De Hoogstraat
 

App voor mantelzorgers van mensen met ALS

 

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is één van de meest ernstige en invaliderende
aandoeningen van het zenuwstelsel. ALS leidt tot progressieve zwakte van spieren in armen,
benen, gelaat en romp doordat motorische zenuwcellen langzaam afsterven. Wanneer de zenuwcellen volledig afgestorven zijn kunnen de hersenen de spieren niet meer aansturen en raakt de patiënt verlamd. Patiënten overlijden gemiddeld drie jaar na de eerste verschijnselen.
 
Patiënten met ALS worden gedurende het ziekteverloop steeds meer afhankelijk van ondersteuning bij dagelijkse bezigheden. Mantelzorgers, vaak de partners van de patiënten, spelen bij de ondersteuning van ALS patiënten een cruciale rol en worden vaak de belangrijkste hulpverleners voor deze doelgroep. Het bieden van mantelzorg aan patiënten met ALS is een intensieve taak. Onderzoek toont aan dat het gevoel van overbelasting van mantelzorgers van patiënten met ALS tijdens het ziekteverloop significant verslechtert. Vanuit het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht en het ALS Centrum wordt een app ontwikkeld om de mantelzorgers van ALS patiënten beter te kunnen ondersteunen bij de zorgtaken. Deze app wordt door maatschappelijk werkers en mantelzorgers getest in een pilot studie.
 

Doel/vraagstelling

Wat zijn de ervaringen van ALS mantelzorgers en maatschappelijk werkers met de app?
Leidt de app tot een vergroot gevoel van controle over het uitvoeren van zorgtaken bij ALS mantelzorgers?
 

Soort project

In dit pilot project wordt gebruik gemaakt van een mixed-method design waarbij kwalitatief en kwantitatief onderzoek gecombineerd worden. In dit project worden 10 mantelzorgers en 3 maatschappelijk werkers geïncludeerd. De student werkt mee aan het verzamelen van kwalitatieve data aan de hand van semi-gestructureerde interviews met mantelzorgers van mensen met ALS en maatschappelijk werkers. Daarnaast neemt de student vragenlijsten af bij de mantelzorgers en maatschappelijk werkers. De student verzamelt literatuur over het gekozen onderwerp en analyseert de kwalitatieve en kwantitatieve data.
 

Gewenste studierichting

Psychologie, gezondheidswetenschappen, geneeskunde etc. Enige ervaring met kwantitatief en kwalitatief onderzoek is gewenst
 

Duur

Minimaal 20 weken. Start juli/augustus.
 

Standplaats

UMCU Utrecht
 

Contactpersoon

Jessica de Wit, j.m.m.dewit-8@umcutrecht.nl

Interesse in deze stageopdracht? Vul dit formulier in en mail het met je CV naar  de contactpersoon.  Je aanvraag wordt dan door ons beoordeeld. Alleen volledig ingevulde formulieren in combinatie met een CV worden in behandeling genomen.

Ben je geneeskundestudent en heb je interesse in deze stageopdracht? Neem dan contact op met Esther Dekker


 

laatste nieuws binnen Onderzoek & innovatie

BLOG Brainwave: Melk en meer: over behoeften in de zorg

BLOG Brainwave: Melk en meer: over behoeften in de zorg

03-10-2017

Psycholoog en onderzoeker Maarten Fischer schrijft over autonomie, competentie en verbondenheid. [...] » Lees verder

Landelijk publieksonderzoek over navigeren

Landelijk publieksonderzoek over navigeren

22-09-2017

Hoe kan het dat de ene persoon weleens verdwaalt en de ander een wandelend kompas lijkt? Het Weekend van de Wetenschap roept heel Nederland op mee te doen aan het onderzoek naar navigeren.
  [...] » Lees verder

Publicatie: Het hebben van vertrouwen in relatie tot secundaire gezondheidsproblemen bij mensen met een dwarslaesie

Publicatie: Het hebben van vertrouwen in relatie tot secundaire gezondheidsproblemen bij mensen met een dwarslaesie

22-09-2017

Een systematische review en meta-analyse gepubliceerd in Archives of Physical Medicine and Rehabilitation.
  [...] » Lees verder

Posterpresentatie congres AACPDM

Posterpresentatie congres AACPDM

14-09-2017

Deze week zijn Marjolijn Ketelaar en Chris Gmelig Meyling in Montreal, Canada. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Recente  publicatie  kenniscentrum

Van Lieshout ECC, Visser-Meily JMA, Neggers SFW, Van der Worp HB, Dijkhuizen RM.

Brain stimulation for arm recovery after stroke (B-STARS): protocol for a randomised controlled trial in subacute stroke patients.

BMJ Open. 2017 Aug 28;7(8):e016566.

B-STARS is de afkorting voor Brain-Stimulation for Arm Recovery after Stroke. Kort gezegd houdt de B-STARS studie zich bezig met het bevorderen van armherstel na een beroerte door middel van hersenstimulatie.

In dit onderzoek wordt er gebruik gemaakt van niet-invasieve hersenstimulatie. Transcraniële magnetische stimulatie (TMS) om precies te zijn. Het is een vrij korte en pijnloze behandeling waarbij er een spoel op de schedel wordt geplaatst op de plek waar de hersenen onder andere de motoriek aanstuurt.

In dit protocol artikel wordt uitvoerig beschreven op wat voor manier deze studie wordt uitgevoerd. Zo vindt het onderzoek bijvoorbeeld plaats in revalidatiecentrum De Hoogstraat en duurt de behandeling 10 dagen.  


 
 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief