De Hoogstraat
Steun ons!
 

(Over)belasting bij naasten te voorspellen?


 

Het krijgen van blijvend hersenletsel of een dwarslaesie heeft grote gevolgen voor de revalidant, maar ook de impact op het leven van de mensen in zijn/haar directe omgeving kan groot zijn. Veel naasten geven aan een zekere mate van (over-)belasting te ervaren. Wij willen weten of we al in een vroege fase van de klinische revalidatie kunnen voorspellen welke psychologische kenmerken een vergroot risico vormen op (over)belasting onder naasten op de lange termijn.
 
Deze vraagstelling is onderdeel van het POWER-onderzoek. Een landelijk overzoek met het doel om participatie en self-efficacy van revalidanten en hun naasten te voorspellen (aan de hand van vragenlijsten) en vergroten (middels extra begeleiding van maatschappelijk werk). De inclusiefase van het onderzoek is bijna afgerond en inmiddels is er een mooie dataset beschikbaar.
 

Doel/vraagstelling

Kunnen psychologische kenmerken van naasten, gemeten bij opname van de revalidant in het revalidatiecentrum, de ervaren mate van (over)belasting onder naasten op de lange termijn (3 en 6 maanden na ontslag uit het revalidatiecentrum) voorspellen? Zijn de gevonden resultaten binnen de totale groep ook van toepassing binnen de twee afzonderlijke diagnosegroepen van niet-aangeboren-hersenletsel en dwarslaesie, of zijn hierin verschillen op te merken?
 

Soort project

De student verzamelt literatuur gericht op de vraagstelling, voert statistische analyses uit en schrijft een rapportage in de vorm van een Engelstalige scriptie/artikel.
 

Gewenste studierichting

Wetenschappelijke studie vergelijkbaar met psychologie, gezondheidswetenschappen, of sociale wetenschappen.
 

Duur

3 tot 6 maanden.
 

Standplaats

Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, het onderzoeks- en innovatiecentrum van UMC Utrecht Hersencentrum en De Hoogstraat Revalidatie.
Locatie: De Hoogstraat Revalidatie.

  

Contactpersonen

Eline Scholten

Interesse in deze stageopdracht? Vul dit formulier in en mail het met je CV naar  de contactpersoon.  Je aanvraag wordt dan door ons beoordeeld. Alleen volledig ingevulde formulieren in combinatie met een CV worden in behandeling genomen.

Ben je geneeskundestudent en heb je interesse in deze stageopdracht? Neem dan contact op met Esther Dekker


 

laatste nieuws binnen Onderzoek & innovatie

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

19-09-2018

Afgelopen zaterdag klonk om 12.00 het startschot voor de bijna 50 fietsers die de uitdaging aangingen: 25 uur fietsen voor De Hoogstraat. [...] » Lees verder

Symposium Thuis in Dwarslaesiezorg

Symposium Thuis in Dwarslaesiezorg

05-09-2018

Ben je thuiszorgverpleegkundige en wil je jouw kennis vergroten over zorg bij mensen met een dwarslaesie? [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Waarom niet zus-en-me-zo?

BLOG Brainwave: Waarom niet zus-en-me-zo?

01-09-2018

Over het ontwikkelen van een wetenschappelijke richtlijn Dwarslaesierevalidatie. Door Casper van Koppenhagen, revalidatiearts in het UMC Utrecht. [...] » Lees verder

Website www.wijencp.nl door en voor jongeren met CP

Website www.wijencp.nl door en voor jongeren met CP

19-07-2018

Prachtige www.wijencp.nl is een van de resultaten van onderzoek Participatie in Perspectief (PiP) [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Recente  publicatie  kenniscentrum

  Verberne DPJ, Post MWM, Köhler S, Carey LM, Visser-Meily JMA, van Heugten CM.

Course of Social Participation in the First 2 Years After Stroke and Its Associations With Demographic and Stroke-Related Factors.

Neurorehabil Neural Repair. 2018 Sep 4:1545968318796341
 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief