De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Behandelaar of onderzoeker? BLOG Brainwave: Behandelaar of onderzoeker?

Tijn van Diemen, GZ-psycholoog, wist zeker dat hij na zijn studie wilde behandelen, maar nam zich voor om ooit nog eens een artikel te schrijven.

Na menig universitaire studie kom je voor de keus te staan of je als behandelaar aan de slag wil of toch liever als onderzoeker. Voor mij was die vraag heel eenvoudig te beantwoorden: ik wilde behandelen. Wel had ik me tijdens mijn studie voorgenomen om ooit nog eens een artikel te schrijven voor een internationaal wetenschappelijk tijdschrift. Dat moest dan wel een onderwerp zijn dat er in de klinische praktijk toe deed, geen onderzoek om het onderzoek!

Dit voornemen is tijdens de eerste 10 jaar van mijn carrière erg naar de achtergrond verdwenen, zeg maar in slaap gesukkeld. Sterker nog, ik had echt het idee dat ik een behandelaar pure sang was. Al de vervolg cursussen en opleidingen waren daar op gericht.
Dit veranderde toen ik in mijn werk een interessante vraag tegen kwam waar nog geen onderzoek naar gedaan was. Op dat moment werd dat oude voornemen gewekt en het was ook weer helemaal terug. Dit was het moment om dat artikel te gaan schrijven! Met behulp van de afdeling research heb ik een cross-sectioneel onderzoek opgezet en met een student uitgevoerd. So far so good! In mijn toen nog naïeve gedachten kon ik wel even “een artikeltje” schrijven. Om een lang verhaal kort te maken heeft de onderzoeker van de afdeling research het artikel geschreven en ik heb met alle stappen mee mogen kijken. Dus geen artikel op mijn naam!

Het lastige was wel dat mijn voornemen klaar wakker was en zich niet meer zo makkelijk in slaap liet sussen! Om dit draakje te voeden heb ik in de jaren daarna een longitudinaal onderzoek opgezet en uitgevoerd naast mijn klinische werk. Langzaam maar zeker was ik niet meer alleen die behandelaar maar was ik ook “bezig met onderzoek”. Het artikel kwam er, echter het draakje bleef bestaan en het wilde meer onderzoek.

Gelukkig voor dat draakje kwam de mogelijkheid van een promotietraject op mijn pad. Meer dan de helft van mijn werkzame tijd ben ik nu bezig met wetenschappelijk onderzoek. Ik hoor mezelf ook regelmatig zeggen: “ik ben als onderzoeker verbonden aan …”. Wel vreemd hoe je van een behandelaar kan veranderen in een onderzoeker, of toch niet? Zit er wellicht een wetenschapper in iedere behandelaar (en omgekeerd)?


Tijn van Diemen, GZ-psycholoog (verbonden aan de Sint Maartenskliniek) EN onderzoeker (bij KCRU)


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief