De Hoogstraat
 
BLOG Brainwave: Denken voor een ander: smeer NIVEA! BLOG Brainwave: Denken voor een ander: smeer NIVEA!

Hoe kan NIVEA aannames voorkomen? Sophie Wintels, junior onderzoeker, legt dat uit.

Doe je iets niet omdat je denkt dat de ander dat als vervelend kan ervaren? Vertel je een patiënt wel eens iets niet, bang dat hij of zij daar nog niet aan toe is? Iedereen doet het wel eens… aannames. Onbewust en met de beste bedoelingen, uit een soort zorgzaamheid voor de ander (met name in een zorgsetting!), kan je de neiging hebben om voor de ander te denken. Echter, je verliest vaak uit het oog dat de ander de mogelijkheid ontnomen wordt om zelf ergens op te reageren, om zelf een keuze te maken of aan te geven hoe hij of zij ergens over denkt.

De vraag is: is het af te leren? Ja dat is zeker af te leren. Afleren om niet voor een ander te denken is een proces. Bewustwording is stap 1. En daarna leren loslaten. Je bent verantwoordelijk voor de gedachten en gevoelens van jezelf, maar niet van die van een ander. Laat die ander ook eigenaar zijn van zijn gedachten en gevoelens.

In het onderzoeksproject Participatie in Perspectief (PiP) waar ik junior onderzoeker bij ben, trappen we nog regelmatig in deze valkuil. Wij proberen ons steeds bewust te zijn dat we niet moeten denken voor een ander, in dit geval jongeren met cerebrale parese (CP). In samenwerking met 12 jongeren met CP (onze ambassadeurs) en de patiëntenvereniging de BOSK, doen wij onderzoek naar de participatie van jongeren in de maatschappij. Participatie dubbelop: participatie als onderwerp van onderzoek én participatie tijdens het proces van onderzoek doen. Maar hoe bewust we ook zijn, we betrappen ons er toch regelmatig op dat we invullen voor een ander. Zouden de jongerenambassadeurs wel tijd hebben om hier in mee te denken? Of is deze vraag te ingewikkeld voor ze?

Ook de jongeren met CP die we onderzoeken ervaren dit dagelijks in hun leven: ouders, artsen, leraren, therapeuten, die voor hen invullen hoe ze ergens over denken of wat ze voelen. Niet doen!
Wij ‘smeren’ continu NIVEA, Niet Invullen Voor Een Ander! En wat als je dan toch wil weten wat die collega, vriend, patiënt, enz. bezig houdt? Het kan soms heel simpel zijn: vraag het.  
 


laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief