De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Behandelaar of onderzoeker? BLOG Brainwave: Behandelaar of onderzoeker?

Tijn van Diemen, GZ-psycholoog, wist zeker dat hij na zijn studie wilde behandelen, maar nam zich voor om ooit nog eens een artikel te schrijven.

Na menig universitaire studie kom je voor de keus te staan of je als behandelaar aan de slag wil of toch liever als onderzoeker. Voor mij was die vraag heel eenvoudig te beantwoorden: ik wilde behandelen. Wel had ik me tijdens mijn studie voorgenomen om ooit nog eens een artikel te schrijven voor een internationaal wetenschappelijk tijdschrift. Dat moest dan wel een onderwerp zijn dat er in de klinische praktijk toe deed, geen onderzoek om het onderzoek!

Dit voornemen is tijdens de eerste 10 jaar van mijn carrière erg naar de achtergrond verdwenen, zeg maar in slaap gesukkeld. Sterker nog, ik had echt het idee dat ik een behandelaar pure sang was. Al de vervolg cursussen en opleidingen waren daar op gericht.
Dit veranderde toen ik in mijn werk een interessante vraag tegen kwam waar nog geen onderzoek naar gedaan was. Op dat moment werd dat oude voornemen gewekt en het was ook weer helemaal terug. Dit was het moment om dat artikel te gaan schrijven! Met behulp van de afdeling research heb ik een cross-sectioneel onderzoek opgezet en met een student uitgevoerd. So far so good! In mijn toen nog naïeve gedachten kon ik wel even “een artikeltje” schrijven. Om een lang verhaal kort te maken heeft de onderzoeker van de afdeling research het artikel geschreven en ik heb met alle stappen mee mogen kijken. Dus geen artikel op mijn naam!

Het lastige was wel dat mijn voornemen klaar wakker was en zich niet meer zo makkelijk in slaap liet sussen! Om dit draakje te voeden heb ik in de jaren daarna een longitudinaal onderzoek opgezet en uitgevoerd naast mijn klinische werk. Langzaam maar zeker was ik niet meer alleen die behandelaar maar was ik ook “bezig met onderzoek”. Het artikel kwam er, echter het draakje bleef bestaan en het wilde meer onderzoek.

Gelukkig voor dat draakje kwam de mogelijkheid van een promotietraject op mijn pad. Meer dan de helft van mijn werkzame tijd ben ik nu bezig met wetenschappelijk onderzoek. Ik hoor mezelf ook regelmatig zeggen: “ik ben als onderzoeker verbonden aan …”. Wel vreemd hoe je van een behandelaar kan veranderen in een onderzoeker, of toch niet? Zit er wellicht een wetenschapper in iedere behandelaar (en omgekeerd)?


Tijn van Diemen, GZ-psycholoog (verbonden aan de Sint Maartenskliniek) EN onderzoeker (bij KCRU)


laatste nieuws

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

20-06-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

19-06-2018

Nu we weer allemaal veilig thuis zijn kunnen we terugkijken op een fantastische week! Alle handbikers van De Hoogstraat Highlanders hebben de berg bedwongen op zijn/haar eigen manier. [...] » Lees verder

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 30-06-2018

  Clinic Handbiken 'Trappen met je handen', Wilhelminapark, Utrecht

  13:30-14:30
  » Lees meer
 • 10-07-2018

  Clinic Zitvolleybal, Stadsplateau, bovenaan de trappen, voor ingang Stadskantoor Utrecht

  16:00-18:00
 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief