De Hoogstraat
Steun ons!
 

Een psychosociale e-health interventie voor partners van ALS patiënten
 

 

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is één van de meest ernstige en invaliderende
aandoeningen van het zenuwstelsel. De eerste verschijnselen zijn vaak verminderde kracht in de armen of benen, of moeite met spreken, slikken of ademen. Wanneer de zenuwcellen volledig afgestorven zijn kunnen de hersenen de spieren niet meer aansturen en raakt de patiënt verlamd. Patiënten overlijden door zwakte van de ademhalingsspieren, gemiddeld drie jaar na de eerste verschijnselen.
 
Patiënten met ALS worden gedurende het ziekteverloop steeds meer afhankelijk van ondersteuning bij dagelijkse bezigheden. Mantelzorgers, vaak de partners van de patiënten, spelen bij de ondersteuning van ALS patiënten een cruciale rol en worden vaak de belangrijkste hulpverleners voor deze doelgroep. Het bieden van mantelzorg aan patiënten met ALS is een intensieve taak. Onderzoek toont aan dat het gevoel van overbelasting van mantelzorgers van patiënten met ALS tijdens het ziekteverloop significant verslechtert.
 
Vanuit het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht en het ALS Centrum is er een psychosociale interventie ontwikkeld om de mantelzorgers van ALS patiënten beter te kunnen ondersteunen bij de zorgtaken. De interventie bestaat uit 1 face-to-face bezoek van een psycholoog, 6 online begeleide modules en een telefonisch gesprek. Daarnaast is er mogelijkheid tot lotgenotencontact. Het doel van de interventie is dat partners een groter gevoel van controle gaan ervaren over het uitvoeren van de zorgtaken. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken wat de effectiviteit van de interventie is. Naast de effectiviteit willen we graag meer weten over de ervaringen van mantelzorgers met het gebruik van het ondersteuningsprogramma.
 

Doel/vraagstelling

Wat zijn de ervaringen van partners van mensen met ALS met het doorlopen van de interventie? Helpt de interventie de partners? Vinden zijn het prettig om op deze manier ondersteuning te krijgen?
 

Soort project

In dit project neemt de student semigestructureerd interviews af bij partners van ALS patiënten die de interventie hebben gevolgd. De student verzamelt literatuur over het gekozen onderwerp en analyseert de kwalitatieve data.
 

Gewenste studierichting

Psychologie, Gezondheidswetenschappen, Verplegingswetenschappen, Geneeskunde etc.
Enige ervaring met kwalitatief onderzoek is gewenst.
 

Duur

In overleg.
 

Startdatum

Per direct.
 

Standplaats

UMCU Utrecht
 

Contactpersoon

Jessica de Wit, j.m.m.dewit-8@umcutrecht.nl

Interesse in deze stageopdracht? Vul dit formulier in en mail het met je CV naar  de contactpersoon.  Je aanvraag wordt dan door ons beoordeeld. Alleen volledig ingevulde formulieren in combinatie met een CV worden in behandeling genomen.

Ben je geneeskundestudent en heb je interesse in deze stageopdracht? Neem dan contact op met Esther Dekker


 

laatste nieuws binnen Onderzoek & innovatie

Rolstoelvaardigheid  bij kinderen genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs

Rolstoelvaardigheid bij kinderen genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs

16-10-2018

Het onderzoek ‘Rolstoelvaardigheid bij kinderen’ van Marleen Sol is geselecteerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2018. [...] » Lees verder

Vernieuwde privacyverklaring

Vernieuwde privacyverklaring

11-10-2018

Het is u ongetwijfeld niet ontgaan dat er nieuwe Europese privacyregels (AVG) van kracht zijn geworden. Ook wij hebben maatregelen genomen om te zorgen dat we aan de nieuwe wetgeving voldoen.
  [...] » Lees verder

Prijs voor 'WijenCp'

Prijs voor 'WijenCp'

10-10-2018

Website www.WijenCP.nl is op de internationale WorldCPDay 2018 in de prijzen gevallen. [...] » Lees verder

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

19-09-2018

Afgelopen zaterdag klonk om 12.00 het startschot voor de bijna 50 fietsers die de uitdaging aangingen: 25 uur fietsen voor De Hoogstraat. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Recente  publicatie  kenniscentrum

  Verberne DPJ, Post MWM, Köhler S, Carey LM, Visser-Meily JMA, van Heugten CM.

Course of Social Participation in the First 2 Years After Stroke and Its Associations With Demographic and Stroke-Related Factors.

Neurorehabil Neural Repair. 2018 Sep 4:1545968318796341
 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief