Hoogstraat
 
Hoogstraat
 
Handbikebattle 2016 Oostenrijk
E-rev@lidatieprijs 2016
 
Kort Krachtig en fit app
Met de app Kort Krachtig en fit zijn de Hoogstraat samen met het UMCG en
Rijndam de winnaar E-rev@lidatieprijs
2016. Interactieve modules (stappenteller, BMI meter, fitnessmodule, fysio-filmpjes, looptrainingen, chatfunctie én het persoonlijk behandelplan) maken amputatiepatiënten en gebruikers van beenprothesen mobieler, beter geïnformeerd en (letterlijk en figuurlijk) krachtiger. De app wordt gratis aangeboden via Google Playstore. Lees hier meer informatie

Naar boven
 
 
Touch-digibord voor peuters

Sinds maart kan bij de peuters gebruik worden gemaakt van een speciaal ontwikkeld touch-digibord. Het bord kan zo laag worden ingesteld, dat kinderen in een rolstoel of op hun knieën met het bord kunnen werken. Leuk detail: het bord kan ook worden gebruikt als tafel en schuin worden gekanteld.
 
Het wordt al dagelijks voor verschillende doeleinden ingezet:
om de tweehandigheid van kinderen te stimuleren zoals
- op de Piratengroep
- om visuele informatie duidelijk over te brengen
- om de dagindeling op de peutergroep te verduidelijken
- voor logopediespelletjes, cognitiespelletjes enz..
 
Net zoals op de kleuterschool kunnen wij direct digitaal lesmateriaal, zoals van het schoolbordportaal, toepassen.
De kinderen zijn er snel aan gewend geraakt en reageren er enthousiast op. Zij werken spelenderwijs aan verschillende behandeldoelen door het inzetten van het bord. Als zij in de kleuterleeftijd komen kunnen zij al omgaan met een digitaal schoolbord. Wij zijn dus allemaal heel blij met deze nieuwe digitale innovatie op de peutergroepen!

Naar boven
 
 
Continentiezorg

Aanbod wond- en continentiezorg bij dwarslaesie:
Verliest u ongewild urine en/of ontlasting door blaas- en darmstoornissen? Bent u regelmatig geobstipeerd? Zijn die problemen het gevolg van een dwarslaesie,  caudalaesie of andere aandoeningen?
Dan kunt u terecht bij ons gespecialiseerde continentiespreekuur. De verpleegkundig specialist geeft u informatie, advies, instructie en begeleiding over o.a. leefregels, medicijnen en het gebruik van verpleeg- en hulpmiddelen. Ook over de verstrekking van hulpmiddelen kan advies worden ingewonnen. Heeft u last van wonden door doorzitten of doorliggen (decubitus)? De behandeling van die wonden vraagt om specialistische kennis over decubitus. Daarom kunt u terecht op onze specialistische decubitusspreekuur. U wordt dan gezien en behandeld door de verpleegkundig specialist of physician assistent. Zo nodig wordt er bij deze afspraak ook een revalidatiearts betrokken. Als u al onder behandeling bent bij de Hoogstraat kunt u zelf een afspraak maken. Wanneer u nog geen patiënt bent van de Hoogstraat heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts.

Aanbod klinische continentiezorg bij dwarslaesie (per september):
Wist u dat de Hoogstraat een gespecialiseerd spreekuur krijgt voor revalidanten met een dwarslaesie? Dit spreekuur start in september 2016. U kunt terecht met vragen en problemen rondom incontinentie van urine en ontlasting.

Wat kunt u als revalidant verwachten van het spreekuur?
U krijgt voorlichting over de neurogene blaas en darm, orale en rectale medicatie en hulpmiddelen. U krijgt instructie en begeleiding over hoe u hulpmiddelen kunt toepassen (denk bijvoorbeeld aan darmspoelen).
 
Wanneer wordt U als revalidant ingepland voor het spreekuur?
Er zal binnen 3 weken na opname, 2 weken voor ontslag en daarnaast nog op verzoek (van de arts, verpleegkundige of u zelf) een gesprek worden ingepland. U kunt bij uw contactper-soon/mentor/EVV-er vragen om te worden ingepland bij het continentiespreekuur.

Wie geeft het spreekuur?
Het spreekuur wordt gegeven door de Urologie Continentie en Stoma verpleegkundige Carola Noordendorp, werkzaam op de Intensieve Zorg Unit van de dwarslaesie afdeling.

Naar boven
 
 
Nieuws van het Kenniscentrum

Virtuele supermarkt
Een innovatieproject naar Virtual Reality in cognitieve revalidatie. Zowel in De Hoogstraat als in UMCU staat een virtuele supermarkt. Op beide plaatsen wordt onderzocht of de Virtuele Supermarkt gebruikt kan worden als aanvulling op huidige neuropsychologisch onderzoek.
Leer hier meer projectinformatie

PERRIN PiP
In het onderzoeksproject Participatie in Perspectief (PiP) staan de eigen ervaringen van jongeren (12-17 jaar) met cerebrale parese (CP) centraal ten aanzien van participatie op school, bij sport en in de zorg.
Lees hier de ervaringen van jongeren tussen 12 en 17 met CP.

Wat’, ‘Waar’ en ‘Wie’: Wat is je vraag?
Omdat ouders de belangrijkste schakel zijn
in de zorg rondom een kind met een lichamelijke beperking moeten zij goed geïnformeerd zijn. Om een hulpvraag goed te kunnen formulieren wordt de WWW-wijzer ontwikkeld, een instrument dat ouders hierbij kan helpen en waarmee zij kunnen zoeken naar informatie.
Lees hier meer informatie over het instrument
Lees hier het interview met revalidatiearts Mattijs Alsem in Keypoint.

Wij hebben ook aandacht voor de familie
Er zijn 3 projecten gestart gericht op het verbeteren van de begeleiding van de partners en het betrekken van het sociale netwerk. Alle revalidatiecentra in Nederland doen mee aan één of meerdere van deze projecten. De onderzoekers (Chantal Hillebregt en Eline Scholten, Vincent Cox, Jessica de Wit) trekken de komende maanden door het land om op locatie workshops te geven over de interventies en hoe de teams hierbij betrokken zijn. Voor de zomer worden de eerste patiënten geïncludeerd.
Lees hier meer over het project Power (gezinsgerichte revalidatie voor revalidanten met amputatie, niet aangeboren hersenletsel, dwarslaesie en hun naasten)
Lees hier meer over het project CARE4Carer (personalized caregiver support in rehabilitation for patients with acquired brain injury)
Lees hier meer over het project Mantelzorgers bij ALS (Informal carers are key figures in ALS care: take care of them!)

ALLRISC cross-sectioneel onderzoek
Lees hier het interview met Jacinthe Adriaansen, onderzoeker binnen de Hoogstraat, over het ALLRISC cross sectioneel onderzoek naar gezondheids-problemen bij mensen met minimaal 10 jaar een dwarslaesie.

Jaarverslag
Lees hier het jaarverslag 2015 van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde.
 
Twitter
Volg het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht op Twitter@KCRUtrecht

Naar boven
 
 

Trots!

Hoogstraat Highlanders bereiken de top.
Lees hier meer en bekijk hier het filmpje over de Highlanders 2016

Naar boven
 
Promotie Martin Heine

MS is de meest voorkomende chronische neurologische aandoening bij jongvolwassenen. Op 30 juni jl. verdedigde Martin Heine succesvol zijn proefschrift “Treating fatigue in multiple sclerosis - aerobic training”. Lees hier meer informatie over het onderzoek en samenvattingen voor professionals en niet-professionals

Naar boven
 
De Hoogstraat in de media

Vechten voor Hoop (KRO Kruispunt)
Milou Bosscher en Remco Rozendaal, twee jonge dwarslaesierevalidanten, de een bezig met een sportcarrière, de ander in de startblokken om de leiding van een familiebedrijf over te nemen.
Klik hier om uitzending te bekijken.
 
Met dwarslaesie naar EK Autocross
Afhankelijk van anderen en een passie voor racen…. Adriaan Boele weer aan de start bij EK Autocross.
Klik hier om artikel te lezen.
 
Pijn aan geamputeerde ledemaat
Henk Westbroek spreekt in de Hoogstraat met Karim, die veel last heeft van fantoompijn.
Klik hier om uitzending te bekijken.
 
Geef om je hersenen
André Beukers raakte verlamd als gevolg van een zwaar herseninfarct terwijl zijn geestelijke vermogens intact bleven.
Klik hier om uitzending te bekijken.

Naar boven
 
Doorsturen
U kunt deze nieuwsbrief ook doorsturen naar een vriend of collega.
» Doorsturen
Afmelden
Uiteraard kunt u zich ook weer makkelijk afmelden voor deze nieuwsbrief.
» Afmelden
 
 
BEZOEK- EN POSTADRES
De Hoogstraat Revalidatie
Rembrandtkade 10 (klik hier voor route)
3583 TM Utrecht
Tel 030 256 1211
E-mail: info@dehoogstraat.nl
  
powered by gopublic