De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Denken voor een ander: smeer NIVEA! BLOG Brainwave: Denken voor een ander: smeer NIVEA!

Hoe kan NIVEA aannames voorkomen? Sophie Wintels, junior onderzoeker, legt dat uit.

Doe je iets niet omdat je denkt dat de ander dat als vervelend kan ervaren? Vertel je een patiënt wel eens iets niet, bang dat hij of zij daar nog niet aan toe is? Iedereen doet het wel eens… aannames. Onbewust en met de beste bedoelingen, uit een soort zorgzaamheid voor de ander (met name in een zorgsetting!), kan je de neiging hebben om voor de ander te denken. Echter, je verliest vaak uit het oog dat de ander de mogelijkheid ontnomen wordt om zelf ergens op te reageren, om zelf een keuze te maken of aan te geven hoe hij of zij ergens over denkt.

De vraag is: is het af te leren? Ja dat is zeker af te leren. Afleren om niet voor een ander te denken is een proces. Bewustwording is stap 1. En daarna leren loslaten. Je bent verantwoordelijk voor de gedachten en gevoelens van jezelf, maar niet van die van een ander. Laat die ander ook eigenaar zijn van zijn gedachten en gevoelens.

In het onderzoeksproject Participatie in Perspectief (PiP) waar ik junior onderzoeker bij ben, trappen we nog regelmatig in deze valkuil. Wij proberen ons steeds bewust te zijn dat we niet moeten denken voor een ander, in dit geval jongeren met cerebrale parese (CP). In samenwerking met 12 jongeren met CP (onze ambassadeurs) en de patiëntenvereniging de BOSK, doen wij onderzoek naar de participatie van jongeren in de maatschappij. Participatie dubbelop: participatie als onderwerp van onderzoek én participatie tijdens het proces van onderzoek doen. Maar hoe bewust we ook zijn, we betrappen ons er toch regelmatig op dat we invullen voor een ander. Zouden de jongerenambassadeurs wel tijd hebben om hier in mee te denken? Of is deze vraag te ingewikkeld voor ze?

Ook de jongeren met CP die we onderzoeken ervaren dit dagelijks in hun leven: ouders, artsen, leraren, therapeuten, die voor hen invullen hoe ze ergens over denken of wat ze voelen. Niet doen!
Wij ‘smeren’ continu NIVEA, Niet Invullen Voor Een Ander! En wat als je dan toch wil weten wat die collega, vriend, patiënt, enz. bezig houdt? Het kan soms heel simpel zijn: vraag het.  
 


laatste nieuws

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

20-06-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

19-06-2018

Nu we weer allemaal veilig thuis zijn kunnen we terugkijken op een fantastische week! Alle handbikers van De Hoogstraat Highlanders hebben de berg bedwongen op zijn/haar eigen manier. [...] » Lees verder

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 30-06-2018

  Clinic Handbiken 'Trappen met je handen', Wilhelminapark, Utrecht

  13:30-14:30
  » Lees meer
 • 10-07-2018

  Clinic Zitvolleybal, Stadsplateau, bovenaan de trappen, voor ingang Stadskantoor Utrecht

  16:00-18:00
 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief