De Hoogstraat
Steun ons!
 

Voorspellen van self-efficacy en/of participatie van revalidanten en hun naasten

 

In het POWER-onderzoek zijn we geïnteresseerd in self-efficacy (het vertrouwen dat mensen hebben in hun eigen kunnen of om om te gaan met lastige situaties) en participatie (het ‘deelnemen’ in de maatschappij) van koppels van revalidanten en hun naasten. In het onderzoek onderscheiden we twee subdoelstellingen:
Het achterhalen van risicofactoren voor problemen in self-efficacy en participatie op de lange termijn;
Het vergroten van self-efficacy en participatie van revalidanten en naasten door de inzet van extra begeleiding van maatschappelijk werk (in de vorm van zogenaamde toekomstberaden).
 

Doel/vraagstelling

Het doel van de huidige opdracht richt op de eerstgenoemde doelstelling. De bijbehorende onderzoeksvraag is: kunnen self-efficacy en/of participatie van koppels bestaande uit revalidanten en hun naasten in de thuissituatie al vroegtijdig in de revalidatie voorspelt worden aan de hand van psychologische kenmerken? Zijn de gevonden resultaten binnen de totale groep ook van toepassing binnen de twee afzonderlijke diagnosegroepen van niet-aangeboren-hersenletsel en dwarslaesie, of zijn hierin verschillen op te merken?
 
In het landelijk POWER-onderzoek hebben veel revalidanten met niet-aangeboren-hersenletsel of een dwarslaesie en hun naasten op verschillende momenten vragenlijsten ingevuld. Data uit de vragenlijsten kunnen gebruikt worden om de onderzoeksvraag te beantwoorden.
 
In de opdracht kan gekozen worden om te richten op self-efficacy of op participatie.
 

Soort project

De student verzamelt literatuur gericht op de vraagstelling, voert statistische analyses uit en schrijft een rapportage in de vorm van een Engelstalige scriptie/artikel.
 

Gewenste studierichting

Wetenschappelijke studie vergelijkbaar met psychologie, gezondheidswetenschappen, of sociale wetenschappen.
 

Duur

3 tot 6 maanden

 

Standplaats

Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, het onderzoeks- en innovatiecentrum van UMC Utrecht Hersencentrum en De Hoogstraat Revalidatie.
Locatie: De Hoogstraat Revalidatie te Utrecht
 

Contactpersoon

Eline Scholten

Interesse in deze stageopdracht? Vul dit formulier in en mail het met je CV naar  de contactpersoon.  Je aanvraag wordt dan door ons beoordeeld. Alleen volledig ingevulde formulieren in combinatie met een CV worden in behandeling genomen.

Ben je geneeskundestudent en heb je interesse in deze stageopdracht? Neem dan contact op met Esther Dekker 

laatste nieuws binnen Onderzoek & innovatie

WWW-wijzer biedt ouders houvast bij (revalidatie)hulpvraag

WWW-wijzer biedt ouders houvast bij (revalidatie)hulpvraag

10-07-2018

Ouders van kinderen met een lichamelijke beperking spelen vanzelfsprekend  een belangrijke rol in het functioneren van hun kind en gezin. Het is daarom belangrijk om -naast het kind- ook aandacht te hebben voor het gezin als geheel. Er is bij hen veel behoefte aan informatie. Om ouders te helpen met het inventariseren van hun ondersteuningsbehoeften ontwikkelde onderzoeker Mattijs Alsem samen met ouders een digitaal instrument, de WWW-wijzer. Alsem promoveert vandaag op zijn onderzoek naar het effect van dit instrument. [...] » Lees verder

Focus op persoonlijke en omgevingsfactoren belangrijk in bevorderen participatie

Focus op persoonlijke en omgevingsfactoren belangrijk in bevorderen participatie

04-07-2018

Jongeren met CP vertellen zelf wat hen helpt en hindert. [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Revalideren is (nog) geen topsport!

BLOG Brainwave: Revalideren is (nog) geen topsport!

03-07-2018

Op het gebied van fysieke activiteit, slaap en voeding zijn nog heel wat stappen te zetten binnen de revalidatie. Daarover schrijft senior onderzoeker Olaf Verschuren. [...] » Lees verder

Dr. Jan-Willem Meijer nieuwe bestuurder De Hoogstraat Revalidatie

27-06-2018

Op 15 oktober aanstaande treedt dr. Jan-Willem Meijer (52) aan als bestuurder van De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht. Hij volgt Steven Berdenis van Berlekom op die recent begonnen is als directeur van het Liliane Fonds. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Recente  publicatie  kenniscentrum

  Ten Brink AF, Matthijs Biesbroek J, Oort Q, Visser-Meily JMA, Nijboer TCW.

Peripersonal and extrapersonal visuospatial neglect in different frames of reference: A brain lesion-symptom mapping study.

Behav Brain Res. 2018 Jun 22. [Epub ahead of print]
 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief