De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Bewegen of beweging BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken.

In mijn promotieonderzoek ‘Oogbewegingen en zien na een beroerte’ aan de Universiteit Utrecht probeer ik uit te zoeken hoe het kan dat onze hersenen ogenschijnlijk eenvoudig alle visuele informatie die via de ogen binnenkomt kunnen verwerken. De meeste mensen bewegen zich met relatief weinig moeite door de chaos van bijvoorbeeld het centrum van Utrecht. Maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Grote techbedrijven proberen al jaren het menselijke visuele systeem na te bootsen met camera’s en kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Een notoir probleem is het onderscheiden van bewegingen die plaats vinden in de buitenwereld en bewegingen die plaats vinden als gevolg van een verplaatsing van de camera. Is die voetganger aan het lopen en verplaatst hij zich? Of is hij alleen verschoven op het beeld omdat de auto beweegt? Misschien meer sprekend tot de verbeelding: als je in een stilstaande trein zit terwijl de trein naast de jouwe vertrekt, kun je soms niet zien welke van de twee treinen nou in beweging is gekomen. Pas als de andere uit beeld is kom je tot de conclusie dat jouw trein nog steeds staat te wachten.

In de hersenen wordt dat probleem opgelost door de visuele informatie te combineren met motorische informatie. Vlak voordat de hersenen de spieren laten bewegen wordt ook alvast een waarschuwing naar de sensorische hersengebieden gestuurd dat er prikkels binnen gaan komen die voortkomen uit een eigen beweging. Dat is een nauwkeurig proces: er moet veel informatie uit verschillende hersengebieden worden gecombineerd op precies het juiste moment. Dat maakt het ook een kwetsbaar proces: een kleine beschadiging in de hersenen zou ertoe kunnen leiden dat dit proces niet meer goed verloopt. Vermoedelijk zou dit problemen kunnen opleveren zoals overprikkeling of zelfs hallucinaties. Helaas is de meerderheid van de literatuur over dit onderwerp gebaseerd op apenhersenen. Die lijken wel wat op mensenhersenen, maar zijn uiteraard niet exact hetzelfde. Daarom ben ik drie jaar geleden samen met mijn promotoren verschillende studies gestart om tegelijkertijd uit te zoeken hoe dit proces werkt bij mensen, en wat er mis kan gaan als de hersenen beschadigd raken. Volgend jaar eindigt mijn promotie, dan hoop ik alle vragen over dit onderwerp te kunnen beantwoorden.
 


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief