De Hoogstraat
Steun ons!
 

Een psychosociale e-health interventie voor partners van ALS patiënten
 

 

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is één van de meest ernstige en invaliderende
aandoeningen van het zenuwstelsel. De eerste verschijnselen zijn vaak verminderde kracht in de armen of benen, of moeite met spreken, slikken of ademen. Wanneer de zenuwcellen volledig afgestorven zijn kunnen de hersenen de spieren niet meer aansturen en raakt de patiënt verlamd. Patiënten overlijden door zwakte van de ademhalingsspieren, gemiddeld drie jaar na de eerste verschijnselen.
 
Patiënten met ALS worden gedurende het ziekteverloop steeds meer afhankelijk van ondersteuning bij dagelijkse bezigheden. Mantelzorgers, vaak de partners van de patiënten, spelen bij de ondersteuning van ALS patiënten een cruciale rol en worden vaak de belangrijkste hulpverleners voor deze doelgroep. Het bieden van mantelzorg aan patiënten met ALS is een intensieve taak. Onderzoek toont aan dat het gevoel van overbelasting van mantelzorgers van patiënten met ALS tijdens het ziekteverloop significant verslechtert.
 
Vanuit het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht en het ALS Centrum is er een psychosociale interventie ontwikkeld om de mantelzorgers van ALS patiënten beter te kunnen ondersteunen bij de zorgtaken. De interventie bestaat uit 1 face-to-face bezoek van een psycholoog, 6 online begeleide modules en een telefonisch gesprek. Daarnaast is er mogelijkheid tot lotgenotencontact. Het doel van de interventie is dat partners een groter gevoel van controle gaan ervaren over het uitvoeren van de zorgtaken. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken wat de effectiviteit van de interventie is. Naast de effectiviteit willen we graag meer weten over de ervaringen van mantelzorgers met het gebruik van het ondersteuningsprogramma.
 

Doel/vraagstelling

Wat zijn de ervaringen van partners van mensen met ALS met het doorlopen van de interventie? Helpt de interventie de partners? Vinden zijn het prettig om op deze manier ondersteuning te krijgen?
 

Soort project

In dit project neemt de student semigestructureerd interviews af bij partners van ALS patiënten die de interventie hebben gevolgd. De student verzamelt literatuur over het gekozen onderwerp en analyseert de kwalitatieve data.
 

Gewenste studierichting

Psychologie, Gezondheidswetenschappen, Verplegingswetenschappen, Geneeskunde etc.
Enige ervaring met kwalitatief onderzoek is gewenst.
 

Duur

In overleg.
 

Startdatum

Per direct.
 

Standplaats

UMCU Utrecht
 

Contactpersoon

Jessica de Wit, j.m.m.dewit-8@umcutrecht.nl

Interesse in deze stageopdracht? Vul dit formulier in en mail het met je CV naar  de contactpersoon.  Je aanvraag wordt dan door ons beoordeeld. Alleen volledig ingevulde formulieren in combinatie met een CV worden in behandeling genomen.

Ben je geneeskundestudent en heb je interesse in deze stageopdracht? Neem dan contact op met Esther Dekker


 

laatste nieuws binnen Onderzoek & innovatie

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

BLOG Brainwave: Samenwerken in klinische netwerken is de toekomst!

01-03-2018

Revalidatiearts Janneke Stolwijk-Swüste over de stroom van nieuwe kennis en bijblijven [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Recente  publicatie  kenniscentrum

  De Graaf JA, Van Mierlo ML, Post MW, Achterberg WP, Kappelle LJ, Visser-Meily JMA.

Long-term restrictions in participation in stroke survivors under and over 70 years of age.

Disabil Rehabil. 2018 Mar;40(6):637-645

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief