De Hoogstraat
 
BLOG Brainwave: Bewegen of beweging BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken.

In mijn promotieonderzoek ‘Oogbewegingen en zien na een beroerte’ aan de Universiteit Utrecht probeer ik uit te zoeken hoe het kan dat onze hersenen ogenschijnlijk eenvoudig alle visuele informatie die via de ogen binnenkomt kunnen verwerken. De meeste mensen bewegen zich met relatief weinig moeite door de chaos van bijvoorbeeld het centrum van Utrecht. Maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Grote techbedrijven proberen al jaren het menselijke visuele systeem na te bootsen met camera’s en kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Een notoir probleem is het onderscheiden van bewegingen die plaats vinden in de buitenwereld en bewegingen die plaats vinden als gevolg van een verplaatsing van de camera. Is die voetganger aan het lopen en verplaatst hij zich? Of is hij alleen verschoven op het beeld omdat de auto beweegt? Misschien meer sprekend tot de verbeelding: als je in een stilstaande trein zit terwijl de trein naast de jouwe vertrekt, kun je soms niet zien welke van de twee treinen nou in beweging is gekomen. Pas als de andere uit beeld is kom je tot de conclusie dat jouw trein nog steeds staat te wachten.

In de hersenen wordt dat probleem opgelost door de visuele informatie te combineren met motorische informatie. Vlak voordat de hersenen de spieren laten bewegen wordt ook alvast een waarschuwing naar de sensorische hersengebieden gestuurd dat er prikkels binnen gaan komen die voortkomen uit een eigen beweging. Dat is een nauwkeurig proces: er moet veel informatie uit verschillende hersengebieden worden gecombineerd op precies het juiste moment. Dat maakt het ook een kwetsbaar proces: een kleine beschadiging in de hersenen zou ertoe kunnen leiden dat dit proces niet meer goed verloopt. Vermoedelijk zou dit problemen kunnen opleveren zoals overprikkeling of zelfs hallucinaties. Helaas is de meerderheid van de literatuur over dit onderwerp gebaseerd op apenhersenen. Die lijken wel wat op mensenhersenen, maar zijn uiteraard niet exact hetzelfde. Daarom ben ik drie jaar geleden samen met mijn promotoren verschillende studies gestart om tegelijkertijd uit te zoeken hoe dit proces werkt bij mensen, en wat er mis kan gaan als de hersenen beschadigd raken. Volgend jaar eindigt mijn promotie, dan hoop ik alle vragen over dit onderwerp te kunnen beantwoorden.
 


laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief