De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brainwave: Behandelaar of onderzoeker? BLOG Brainwave: Behandelaar of onderzoeker?

Tijn van Diemen, GZ-psycholoog, wist zeker dat hij na zijn studie wilde behandelen, maar nam zich voor om ooit nog eens een artikel te schrijven.

Na menig universitaire studie kom je voor de keus te staan of je als behandelaar aan de slag wil of toch liever als onderzoeker. Voor mij was die vraag heel eenvoudig te beantwoorden: ik wilde behandelen. Wel had ik me tijdens mijn studie voorgenomen om ooit nog eens een artikel te schrijven voor een internationaal wetenschappelijk tijdschrift. Dat moest dan wel een onderwerp zijn dat er in de klinische praktijk toe deed, geen onderzoek om het onderzoek!

Dit voornemen is tijdens de eerste 10 jaar van mijn carrière erg naar de achtergrond verdwenen, zeg maar in slaap gesukkeld. Sterker nog, ik had echt het idee dat ik een behandelaar pure sang was. Al de vervolg cursussen en opleidingen waren daar op gericht.
Dit veranderde toen ik in mijn werk een interessante vraag tegen kwam waar nog geen onderzoek naar gedaan was. Op dat moment werd dat oude voornemen gewekt en het was ook weer helemaal terug. Dit was het moment om dat artikel te gaan schrijven! Met behulp van de afdeling research heb ik een cross-sectioneel onderzoek opgezet en met een student uitgevoerd. So far so good! In mijn toen nog naïeve gedachten kon ik wel even “een artikeltje” schrijven. Om een lang verhaal kort te maken heeft de onderzoeker van de afdeling research het artikel geschreven en ik heb met alle stappen mee mogen kijken. Dus geen artikel op mijn naam!

Het lastige was wel dat mijn voornemen klaar wakker was en zich niet meer zo makkelijk in slaap liet sussen! Om dit draakje te voeden heb ik in de jaren daarna een longitudinaal onderzoek opgezet en uitgevoerd naast mijn klinische werk. Langzaam maar zeker was ik niet meer alleen die behandelaar maar was ik ook “bezig met onderzoek”. Het artikel kwam er, echter het draakje bleef bestaan en het wilde meer onderzoek.

Gelukkig voor dat draakje kwam de mogelijkheid van een promotietraject op mijn pad. Meer dan de helft van mijn werkzame tijd ben ik nu bezig met wetenschappelijk onderzoek. Ik hoor mezelf ook regelmatig zeggen: “ik ben als onderzoeker verbonden aan …”. Wel vreemd hoe je van een behandelaar kan veranderen in een onderzoeker, of toch niet? Zit er wellicht een wetenschapper in iedere behandelaar (en omgekeerd)?


Tijn van Diemen, GZ-psycholoog (verbonden aan de Sint Maartenskliniek) EN onderzoeker (bij KCRU)


laatste nieuws

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

19-09-2018

Afgelopen zaterdag klonk om 12.00 het startschot voor de bijna 50 fietsers die de uitdaging aangingen: 25 uur fietsen voor De Hoogstraat. [...] » Lees verder

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

11-09-2018

Restaurants in Utrecht laten hun toegankelijkheid en gastvrijheid voor mensen met een handicap zien op vrijdag 5 oktober 2018 tijdens de nationale ‘Week van de toegankelijkheid’. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

10-09-2018

De Hoogstraat Revalidatie en het Opleidingscentrum NT-e introduceren een nieuwe behandelmethode bij spasticiteit: Extracorporale Shock Wave Therapie (ESWT). [...] » Lees verder

Open avond voor verpleegkundigen

Open avond voor verpleegkundigen

07-09-2018

Ben jij (aankomend) verpleegkundige en nieuwsgierig naar werken in de revalidatie? Onze verpleegkundigen vertellen je tijdens de open avond op 20 september graag welke mogelijkheden er zijn. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 19-09-2018

  Zitvolleybal, 3x gratis proeftrainen in De Hoogstraat, Utrecht

  20:00-21:30
  » Lees meer
 • 20-09-2018

  Open avond verpleegkundigen

  18:00-20:00
  » Lees meer
 • 22-09-2018

  Dag van de aangepaste sport, voor jong en oud, probeer het uit! Leusden

  10:00-12:00
  » Lees meer
 • 24-09-2018

  Open Avond: Dospovo Volksdansvereniging, Gymzaal, De Hoogstraat, Bring a Friend!

  19:30-22:15
  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief