De Hoogstraat
Steun ons!
 
Behandeling neuropatische pijn na dwarslaesie Behandeling neuropatische pijn na dwarslaesie

Op woensdag 24 september 2014 verdedigde Matagne Heutink haar proefschrift ‘Cognitief gedragstherapeutisch behandelprogramma voor chronische neuropathische pijn na een dwarslaesie’.

Dit proefschrift laat zien dat het ontwikkelde programma een nuttige aanvulling kan zijn op de revalidatie van mensen met een dwarslaesie en chronische neuropathische pijn.

Achtergrond
Mensen met een dwarslaesie kunnen veel last hebben van neuropathische pijn, ook bekend als zenuwpijn. Helaas bieden bestaande pijnbehandelingen vaak onvoldoende verlichting. Psychologische interventies, gericht op het zo goed mogelijk omgaan met pijn, kunnen daarom ook voor deze patiëntengroep bijdragen aan maatschappelijke participatie en kwaliteit van leven.

Programma
Het programma bestaat uit voorlichting, cognitieve en gedragstherapeutische elementen, sportworkshops en ontspanningsoefeningen met betrekking tot het omgaan met neuropathische pijn na een dwarslaesie. Het omvat elf groepsbijeenkomsten van drie uur, gedurende een periode van drie maanden. Het effect van dit behandelprogramma is onderzocht in een gerandomiseerde klinische trial bij 61 deelnemers in vier revalidatiecentra: De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht, Adelante in Hoensbroek, Het Roessingh in Enschede en Rijndam in Rotterdam.

Resultaten
Het programma leidde bij de interventiegroep tot een significante afname van angst en tot een significante toename van participatie in activiteiten ten opzichte van de controlegroep. Ook pijnintensiteit en pijngerelateerde beperkingen namen af, maar dit verschilde niet significant tussen de interventie- en de controlegroep. Negen maanden na het volgen van de interventie rapporteerden de deelnemers in de interventiegroep nog steeds positieve veranderingen op pijnintensiteit, pijngerelateerde beperkingen, angst en participatie.

Onderzoek
Matagne Heutink deed haar onderzoek vanuit het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde; het onderzoek- en innovatiecentrum van De Hoogstraat Revalidatie en het UMC Utrecht Hersencentrum. Promotoren zijn prof.dr. J.M.A. Visser-Meily en prof.dr. M.W.M. Post. De in dit proefschrift beschreven studies zijn mogelijk gemaakt door financiële steun van de Stichting De Hoogstraat Onderzoeksfonds te Utrecht en Pfizer (projectnummer 007-04). De studies zijn uitgevoerd binnen DALI voor PIJN (initiatief van Pfizer), een landelijk stimuleringsprogramma dat gericht was op optimalisatie van pijnzorg.

Plaats en tijd: Academiegebouw Utrecht 14.30 uur.
Meer informatie


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Para Snow Day, maak kennis met paraskien en -snowboarden, Zoetermeer

  09:30-17:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief