De Hoogstraat
Steun ons!
 
ALS-patiƫnten krijgen meer eigen regie in zorg door eHealth ALS-patiƫnten krijgen meer eigen regie in zorg door eHealth

Deze maand start in het UMC Utrecht en De Hoogstraat Revalidatie een pilot waarbij ALS-patiënten via een app bijhouden hoe het met ze gaat.
 

Deze maand start in het UMC Utrecht en De Hoogstraat Revalidatie een pilot waarbij ALS-patiënten via een app bijhouden hoe het met ze gaat. Patiënt en zorgverlener hebben contact op het moment wanneer dat nodig is. Doel is dat patiënten meer regie krijgen over hun zorg door betere timing van informatie en begeleiding.

Alerts: een ‘digitale arts’ in de buurt
ALS is een zeldzame progressieve neuromusculaire aandoening. Revalidatieteams helpen patiënten bij het omgaan met de gevolgen van de aandoening met advies en hulpmiddelen. Het verloop van de ziekte verschilt sterk per persoon en daardoor is het moeilijk om informatie en begeleiding op het juiste moment te geven.
Via de app, ontwikkeld samen met app bouwer FocusCura, patiënten en hulpverleners, legt de patiënt  gewicht, fysiek functioneren en algemene gesteldheid vast. Verschillende zorgverleners van de patiënt zijn aangesloten op de app. De zorgverlener krijgt real-time informatie over de gezondheid van de patiënt en als het nodig is extra alerts. Op basis daarvan kan hij handelen. De revalidatiearts of een ander teamlid kan bijvoorbeeld contact opnemen als de patiënt in korte tijd veel gewicht verliest of informatie over communicatiehulpmiddelen mailen als iemand aangeeft dat het spreken moeilijker gaat.
 
Grote verandering zorg door eHealth
Door middel van de app, krijgen hulpverleners, maar ook patiënten zelf een beter beeld van hoe het met ze gaat. Ze kunnen hier vervolgens beter op anticiperen omdat ze gepersonaliseerde informatie hebben ontvangen. Vanuit de patiëntenvereniging ALS Patiënts Connected heeft Jan Kramer, zelf ALS patiënt, meegedacht met de ontwikkeling van de app en deze ook uitgeprobeerd. Hij is enthousiast: “Ik denk dat deze app een stap vooruit is. Het is positief dat duidelijke keuzes gemaakt zijn wanneer je welke informatie en zorg geeft. Het is best confronterend om in een grafiek te zien dat je achteruit bent gegaan, maar het helpt mij ook om beslissingen over bijvoorbeeld aanschaf van hulpmiddelen niet verder voor me uit te schuiven.”
Professor Anne Visser-Meily, medisch hoofd neurorevalidatie, verwacht dat op deze manier eHealth inzetten de revalidatiezorg gaat veranderen: “Veel mensen die wij in de revalidatie zien, bijvoorbeeld met een dwarslaesie of cerebrale parese, wil je over langere tijd volgen zonder ze onnodig naar een revalidatie instelling te laten komen. We weten namelijk dat er vaak op termijn complicaties zijn. Met deze app kunnen mensen thuis bijhouden hoe het met ze gaat en kunnen we ze toch tijdig advies geven wat ze kunnen doen om gezond te blijven. ”
 


laatste nieuws

Rolstoelvaardigheid bij kinderen genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs

Rolstoelvaardigheid bij kinderen genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs

16-10-2018

Het onderzoek ‘Rolstoelvaardigheid bij kinderen’ van Marleen Sol is geselecteerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2018. [...] » Lees verder

Vernieuwde privacyverklaring

Vernieuwde privacyverklaring

11-10-2018

Het is u ongetwijfeld niet ontgaan dat er nieuwe Europese privacyregels (AVG) van kracht zijn geworden. Ook wij hebben maatregelen genomen om te zorgen dat we aan de nieuwe wetgeving voldoen.
  [...] » Lees verder

Prijs voor 'WijenCp'

Prijs voor 'WijenCp'

10-10-2018

Website www.WijenCP.nl is op de internationale WorldCPDay 2018 in de prijzen gevallen. [...] » Lees verder

Informatiemiddag voor volwassenen met CP | 2 november 2018

Informatiemiddag voor volwassenen met CP | 2 november 2018

09-10-2018

Vrijdag 2 november organiseren de BOSK en De Hoogstraat Revalidatie een interactieve informatiemiddag ‘CP-Dichtbij’. De middag is bedoeld voor volwassenen met Cerebrale Parese en vindt plaats bij De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 02-11-2018

  Informatiemiddag voor volwassenen met CP

  14:00-17:00, Rembrandtkade 10, Utrecht
  » Lees meer
 • 03-11-2018

  Badminton zonder Drempels: Demonstratiedag & Clinic, Sporthal Parijsch, Culemborg

  13:00-16:00
  » Lees meer
 • 07-11-2018

  NJK Boccia 2018, t/m 20 jr, MBO College, Hilversum

  » Lees meer
 • 13-11-2018

  Symposium Thuis in Dwarslaesiezorg

  16:30-21:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief