De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Gezin in Zicht? BLOG Brainwave: Gezin in Zicht?

Senior-onderzoeker Marjolijn Ketelaar: een aandoening krijg je niet alleen.

“Ik moet morgen even naar de oogarts, de huisarts vertrouwt het niet”. Met deze woorden van mijn partner begonnen wij als gezin met twee kinderen en een hond een paar weken geleden een reis door de medische molen. Een leerzame reis.
 
Als onderzoeker op het thema Family Empowerment werk ik dagelijks met collega’s aan studies en projecten waarbij we ons richten op de vraag hoe we de revalidant samen met hun naasten weer grip kunnen laten krijgen op hun leven. Tijdens onze reis heb ik vol verwondering ondervonden dat we er nog lang niet zijn in de gezondheidszorg, waar men vooral op de patiënt zelf is gericht en de naasten vergeet te betrekken.
 
Met het oog was het flink mis, maar waarschijnlijk wel te herstellen. De medisch specialisten, ongetwijfeld enorm deskundig op hun terrein, focusten zich op het lokale probleem (het oog). Een operatie volgde. Wij als gezin of ik als partner waren niet in beeld. Na 2 uur werd mij verteld dat hij mee naar huis mocht. Ik kreeg een folder met leefregels voor hem (de belangrijkste: “twee weken niet in de tuin werken”). Zonder verder te vragen, vooral dolblij dat het kennelijk zo goed was gegaan, stapten we in de auto. Onderweg naar huis werd mij echter duidelijk dat de gevolgen voor ons als gezin de eerstvolgende weken enorm zouden zijn. Hem was (direct na de operatie onder roesje) verteld dat hij de eerste vier (!) weken plat moest liggen. De vragen kwamen en de twijfel sloeg toe. Twee weken niet in de tuin werken of vier weken plat liggen. Een verschil van dag en nacht. Hoe kon ik zo stom zijn een hele dag wachtend en vol vertrouwen op een ziekenhuisafdeling rond te lopen zonder zelf iets te vragen? Hoe was het mogelijk dat wij zulke bijna tegenstrijdige informatie kregen? Hoe was het mogelijk dat niemand bedacht dat het verstandig is leefregels met zo’n impact te bespreken met de partner?
 
Het betrof een relatief kleine aandoening, maar de impact was groot genoeg om onze geoliede ‘gezins’machine volledig overhoop te gooien. Nadat ik eerst een paar dagen zelf alle ballen in de lucht probeerde te houden (en daarna flink wat schroom overwon om hulp te vragen), bleek ons netwerk van vrienden en buren goud waard. Nog meer dan voorheen realiseerde ik me hoe belangrijk de gezondheid en het welbevinden van partners en andere naasten is, ook voor de patiënt zelf. Ik ben blij dat we in ons onderzoek en in de interventies die daar uit voortkomen echt stappen zetten in Family Empowerment!

www.dehoogstraat.nl/onderzoek-innovatie/themas/family-empowerment
 


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief