De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: “Ga door met mijn strijd” BLOG Brainwave: “Ga door met mijn strijd”

Annerieke van Groenestijn, revalidatiearts en onderzoeker, werd aangemoedigd door indringende portretten van ALS patiënten.

Tien jaar geleden las ik in de trein het subsidievoorstel van mijn huidige promotieonderzoek. Dit onderzoeksvoorstel las ik toen vooral vanuit mijn perspectief als ‘bewegingswetenschapper’. Ik zag mijzelf dit onderzoek, met twee helder beschreven interventies met duidelijke beoogde werkingsmechanismen, wel uitvoeren. Als beginnende dokter had ik echter weinig klinische ervaring met de onderzoekspopulatie; patiënten met ALS.

Het opzetten en uitvoeren van een RCT bij deze populatie van patiënten, met een snel progressieve dodelijke ziekte, bleek een behoorlijke klus, eufemistisch uitgedrukt. De inclusie van de patiënten verliep teleurstellend langzaam. Mijn promotor stuurde mij ter aanmoediging een artikel waarin het fenomeen beschreven stond waar mijn studie ook last van leek te hebben, namelijk ‘de wet van Lasagna’.1 Lasagna beschrijft hierin dat medisch onderzoekers te optimistisch zijn bij het inschatten van het aantal patiënten dat zij kunnen insluiten voor hun onderzoek; vaak overschatten zij het aantal patiënten dat ze met een bepaalde aandoening zien en valt een deel uit doordat ze niet aan de inclusiecriteria voldoen. En dan nog een lastig punt: wil de patiënt wel meedoen aan de trial? Informed consent verkrijgen bij deze groep patiënten met een snel progressieve aandoening bleek veel lastiger dan ik had verwacht.

Het stagneren van de inclusie voelde als een persoonlijk falen. Op het dieptepunt van mijn twijfels over het continueren van mijn promotietraject fietste ik ‘s ochtends naar het UMCU en reed ik langs een niet te missen reclamebord, met daarop een levensgroot portret van een vrouw met ALS die inmiddels overleden was. “Ga door met mijn strijd!” riep de dame in kwestie mij tegemoet. Verder fietsend, op de Leuvelaan, naderde ik opnieuw een reclamebord en zag ik het indringende portret van een deelnemer aan mijn studie. Openstaand voor toevalligheden, of zoals Glenn Helberg zo mooi omschreef in Zomergasten: “iets wat jou toe-valt”, beschouwde ik hen als mijn “virtuele aanmoedigers” die mij een maand lang aan de zijlijn voortschreeuwden.

Tenslotte, uiteindelijk dan toch, sta ik deze maand in het Academiegebouw en zal ik met trots mijn onderzoek verdedigen. Tot het moment dat ALS de wereld uit is, hoop ik dat mijn revalidatieonderzoek een bijdrage heeft geleverd aan het behoud van het functioneren en de kwaliteit van leven van de patiënten en hun partners.
 
1Lasagna L. Problems in publication of clinical trial methodology. Clin Pharmacol Ther. 1979;25:751–3.
 


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief