De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Denken voor een ander: smeer NIVEA! BLOG Brainwave: Denken voor een ander: smeer NIVEA!

Hoe kan NIVEA aannames voorkomen? Sophie Wintels, junior onderzoeker, legt dat uit.

Doe je iets niet omdat je denkt dat de ander dat als vervelend kan ervaren? Vertel je een patiënt wel eens iets niet, bang dat hij of zij daar nog niet aan toe is? Iedereen doet het wel eens… aannames. Onbewust en met de beste bedoelingen, uit een soort zorgzaamheid voor de ander (met name in een zorgsetting!), kan je de neiging hebben om voor de ander te denken. Echter, je verliest vaak uit het oog dat de ander de mogelijkheid ontnomen wordt om zelf ergens op te reageren, om zelf een keuze te maken of aan te geven hoe hij of zij ergens over denkt.

De vraag is: is het af te leren? Ja dat is zeker af te leren. Afleren om niet voor een ander te denken is een proces. Bewustwording is stap 1. En daarna leren loslaten. Je bent verantwoordelijk voor de gedachten en gevoelens van jezelf, maar niet van die van een ander. Laat die ander ook eigenaar zijn van zijn gedachten en gevoelens.

In het onderzoeksproject Participatie in Perspectief (PiP) waar ik junior onderzoeker bij ben, trappen we nog regelmatig in deze valkuil. Wij proberen ons steeds bewust te zijn dat we niet moeten denken voor een ander, in dit geval jongeren met cerebrale parese (CP). In samenwerking met 12 jongeren met CP (onze ambassadeurs) en de patiëntenvereniging de BOSK, doen wij onderzoek naar de participatie van jongeren in de maatschappij. Participatie dubbelop: participatie als onderwerp van onderzoek én participatie tijdens het proces van onderzoek doen. Maar hoe bewust we ook zijn, we betrappen ons er toch regelmatig op dat we invullen voor een ander. Zouden de jongerenambassadeurs wel tijd hebben om hier in mee te denken? Of is deze vraag te ingewikkeld voor ze?

Ook de jongeren met CP die we onderzoeken ervaren dit dagelijks in hun leven: ouders, artsen, leraren, therapeuten, die voor hen invullen hoe ze ergens over denken of wat ze voelen. Niet doen!
Wij ‘smeren’ continu NIVEA, Niet Invullen Voor Een Ander! En wat als je dan toch wil weten wat die collega, vriend, patiënt, enz. bezig houdt? Het kan soms heel simpel zijn: vraag het.  
 


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief