De Hoogstraat
Steun ons!
 

Een psychosociale e-health interventie voor partners van ALS patiënten
 

 

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is één van de meest ernstige en invaliderende
aandoeningen van het zenuwstelsel. De eerste verschijnselen zijn vaak verminderde kracht in de armen of benen, of moeite met spreken, slikken of ademen. Wanneer de zenuwcellen volledig afgestorven zijn kunnen de hersenen de spieren niet meer aansturen en raakt de patiënt verlamd. Patiënten overlijden door zwakte van de ademhalingsspieren, gemiddeld drie jaar na de eerste verschijnselen.
 
Patiënten met ALS worden gedurende het ziekteverloop steeds meer afhankelijk van ondersteuning bij dagelijkse bezigheden. Mantelzorgers, vaak de partners van de patiënten, spelen bij de ondersteuning van ALS patiënten een cruciale rol en worden vaak de belangrijkste hulpverleners voor deze doelgroep. Het bieden van mantelzorg aan patiënten met ALS is een intensieve taak. Onderzoek toont aan dat het gevoel van overbelasting van mantelzorgers van patiënten met ALS tijdens het ziekteverloop significant verslechtert.
 
Vanuit het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht en het ALS Centrum is er een psychosociale interventie ontwikkeld om de mantelzorgers van ALS patiënten beter te kunnen ondersteunen bij de zorgtaken. De interventie bestaat uit 1 face-to-face bezoek van een psycholoog, 6 online begeleide modules en een telefonisch gesprek. Daarnaast is er mogelijkheid tot lotgenotencontact. Het doel van de interventie is dat partners een groter gevoel van controle gaan ervaren over het uitvoeren van de zorgtaken. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken wat de effectiviteit van de interventie is. Naast de effectiviteit willen we graag meer weten over de ervaringen van mantelzorgers met het gebruik van het ondersteuningsprogramma.
 

Doel/vraagstelling

Wat zijn de ervaringen van partners van mensen met ALS met het doorlopen van de interventie? Helpt de interventie de partners? Vinden zijn het prettig om op deze manier ondersteuning te krijgen?
 

Soort project

In dit project neemt de student semigestructureerd interviews af bij partners van ALS patiënten die de interventie hebben gevolgd. De student verzamelt literatuur over het gekozen onderwerp en analyseert de kwalitatieve data.
 

Gewenste studierichting

Psychologie, Gezondheidswetenschappen, Verplegingswetenschappen, Geneeskunde etc.
Enige ervaring met kwalitatief onderzoek is gewenst.
 

Duur

In overleg.
 

Startdatum

Per direct.
 

Standplaats

UMCU Utrecht
 

Contactpersoon

Jessica de Wit, j.m.m.dewit-8@umcutrecht.nl

Interesse in deze stageopdracht? Vul dit formulier in en mail het met je CV naar  de contactpersoon.  Je aanvraag wordt dan door ons beoordeeld. Alleen volledig ingevulde formulieren in combinatie met een CV worden in behandeling genomen.

Ben je geneeskundestudent en heb je interesse in deze stageopdracht? Neem dan contact op met Esther Dekker


 

laatste nieuws binnen Onderzoek & innovatie

WWW-wijzer biedt ouders houvast bij (revalidatie)hulpvraag

WWW-wijzer biedt ouders houvast bij (revalidatie)hulpvraag

10-07-2018

Ouders van kinderen met een lichamelijke beperking spelen vanzelfsprekend  een belangrijke rol in het functioneren van hun kind en gezin. Het is daarom belangrijk om -naast het kind- ook aandacht te hebben voor het gezin als geheel. Er is bij hen veel behoefte aan informatie. Om ouders te helpen met het inventariseren van hun ondersteuningsbehoeften ontwikkelde onderzoeker Mattijs Alsem samen met ouders een digitaal instrument, de WWW-wijzer. Alsem promoveert vandaag op zijn onderzoek naar het effect van dit instrument. [...] » Lees verder

Focus op persoonlijke en omgevingsfactoren belangrijk in bevorderen participatie

Focus op persoonlijke en omgevingsfactoren belangrijk in bevorderen participatie

04-07-2018

Jongeren met CP vertellen zelf wat hen helpt en hindert. [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Revalideren is (nog) geen topsport!

BLOG Brainwave: Revalideren is (nog) geen topsport!

03-07-2018

Op het gebied van fysieke activiteit, slaap en voeding zijn nog heel wat stappen te zetten binnen de revalidatie. Daarover schrijft senior onderzoeker Olaf Verschuren. [...] » Lees verder

Dr. Jan-Willem Meijer nieuwe bestuurder De Hoogstraat Revalidatie

27-06-2018

Op 15 oktober aanstaande treedt dr. Jan-Willem Meijer (52) aan als bestuurder van De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht. Hij volgt Steven Berdenis van Berlekom op die recent begonnen is als directeur van het Liliane Fonds. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Recente  publicatie  kenniscentrum

  Ten Brink AF, Matthijs Biesbroek J, Oort Q, Visser-Meily JMA, Nijboer TCW.

Peripersonal and extrapersonal visuospatial neglect in different frames of reference: A brain lesion-symptom mapping study.

Behav Brain Res. 2018 Jun 22. [Epub ahead of print]
 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief