De Hoogstraat
Steun ons!
 
ALS-patiënten krijgen meer eigen regie in zorg door eHealth ALS-patiënten krijgen meer eigen regie in zorg door eHealth

Deze maand start in het UMC Utrecht en De Hoogstraat Revalidatie een pilot waarbij ALS-patiënten via een app bijhouden hoe het met ze gaat.
 

Deze maand start in het UMC Utrecht en De Hoogstraat Revalidatie een pilot waarbij ALS-patiënten via een app bijhouden hoe het met ze gaat. Patiënt en zorgverlener hebben contact op het moment wanneer dat nodig is. Doel is dat patiënten meer regie krijgen over hun zorg door betere timing van informatie en begeleiding.

Alerts: een ‘digitale arts’ in de buurt
ALS is een zeldzame progressieve neuromusculaire aandoening. Revalidatieteams helpen patiënten bij het omgaan met de gevolgen van de aandoening met advies en hulpmiddelen. Het verloop van de ziekte verschilt sterk per persoon en daardoor is het moeilijk om informatie en begeleiding op het juiste moment te geven.
Via de app, ontwikkeld samen met app bouwer FocusCura, patiënten en hulpverleners, legt de patiënt  gewicht, fysiek functioneren en algemene gesteldheid vast. Verschillende zorgverleners van de patiënt zijn aangesloten op de app. De zorgverlener krijgt real-time informatie over de gezondheid van de patiënt en als het nodig is extra alerts. Op basis daarvan kan hij handelen. De revalidatiearts of een ander teamlid kan bijvoorbeeld contact opnemen als de patiënt in korte tijd veel gewicht verliest of informatie over communicatiehulpmiddelen mailen als iemand aangeeft dat het spreken moeilijker gaat.
 
Grote verandering zorg door eHealth
Door middel van de app, krijgen hulpverleners, maar ook patiënten zelf een beter beeld van hoe het met ze gaat. Ze kunnen hier vervolgens beter op anticiperen omdat ze gepersonaliseerde informatie hebben ontvangen. Vanuit de patiëntenvereniging ALS Patiënts Connected heeft Jan Kramer, zelf ALS patiënt, meegedacht met de ontwikkeling van de app en deze ook uitgeprobeerd. Hij is enthousiast: “Ik denk dat deze app een stap vooruit is. Het is positief dat duidelijke keuzes gemaakt zijn wanneer je welke informatie en zorg geeft. Het is best confronterend om in een grafiek te zien dat je achteruit bent gegaan, maar het helpt mij ook om beslissingen over bijvoorbeeld aanschaf van hulpmiddelen niet verder voor me uit te schuiven.”
Professor Anne Visser-Meily, medisch hoofd neurorevalidatie, verwacht dat op deze manier eHealth inzetten de revalidatiezorg gaat veranderen: “Veel mensen die wij in de revalidatie zien, bijvoorbeeld met een dwarslaesie of cerebrale parese, wil je over langere tijd volgen zonder ze onnodig naar een revalidatie instelling te laten komen. We weten namelijk dat er vaak op termijn complicaties zijn. Met deze app kunnen mensen thuis bijhouden hoe het met ze gaat en kunnen we ze toch tijdig advies geven wat ze kunnen doen om gezond te blijven. ”
 


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief