De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Gamification in therapie is meer dan spelletjes spelen BLOG Brainwave: Gamification in therapie is meer dan spelletjes spelen

Joep Janssen werkt als fysiotherapeut op de jeugdafdeling van De Hoogstraat. Daarnaast werkt hij als junior onderzoeker bij het Lectoraat Innovatie van Beweegzorg aan de Hogeschool Utrecht.

Al 10 jaar gamen jongeren op de jeugdafdeling. Door hun bevlogen en intense spelgedrag merken ze vaak pas achteraf dat ze flink hebben gewerkt. Er is inmiddels meer literatuur over de invloed van games op immersiveness, engagement en motivation in therapie. Deze effecten van gaming hebben we zelf ook terug gezien in verschillende projecten die wij samen met technische mensen van het Roessingh en/of de TU hebben uitgevoerd. Revalidanten met verschillende diagnoses, cognitieniveaus en leeftijden lieten zien dat hun motivatie voor bewegen omhoog ging tijdens het ‘spelen’ met een van onze interactieve games. Neurowetenschapper Raymond van Ee legde mij destijds 2 belangrijke dingen uit die onze applied game projecten sterker positioneerde:

1. Door multisensory input van stimuli in therapie ben je in staat sneller te leren.
2. Door reward-related te werken (zoals in games) trigger je de release van dopamine, dat fungeert als een soort smeerolie in de aanleg van het neurale netwerk.

Daarbij komt nog dat de interactieve games niet alleen iets geven, ze recorden ook d.m.v. sensortechniek het beweeggedrag. Dit levert een grote hoeveelheid relevante data van de revalidant op. Zo krijgen de revalidant, therapeuten en onderzoekers feedback op het (beweeg)gedrag van de revalidant. Een sluitend systeem.

Terwijl ik dit opschrijf zit ik in de trein op weg naar Philips op de High Tech Campus in Eindhoven. Ik ga daar samen met bovengenoemde neurowetenschapper een experiment uitvoeren met de Hololens. Een bril die een 3D filter over de realiteit neerlegt. Een van mijn wensen is namelijk om een soort trainingsbril te bouwen die de revalidant uitdaagt om zijn eigen specifieke oefeningen uit te voeren in een virtuele game-omgeving. We creëren zo een multisensorische therapie en maken dan van de revalidant een dopamine-junkie. En wat denk je…. alles wat de revalidant doet in de training wordt door sensoren getrackt en geanalyseerd, om vervolgens omgezet te worden in feedback aan de revalidant en zijn therapeut. Natuurlijk kijk ik mee in de training, maar samen met die bril zie ik 10x meer en leer ik de revalidant nog sneller begrijpen.

Ik dwaal af in gedachte. Wat een geluksvogel ben ik eigenlijk. Vanaf jongs af aan hebben spelletjes en spelregels een bijna dwangmatige positie in mijn bestaan ingenomen. Sommigen vinden het soms een tikkie autistiform, maar ik zie het meer als een verrijking die ik ook steeds meer begin te begrijpen. Zo daagde ik mijzelf als kind altijd uit om een bepaalde vaardigheid te verbeteren door tijd, moeilijkheidsgraad of context aan te passen. Alles onder het motto ‘alles is leuker als je er een uitdagend spelletje van maakt.’ Lucky me, ik kan in mijn beroepsleven gewoon verder met deze ‘tic’: gamemechanics, spelen nu ook een rol in mijn werkende leven binnen De Hoogstraat. Er gaat zelden een therapie voorbij waarin er geen spelelement verweven zit ten behoeve van het verhogen van motivatie, intensiteit of betrokkenheid van de revalidant.

Mensen worden vaak blij als ik over mijn werk vertel. Komt dat doordat ik mijn enthousiasme niet kan temmen of heeft het ook met de inhoud te maken? Ik weet het niet en voor beide is wat te zeggen. Als onderzoeker geloof ik sterk in wat ik doe en wat ik eerder als opeenvolgende toevalstreffers in mijn leven zag, worden steeds meer logische stappen.
 


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief