De Hoogstraat
 

App voor mantelzorgers van mensen met ALS

 

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is één van de meest ernstige en invaliderende
aandoeningen van het zenuwstelsel. ALS leidt tot progressieve zwakte van spieren in armen,
benen, gelaat en romp doordat motorische zenuwcellen langzaam afsterven. Wanneer de zenuwcellen volledig afgestorven zijn kunnen de hersenen de spieren niet meer aansturen en raakt de patiënt verlamd. Patiënten overlijden gemiddeld drie jaar na de eerste verschijnselen.
 
Patiënten met ALS worden gedurende het ziekteverloop steeds meer afhankelijk van ondersteuning bij dagelijkse bezigheden. Mantelzorgers, vaak de partners van de patiënten, spelen bij de ondersteuning van ALS patiënten een cruciale rol en worden vaak de belangrijkste hulpverleners voor deze doelgroep. Het bieden van mantelzorg aan patiënten met ALS is een intensieve taak. Onderzoek toont aan dat het gevoel van overbelasting van mantelzorgers van patiënten met ALS tijdens het ziekteverloop significant verslechtert. Vanuit het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht en het ALS Centrum wordt een app ontwikkeld om de mantelzorgers van ALS patiënten beter te kunnen ondersteunen bij de zorgtaken. Deze app wordt door maatschappelijk werkers en mantelzorgers getest in een pilot studie.
 

Doel/vraagstelling

Wat zijn de ervaringen van ALS mantelzorgers en maatschappelijk werkers met de app?
Leidt de app tot een vergroot gevoel van controle over het uitvoeren van zorgtaken bij ALS mantelzorgers?
 

Soort project

In dit pilot project wordt gebruik gemaakt van een mixed-method design waarbij kwalitatief en kwantitatief onderzoek gecombineerd worden. In dit project worden 10 mantelzorgers en 3 maatschappelijk werkers geïncludeerd. De student werkt mee aan het verzamelen van kwalitatieve data aan de hand van semi-gestructureerde interviews met mantelzorgers van mensen met ALS en maatschappelijk werkers. Daarnaast neemt de student vragenlijsten af bij de mantelzorgers en maatschappelijk werkers. De student verzamelt literatuur over het gekozen onderwerp en analyseert de kwalitatieve en kwantitatieve data.
 

Gewenste studierichting

Psychologie, gezondheidswetenschappen, geneeskunde etc. Enige ervaring met kwantitatief en kwalitatief onderzoek is gewenst
 

Duur

Minimaal 20 weken. Start juli/augustus.
 

Standplaats

UMCU Utrecht
 

Contactpersoon

Jessica de Wit, j.m.m.dewit-8@umcutrecht.nl

Interesse in deze stageopdracht? Vul dit formulier in en mail het met je CV naar  de contactpersoon.  Je aanvraag wordt dan door ons beoordeeld. Alleen volledig ingevulde formulieren in combinatie met een CV worden in behandeling genomen.

Ben je geneeskundestudent en heb je interesse in deze stageopdracht? Neem dan contact op met Esther Dekker


 

laatste nieuws binnen Onderzoek & innovatie

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Recente  publicatie  kenniscentrum

  Alsem MW, Van Meeteren KM, Verhoef M, Schmitz MJWM, Jongmans MJ, Meily-Visser JMA, Ketelaar M.

Co-creation of a digital tool for the empowerment of parents of children with physical disabilities.

Res Involv Engagem. 2017 Dec 11;3:26.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief