we de revalidant samen met hun naasten weer grip kunnen laten krijgen op hun leven. Tijdens onze reis heb ik vol verwondering ondervonden dat we er nog lang niet zijn in de gezondheidszorg, waar men vooral op de patiënt zelf is gericht en de naasten vergeet te betrekken.
 
Met het oog was het flink mis, maar waarschijnlijk wel te herstellen. De medisch specialisten, ongetwijfeld enorm deskundig op hun terrein, focusten zich op het lokale probleem (het oog). Een operatie volgde. Wij als gezin of ik als partner waren niet in beeld. Na 2 uur werd mij verteld dat hij mee naar huis mocht. Ik kreeg een folder met leefregels voor hem (de belangrijkste: “twee weken niet in de tuin werken”). Zonder verder te vragen, vooral dolblij dat het kennelijk zo goed was gegaan, stapten we in de auto. Onderweg naar huis werd mij echter duidelijk dat de gevolgen voor ons als gezin de eerstvolgende weken enorm zouden zijn. Hem was (direct na de operatie onder roesje) verteld dat hij de eerste vier (!) weken plat moest liggen. De vragen kwamen en de twijfel sloeg toe. Twee weken niet in de tuin werken of vier weken plat liggen. Een verschil van dag en nacht. Hoe kon ik zo stom zijn een hele dag wachtend en vol vertrouwen op een ziekenhuisafdeling rond te lopen zonder zelf iets te vragen? Hoe was het mogelijk dat wij zulke bijna tegenstrijdige informatie kregen? Hoe was het mogelijk dat niemand bedacht dat het verstandig is leefregels met zo’n impact te bespreken met de partner?
 
Het betrof een relatief kleine aandoening, maar de impact was groot genoeg om onze geoliede ‘gezins’machine volledig overhoop te gooien. Nadat ik eerst een paar dagen zelf alle ballen in de lucht probeerde te houden (en daarna flink wat schroom overwon om hulp te vragen), bleek ons netwerk van vrienden en buren goud waard. Nog meer dan voorheen realiseerde ik me hoe belangrijk de gezondheid en het welbevinden van partners en andere naasten is, ook voor de patiënt zelf. Ik ben blij dat we in ons onderzoek en in de interventies die daar uit voortkomen echt stappen zetten in Family Empowerment!

www.dehoogstraat.nl/onderzoek-innovatie/themas/family-empowerment
 


laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief