De Hoogstraat
Steun ons!
 
Behandeling neuropatische pijn na dwarslaesie Behandeling neuropatische pijn na dwarslaesie

Op woensdag 24 september 2014 verdedigde Matagne Heutink haar proefschrift ‘Cognitief gedragstherapeutisch behandelprogramma voor chronische neuropathische pijn na een dwarslaesie’.

Dit proefschrift laat zien dat het ontwikkelde programma een nuttige aanvulling kan zijn op de revalidatie van mensen met een dwarslaesie en chronische neuropathische pijn.

Achtergrond
Mensen met een dwarslaesie kunnen veel last hebben van neuropathische pijn, ook bekend als zenuwpijn. Helaas bieden bestaande pijnbehandelingen vaak onvoldoende verlichting. Psychologische interventies, gericht op het zo goed mogelijk omgaan met pijn, kunnen daarom ook voor deze patiëntengroep bijdragen aan maatschappelijke participatie en kwaliteit van leven.

Programma
Het programma bestaat uit voorlichting, cognitieve en gedragstherapeutische elementen, sportworkshops en ontspanningsoefeningen met betrekking tot het omgaan met neuropathische pijn na een dwarslaesie. Het omvat elf groepsbijeenkomsten van drie uur, gedurende een periode van drie maanden. Het effect van dit behandelprogramma is onderzocht in een gerandomiseerde klinische trial bij 61 deelnemers in vier revalidatiecentra: De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht, Adelante in Hoensbroek, Het Roessingh in Enschede en Rijndam in Rotterdam.

Resultaten
Het programma leidde bij de interventiegroep tot een significante afname van angst en tot een significante toename van participatie in activiteiten ten opzichte van de controlegroep. Ook pijnintensiteit en pijngerelateerde beperkingen namen af, maar dit verschilde niet significant tussen de interventie- en de controlegroep. Negen maanden na het volgen van de interventie rapporteerden de deelnemers in de interventiegroep nog steeds positieve veranderingen op pijnintensiteit, pijngerelateerde beperkingen, angst en participatie.

Onderzoek
Matagne Heutink deed haar onderzoek vanuit het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde; het onderzoek- en innovatiecentrum van De Hoogstraat Revalidatie en het UMC Utrecht Hersencentrum. Promotoren zijn prof.dr. J.M.A. Visser-Meily en prof.dr. M.W.M. Post. De in dit proefschrift beschreven studies zijn mogelijk gemaakt door financiële steun van de Stichting De Hoogstraat Onderzoeksfonds te Utrecht en Pfizer (projectnummer 007-04). De studies zijn uitgevoerd binnen DALI voor PIJN (initiatief van Pfizer), een landelijk stimuleringsprogramma dat gericht was op optimalisatie van pijnzorg.

Plaats en tijd: Academiegebouw Utrecht 14.30 uur.
Meer informatie


laatste nieuws

Informatiemarkt NAH | 29 oktober

Informatiemarkt NAH | 29 oktober

21-09-2018

Heb je niet-aangeboren hersenletsel #NAH en heb je vragen over bijvoorbeeld wonen, werken of mantelzorg? Dan ben je van harte welkom op de informatiemarkt maandagavond 29 oktober 19-21. [...] » Lees verder

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

19-09-2018

Afgelopen zaterdag klonk om 12.00 het startschot voor de bijna 50 fietsers die de uitdaging aangingen: 25 uur fietsen voor De Hoogstraat. [...] » Lees verder

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

11-09-2018

Restaurants in Utrecht laten hun toegankelijkheid en gastvrijheid voor mensen met een handicap zien op vrijdag 5 oktober 2018 tijdens de nationale ‘Week van de toegankelijkheid’. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

10-09-2018

De Hoogstraat Revalidatie en het Opleidingscentrum NT-e introduceren een nieuwe behandelmethode bij spasticiteit: Extracorporale Shock Wave Therapie (ESWT). [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-09-2018

  Open Avond: Dospovo Volksdansvereniging, Gymzaal, De Hoogstraat, Bring a Friend!

  19:30-22:15
  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 07-11-2018

  NJK Boccia 2018, t/m 20 jr, MBO College, Hilversum

  » Lees meer
 • 13-11-2018

  Symposium Thuis in Dwarslaesiezorg

  16:30-21:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief