De Hoogstraat
Steun ons!
 
Behandeling neuropatische pijn na dwarslaesie Behandeling neuropatische pijn na dwarslaesie

Op woensdag 24 september 2014 verdedigde Matagne Heutink haar proefschrift ‘Cognitief gedragstherapeutisch behandelprogramma voor chronische neuropathische pijn na een dwarslaesie’.

Dit proefschrift laat zien dat het ontwikkelde programma een nuttige aanvulling kan zijn op de revalidatie van mensen met een dwarslaesie en chronische neuropathische pijn.

Achtergrond
Mensen met een dwarslaesie kunnen veel last hebben van neuropathische pijn, ook bekend als zenuwpijn. Helaas bieden bestaande pijnbehandelingen vaak onvoldoende verlichting. Psychologische interventies, gericht op het zo goed mogelijk omgaan met pijn, kunnen daarom ook voor deze patiëntengroep bijdragen aan maatschappelijke participatie en kwaliteit van leven.

Programma
Het programma bestaat uit voorlichting, cognitieve en gedragstherapeutische elementen, sportworkshops en ontspanningsoefeningen met betrekking tot het omgaan met neuropathische pijn na een dwarslaesie. Het omvat elf groepsbijeenkomsten van drie uur, gedurende een periode van drie maanden. Het effect van dit behandelprogramma is onderzocht in een gerandomiseerde klinische trial bij 61 deelnemers in vier revalidatiecentra: De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht, Adelante in Hoensbroek, Het Roessingh in Enschede en Rijndam in Rotterdam.

Resultaten
Het programma leidde bij de interventiegroep tot een significante afname van angst en tot een significante toename van participatie in activiteiten ten opzichte van de controlegroep. Ook pijnintensiteit en pijngerelateerde beperkingen namen af, maar dit verschilde niet significant tussen de interventie- en de controlegroep. Negen maanden na het volgen van de interventie rapporteerden de deelnemers in de interventiegroep nog steeds positieve veranderingen op pijnintensiteit, pijngerelateerde beperkingen, angst en participatie.

Onderzoek
Matagne Heutink deed haar onderzoek vanuit het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde; het onderzoek- en innovatiecentrum van De Hoogstraat Revalidatie en het UMC Utrecht Hersencentrum. Promotoren zijn prof.dr. J.M.A. Visser-Meily en prof.dr. M.W.M. Post. De in dit proefschrift beschreven studies zijn mogelijk gemaakt door financiële steun van de Stichting De Hoogstraat Onderzoeksfonds te Utrecht en Pfizer (projectnummer 007-04). De studies zijn uitgevoerd binnen DALI voor PIJN (initiatief van Pfizer), een landelijk stimuleringsprogramma dat gericht was op optimalisatie van pijnzorg.

Plaats en tijd: Academiegebouw Utrecht 14.30 uur.
Meer informatie


laatste nieuws

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid en de ALS app voor naasten: nieuw nummer Revalidatie Magazine

20-06-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

De Hoogstraat Highlanders finishen allemaal bij de HandbikeBattle

19-06-2018

Nu we weer allemaal veilig thuis zijn kunnen we terugkijken op een fantastische week! Alle handbikers van De Hoogstraat Highlanders hebben de berg bedwongen op zijn/haar eigen manier. [...] » Lees verder

Promotie Mattijs Alsem

Promotie Mattijs Alsem

13-06-2018

Op dinsdag 10 juli zal Mattijs Alsem zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

De HandbikeBattle bijna van start!

De HandbikeBattle bijna van start!

12-06-2018

Gisteren zijn we allemaal na een lange reis veilig aangekomen in Oostenrijk. Vandaag de eerste kennismaking met 'de berg'. Wel even slikken, want dat is toch best pittig! [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 30-06-2018

  Clinic Handbiken 'Trappen met je handen', Wilhelminapark, Utrecht

  13:30-14:30
  » Lees meer
 • 10-07-2018

  Clinic Zitvolleybal, Stadsplateau, bovenaan de trappen, voor ingang Stadskantoor Utrecht

  16:00-18:00
 • 25-08-2018

  Sponsor Team Triathlon 2018, Veenendaal

  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief