Hoogstraat
Hoogstraat
 
Hoogstraat
Inhoud

Jaarverslag 2014
Stroke symposium 14 april
CP-NET
Eerste ChiLD conferentie Utrecht
Column prof. dr. Anne Visser-Meily voor Hersenletsel.nl

Korte berichten
Tijdelijke locatie
Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht
Zorgmail
Revalidanten-enquêtes 2014
Symposia en congressen
Flyer dwarslaesie
Niet rennen maar plannen herzien en ook voor MS
 
 
 
 Jaarverslag 2014

Geachte relatie,

Wat maakte 2014 bijzonder voor De Hoogstraat Revalidatie? 2014 stond in het teken van de renovatie, de verhuizing van het revalidatiecentrum naar een tijdelijke locatie en een reorganisatie. En natuurlijk gingen de dagelijkse activiteiten ook gewoon door.
In het jaaroverzicht vertellen 8 revalidanten en medewerkers in filmpjes van 1 minuut wat 2014 voor hen bijzonder maakte. Via de links in het gekleurde overzicht onderaan kunt u bekijken wat er nog meer gebeurde.

2014 in beeld, bekijk het hier: www.dehoogstraat.nl/2014jaaroverzicht

Terug naar de toekomst
Ook 2015 belooft een heel bijzonder jaar te worden waarin we terugverhuizen naar ons vertrouwde adres aan de Rembrandtkade. Daar wacht ons een gerenoveerd gebouw, dat is ingesteld op de toekomst. Vanaf 7 september zetten we daar de behandelingen voort zoals u van ons gewend bent, in een sfeervolle omgeving waarvan we hopen dat het er prettig revalideren is.

Met vriendelijke groet,

Rob Beuse en Steven van Berlekom, raad van bestuur

Naar boven
 
 
Stroke symposium 14 april
Stroke Service Utrecht UMCU

De participatiemaatschappij is een feit. Het zorglandschap verandert snel. Hoe kunnen we de zorg met inbreng van onze patiënten en met wetenschappelijke kennis verbeteren? In deze update hopen we u aan het denken te zetten en we hopen dat u kennis en ervaringen met anderen wilt delen.
Als u een goed voorbeeld heeft over het betrekken van de familie bij de behandeling, of een goed voorbeeld over het gebruik van e-health dan nodigen we u uit om een pitch te houden. Een pitch is een hele korte presentatie (max 3 dia’s, ongeveer 2 min). U kunt op deze manier uw goede voorbeeld delen! Er moeten in het Utrechtse netwerk toch zeker 7 goede voorbeelden te vinden zijn, dus.....laat u horen en meld uw pitch aan.
Informatie over aanmelding en programma

Naar boven
 
 
CP-Net
CP-Net streeft ernaar dat alle mensen met een CP-zorgvraag volgens de laatste stand van zaken behandeld kunnen worden in de eigen regio. Uniek aan CP-Net is de samenwerking tussen zorgverleners, onderzoekers en mensen met CP. CP-Net verbindt deze 3 partijen en ondersteunt de uitwisseling van kennis en kunde om daarmee de CP-zorg te verbeteren.
Sinds kort heeft CP-net een nieuwe website. Daar kunt u zien wat CP-Net kan betekenen voor mensen met CP, zorgverleners en onderzoekers.

Meer informatie via Lineke Rehorst, coördinator Stichting CP-Net

Naar boven
 
 
Eerste ChiLD conferentie Utrecht

Op 22 en 23 Januari 2015, werd de 1e bijeenkomst georganiseerd van de European Foundation for Children with Limb Deficiencies (ChiLD). De bijeenkomst vond plaats bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis en De Hoogstraat.

Na verscheidene jaren te hebben deelgenomen aan de multidisciplinaire conferentie van de “Association of Children’s Prosthetics and Orthotics Clinics (ACPOC)” in Amerika en Canada, hebben kinderorthopedisch chirurg dr. Ralph Sakkers, kinderrevalidatiearts dr. Iris van Wijk, instrumentmaker Bert Voskuil, en kinderfysiotherapeut Anka Michielsen, allen lid van het Utrechtse ledemaatreconstructieteam, een Europese conferentie geïnitieerd.

Tijdens deze bijeenkomst in Utrecht hebben orthopaedisch chirurgen, revalidatieartsen, fysiotherapeuten en instrumentmakers uit 6 verschillende Europese landen, hun kennis en ervaringen gedeeld. Alle deelnemers zijn gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met complexe (aangeboren) afwijkingen van de benen.

De bijeenkomst begon met een presentatie door elk ledemaatreconstructieteam. Aantallen en diagnoses die werden behandeld alsmede de visie op de behandeling van kinderen met complexe ledemaatafwijkingen werden gepresenteerd. Verschillen tussen organisaties, gezondheidszorgsystemen en werkmethodieken kwamen aan het licht. Vervolgens werden diverse “challenging cases”, “creative solutions” en onderzoeksprojecten gepresenteerd. Hier werd flink gediscussieerd over onderwerpen als reconstructie versus amputatie, innovaties in prothese en orthese design, de impact van keuzes op het leven van de kinderen, de consequenties voor hun leven als volwassenen, en de rol van de ouders.

Ondanks de hierboven genoemde verschillen in organisatie was er een sterke gedeelde visie dat kinderen en jongeren met complexe ledemaatafwijkingen in staat zouden moeten worden gesteld om volledig te participeren in de maatschappij. De professionals moeten er tevens naar streven hen zo goed mogelijk voor te bereiden op het leven dat zij hopen te leiden als volwassenen.

Aan het einde van de bijeenkomst werd er door de initiatienemers een “letter of intent” getekend, met als doel in de toekomst meer multidisciplinaire teams te laten deelnemen aan deze conferentie. Op deze manier kan de kennis die is opgedaan gedeeld worden met andere landen in Europa.

De ChiLD Summit was georganiseerd tijdens de “Fashion Week”. Geheel in stijl werd er dan ook afgesloten met een modeshow. De modellen waren revalidanten van het Utrechtse team, allen dragers van een beenprothese met instelbare hakhoogte. Zij droegen designer outfits, inclusief hoge hakken, ter beschikking gesteld door topdesigners.
Zelfbewust en trots liepen deze meiden over de catwalk, onder enthousiast applaus en bewonderende blikken van alle deelnemers en andere genodigden.

Bekijk de modeshow online.

Informatie: childsummit@caos.nl

Naar boven
 
 
Column prof. dr. Anne Visser-Meily voor hersenletsel.nl

In deze column vertelt Anne Visser over de diversiteit in de gevolgen van hersenletsel. "Juist dat vraagt zorg op maat - personalized care - en om die te geven moet je weten wat de wensen, behoeften en mogelijkheden van iemand zijn. Revalidatiezorg gericht op maatschappelijk functioneren laat zich niet vangen in strakke zorgpaden. Juist de persoonlijk factoren doen er toe. De stoornissen
zijn voorspelbaar maar de gevolgen zijn divers, omdat mensen
divers zijn. Er bestaan grote zichtbare (man, vrouw, leeftijd,
kleur haren) en grote onzichtbare verschillen tussen mensen. En dat
maakt het werken in de zorg nu juist zo leuk.
Lees de hele column

Naar boven
 
 

Tijdelijke locatie
Ons pand aan de Rembrandtkade wordt gerenoveerd en daarom verblijven wij tijdelijk in voormalig Ziekenhuis Overvecht (Paranadreef 2).
Begin september hopen wij weer terug te gaan naar Utrecht-oost.
 
Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht

De Hoogstraat en het  UMC Utrecht Hersencentrum stoppen veel energie in onderzoek en innovatie. Met wetenschappelijk onderzoek, innovatie- en implementatie projecten dragen wij bij aan de verbetering van de behandeling in de revalidatie.
Het Kenniscentrum heeft mooie resultaten bereikt in 2014; lees meer hierover in het jaarverslag en het publicatie-overzicht.

De komende jaren gaat het kenniscentrum zich bezighouden met de thema's Family empowerment, fysieke activiteit en cognitie. We richten ons daarbij op de diagnoses cerebrale parese, dwarslaesie, beroerte en spierziekten. Lees meer hierover op de website van het kenniscentrum.

Naar boven
 
Zorgmail
Medio april hopen wij gebruik te gaan maken van Zorgmail. Wij hopen dat we daarmee de communicatie met onze collega's vergemakkelijken!Naar boven
 
Revalidanten-enquêtes
In 2014 hebben 432 revalidanten onze enquête ingevuld. Bekijk de resultaten van de divisie revalidatie voor volwassenen en de divisie kinder en jeugdrevalidatie.

Naar boven
 
Symposia en congressen
In het voorjaar zijn er verschillende interessante symposia en congressen:

- 9 april Het venijn zit in de staart (NAH)
- 24 april Mini symposium onderzoek dwarslaesie
- 25 april NVDG congres
- 21 mei Congres Dutch Society of Neurorehabilitation
- 27 mei congres European Academy of Childhood Disability

Naar boven
 
Flyer dwarslaesie en revalidatie
De Hoogstraat heeft een nieuwe flyer over revalidatie na een dwarslaesie. U kunt deze bestellen via bibliotheek@dehoogstraat.nl en uiteraard ook downloaden van de website

Naar boven
 
Niet rennen maar plannen
Het cognitief behandelprogramma
Niet Rennen maar Plannen is recent herzien.

Belangrijke wijziging: nu ook de diagnose MS toegevoegd.
Verder zijn er in alle modules meer voorbeelden toegevoegd gericht op jongeren en bij de module vermoeidheid is een aantal opdrachten toegevoegd.

Sinds kort is het behandelprogramma te koop als pdf.

Meer informatie over het pogramma

Direct bestellen

Naar boven

 
 
Doorsturen
U kunt deze nieuwsbrief ook doorsturen naar een vriend of collega.
» Doorsturen
Afmelden
Uiteraard kunt u zich ook weer makkelijk afmelden voor deze nieuwsbrief.
» Afmelden
 
 
BEZOEK- EN POSTADRES
De Hoogstraat Revalidatie
Paranadreef 2 (klik hier voor route)
3563 AZ Utrecht

De Hoogstraat Orthopedietechniek
Rembrandtkade 10 (klik hier voor route)
3583 TM Utrecht

Tel 030 256 1211
E-mail: info@dehoogstraat.nl
 
Dit bericht is bestemd voor: Info (info@gopublic.nl).
U ontvangt dit bericht omdat u zich in het verleden heeft aangemeld voor deze nieuwsbrief.

powered by gopublic